MX3D Bridge – A világ első 3D nyomtatott acélhídja

Az MX3D hídprojekt 2015 nyarán indult. A nagyszabású vállalkozás célja a több tengelyes 3D nyomtatási technológia lehetséges alkalmazási lehetőségeinek bemutatása.


Híd a jövőbe

A Joris Laarman Lab által tervezett MX3D Bridge speciális CAD szoftverek és többtengelyes ipari robotok segítségével épült. Az egyedülálló projekt megmutatja, hogy 3D nyomtatással összetett és erős, ugyanakkor kecses fémszerkezetek is készíthetők. A 12,5 méter hosszú és 6,3 méter széles hídon négy robot, fél éven keresztül dolgozott; a 4500 kilós szerkezet nyomtatásához 1100 km huzalt használtak fel. A teljesen új építési mód, vadonatúj ipari szabványokat igényelt, de végül minden akadályt sikeresen vettek az alkotók.

A hídfők nélküli szerkezet jelenleg a Dutch Design Week (DDW) vendége, ahol az érdeklődők közelebbről is szemügyre vehetik az egyedülálló alkotást. A 3D nyomtatással készült híd az Oudezijds Achterburgwal, Amszterdam patinás csatornájának két partját köti majd össze, mintegy szimbolizálva a hagyomány és technológia összefonódását. A projekt utolsó fázisára jövőre kerülhet sor, addig a végpontok tervezésén és a szerkezeti integritás vizsgálatán dolgoznak a szakemberek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?