A Centauro a tudósok legújabb kísérlete, hogy megtalálják a leginkább alkalmazkodó és hasznos testformát a katasztrófák során bevethető robotok számára.

 

Veszélyes munkákra tervezték

A kutató-robotokat általában emberi külsővel ruházzák fel, de a szakemberek egyre inkább úgy gondolják, hogy a hibrid felépítés, lényegesen hatékonyabb lehet. A négy, kerekekben végződő lábával a Centauro stabilabb a kétlábú változatoknál, ugyanakkor továbbra is két karral rendelkezik, amire a mentéshez szükséges szerszámok, vagy ajtók és akadályok leküzdéséhez használható eszközök aggathatók.

Centauro második generációs modell, az elődjét az University of Bonn kutatói tervezték és Momaro névre hallgatott. Momaro a DARPA’s Robotics Challenge 2015 egyik szenzációja volt, ahol olyan feladatokat kellett elvégeznie, amelyek egy kereső-mentő küldetés során felmerülhetnek. Centauro másfél méter magas, kilencvenhárom kilót nyom, könnyű alumínium-ötvözet vázat kapott, amire 3D nyomtatott szintetikus bőr került.

A robot egészen könnyed mozgásra képes, tetszés szerint vehet fel az adott feladathoz leginkább passzoló testhelyzetet. Centauro egyelőre prototípus, önálló munkavégzésre nem alkalmas, jelenleg egyre komolyabb kihívásokkal tesztelik az erejét.