Szmokingba bújtatott, szteroidokkal kitömött vadállat – Lenovo X1 Extreme notebook teszt

Máris leteszteltünk a pár hete bemutatott Lenovo csúcsnotebookját! A ThinkPad sorozatba tartozó géptől igen sokat vár a cég, mi pedig megnéztük, hogy okkal-e, tehát, hogy milyen a kijelző, a teljesítmény, mennyire kényelmes a használat, azaz, hogy érdemes lehet-e megvásárolni a X1 Extreme nevű masinát.


A Lenovo X1 sorozat

Az IBM óriási meglepetésre 2005-ben eladta személyi számítógép üzletágát, és ezzel együtt a ThinkPad családdal kapcsolatos jogokat a Lenovonak. A kínai vállalat azóta is életben tartja a legendát, hisz folyamatosan dobálja piacra az újabb-és-újabb ThinkPad notebookokat, amelynek X1 jelölésű tagjai jelentik a felső kategóriát. Az új X1 Extreme nevű sorozatot 2018 augusztusában mutatták be a berlini IFA szakkiállításon, és jelenleg ezek jelentik a csúcsot a vállalat termékpalettáján.

Dizájn

Külső: Kegyetlen jól néz ki ez a éjfekete, teljesen letisztult, ThinkPad-ekhez méltó külső. Nincsenek LED-ek, mindenféle légterelő, spoiler, hatalmas hűtőbeömlők, mint azokon a gépeken, ahol törekednek a nagy teljesítmény optikai kihangsúlyozására is. Ennek köszönhetően akár egy tárgyaláson is elő lehet venni, vagy oda lehet tenni a legújabb iPhone XS, meg a Bentley kulcsa mellé. 36 centi széles, 24,5 centi hosszú, és mindössze 1,8 centiméter magas, ami már ultrabook kategória.
Hordozhatóság: 1,8 kilogramm a súlya, senki nem fog beleszakadni a hurcolásába.
Strapabírás: A brand hagyományaihoz illően ezúttal is kiemelt figyelmet fordítottak a strapabíró kialakításra. Speciális vázszerkezettel bír, és átment egy rakat (12) katonai szintű teszten is, amelynek során dobálták, földhöz vágták, leöntötték sörrel stb. de mindent túlélt. Mi ezeket nyilván nem csináltuk végig, mégiscsak egy tesztkészülékről van szó, de a Lenovo szerint kibír mindent egy nukleáris csapáson kívül.
Csatlakozók: HDMI 2.0, Ethernet, 3,5 mm audio (fejhallgató + mikrofon kombó), 2 USB 3.1, 2 USB-C Type Thunderbolt 3, + kártyaolvasó (4-in-1). Talán egy DisplayPort kimenetet még rátehettek volna, de ezt leszámítva ez a csatlakozókínálat teljesen rendben van.

Teljesítmény

Hardver: 6 magos Intel i7 8850H (2,6 GHz – 4,3 GHz) processzor, 32 GB RAM, valamint NVIDIA GeForce 1050Ti (4 GB GDDR5) és Intel UHD Graphics 630 grafikus vezérlőkkel kiegészítve, 1 TB kapacitású SSD háttértárral. Ez a konfiguráció ugyan elmarad valamelyest a legbrutálisabb gamer notebookoktól, de még így is kimagasló teljesítményűnek számít.
Használat közben: A benne fortyogó kakaó mindenre elég! Nyomtunk vele új, 4K HDR grafikájú játékokat (PES 2019, Assassin’s Creed, Forza 4), Photoshoppoltunk vágtunk videót Premierben és Sony Vegasban, kinyitottunk egyszerre száz ablakot a böngészőben, és még csak meg sem döccent. A 4K HDR videók sem fektették meg, azok is simán, akadozás nélkül futottak rajta, rádugtunk egy Oculus VR szemüveget, azzal is prímán ment, és egyszerre több monitort is képes meghajtani. Szóval a cucc mindenre jó, egy igazi univerzális masina.

Használat közben

Billentyűzet: A szennyeződésgátló kialakításnak köszönhetően a gombok közé nem eshet be semmi. A nyomásút megfelelő, és a gombok kellően érzékenyek, valamint kellően masszívnak tűnnek.
Tapipad: Megfelelő méretű, kényelmesen használható, érzékenysége változtatható. A felső részen vannak fizikai valójukban is létező, az alsó részén pedig a nyomásérzékeny „gombok”, ami nagyon kényelmes megoldás.
Trackpad: A ThinkPadekre jellemző, gombok közé ültetett, egér kiváltására szolgáló kis piros labda az X1 Extreme modellről sem hiányzik. Jól működik, bár mi személy szerint nem vagyunk oda érte.
Melegedés: Több órás használat során sem éreztünk különösebb melegedést.
Zaj: Az aktív hűtőrendszer meglehetősen zajosan teszi a dolgát, azaz amikor a ventilátorok felpörögnek, akkor bizony hallani őket.
Akkumulátor: Nagyon korrekt, 15 órás üzemidőt garantáló akkumulátorral látták el, ami ráadásul a gyorstöltést is támogatja. Azaz 60 perc alatt 80 százalékos telítettségi szintig lehet telenyomni energiával, ami nagy ajándék az élettől.
Kamera: 720p (HD) felbontású főkamerája teljesen jó képminőséget produkál. Található rajta egy másodlagos infrakamera is, ami az arcazonosítást teszi lehetővé.
Ujjlenyomat olvasó: Van.
Kensington foglalat: Van, azaz a notebookot ki lehet kötni, hogy a lopós kedvű embertársaink ne vigyék el.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, érintésérzékeny.
Méret, felbontás: 15,6″, 4K (3840×2160 képpont) felbontás! Brutál jó ez az ultra nagy felbontás ekkora méretben, ami egyébként 282 ppi pixelsűrűséget eredményez, ami ebben a termékkategóriában extrémen (Extreme-n) jó értéknek számít.
Fényerő: Maximum 400 nit, bőven elég. Még napfényben is remekül lehet használni. A HDR tartalmak megjelenítése mondjuk nem annyira látványos, mint egy 1000 vagy 2000 nit fényerejű kijelzőnél, de hát bánja a kánya!
Kontraszt: 1254:1 valós kontrasztot mértünk, ami a világcsúcstól igen messze elmaradt. Viszont a látott kép rendben van, kellően kontrasztosnak tűnik.
Színek: A „fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek, élettel teliek.
Betekintési szög: Nagyon jó! Még oldalról/felülről nézve a kijelzőt sem kezdenek torzulni a színek.
Mozgásmegjelenítés: Szuper, akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Hang

Az átlagosnál jobb a beépített audio rendszer hangminősége, de még mindig bőven elmarad attól, amit egy külső eszköz (hangszóró, hangprojektor stb.) produkál. A basszusok elég satnyák, a dinamika hiányzik, a pontossággal is akadnak kisebb problémák, a sztereó hangtér viszont megvan (ha kellően közel ülünk hozzá). Durva hanghibák viszont nincsenek, zajosodás, sistergés, zúgás, búgás, csörömpölés sincsen tehát. Ezáltal végül is kisebb kompromisszumokkal ugyan, de zenehallgatásra is használható, játékra meg filmezésre pedig pláne.

 

Ár

Magyar árat még nem láttunk, kinn 2835 dollárba kerül, ami körülbelül 795 000 forintnak felel meg. Ez tényleg kegyetlenül sok pénz, de a tudásához képest egy kicsit túlárazottnak tűnik. Abba bele se merünk gondolni, hogy itthon mennyiért fogják adni. De végülis az ember egy Ferrari vagy Porsche esetében sem kezd azon sopánkodni, hogy drága…

Kinek ajánljuk – Lenovo ThinkPad X1 Extreme

– Nagyon elegáns, innovációt sugárzó notebookot szeretne.
– Nagy teljesítményre vágyik remek kijelzővel.
– Játszana akár csúcsgrafikás szoftverekkel is.
– Videót vágna, fotót szerkesztene.
– Nagyfelbontású, HDR videókat nézne.
– Szeretne egy atomjó gépet.
– Mindenkinek.

Kinek nem ajánljuk – Lenovo ThinkPad X1 Extreme

– Olcsó notebookot keres.
– Nem bírja a kínai márkákat.
– Villógó LED-es, optikai tuninggal dúsan meghintett, csili-vili notira vágyik.

 • Dizájn
  (4.5)
 • Kijelző/Képminőség
  (4.5)
 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Akkumulátor
  (5)
 • Kezelhetőség/Kényelem
  (5)
 • Hangminőség
  (3.5)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
4.4

Összegzés

A Lenovo ThinkPad X1 Extreme egy szmokingba bújtatott vadállat. Használható üzleti, multimédia és gamer notebookként is. Elképesztően erős, elképesztően jól néz ki, elképesztően baba a képminősége, és elképesztően drága. Imádtuk! Aki tud és akar is sokat költeni notebookra, annak csak ajánlani tudjuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?