Két évvel az Anki Cozmo bemutatása után az amerikai startup elkészítette az aprócska robot legújabb változatát. Az Anki Vector méretben nem nőtt nagyot, de tudás tekintetében jócskán túlszárnyalja a korábbi modellt.

Előttem az utódom

Az Anki Cozmo rendkívül népszerű volt a gyerekek körében, amit nem csupán annak köszönhetett, hogy mindig készen állt a játékra, hanem mert személyisége volt. A kamerák, érzékelők és hardverek mögött ott bujkált valami plusz, amit eddig keveseknek sikerült felülmúlni, egyedül az állandó telefonos (alkalmazással lehetett irányítani) kapcsolat törte meg a varázst.

A Vector mindent tud, amit a korábbi modell, de erősebb hardvert kapott és mesterséges intelligencia vezérli, ami számtalan érdekes lehetőséget tartogat. Bár az új modell külsőre csak keveset változott a burkolat alatt vadonatúj alkatrészek kaptak helyet. A robot a támogatott virtuális asszisztenseknek (Siri és Amazon Alexa) köszönhetően szóban is utasítható, s képes válaszolni a feltett kérdésekre.

A 720p felbontású, színes kamera többek között tájékozódást és az arcfelismerést segíti. Az eszköz képes eltárolni a körülötte megforduló arcokat, megtanulja a hozzájuk tartozó neveket, hogy később már név alapján üdvözölhesse a számára ismerősöket.

A robot üzembe helyezéséhez ezúttal is alkalmazásra van szükség, azonban a konfigurálás után már önállóan teszi a dolgát. Az apróság maga készítette 3D térkép segítségével tájékozódik, míg a szorult helyzeteket négy, magasságot is érzékelő szenzor használatával kerüli el. A burkolat alatt a Qualcomm APQ8009 processzora kapott helyet, ami biztosítja a parancsok végrehajtását és az adott helyzetnek megfelelő reakciót.

Az Anki Vector forgalmazása október 12-én kezdődik, előre láthatóan 249 dollárt kell majd érte fizetni.