Totális tévedés – HTC U12 life telefon teszt

Megvizsgáltuk a HTC U12 life okostelefon képernyőjét, teljesítményét, akksiját és a dizájnját is. Kiderül, hogy kinek és miért érheti meg ez a masina!


HTC U12 life

A HTC egykor az okostelefonok piacának egyik uralkodójaként tündökölt, ám azok az idők már rég elmúltak. A vállalat évek óta komoly nehézségekkel küzd, és hiába lép színre az újabb-és-újabb modellekkel, a várt áttörés, feltörés nem nagyon akart eddig összejönni. Az U12 life az idén nyáron bemutatott csúcsmodell, az U12+ butított, de olcsóbb verziója, aminek szintén az lenne a feladata, hogy kihúzza a vállalatot a kátyúból.

Dizájn

Stílus: Teljesen átlagos, külseje van, a hátlapot leszámítva, amelyet kicsit gagyinak ható mintázat oszt ketté. A kávák nem túl vékonyak, a kijelzőt fedő üveglap nem hajlított.
Státuszszimbólumként használható: Nem. Nem ezt a telefont fogják a bárpulton mutogatni az emberek.
Ergonómia: A gombokat egy oldalra és túl közel pakolták egymáshoz, emiatt az ember sokszor rosszat nyom meg. A fogása kényelmes, azzal nincs gond.
Strapabíró kialakítás: Nem por- víz- és ütésálló.
USB-C csatlakozó: Van.
Fejhallgató csatlakozó: Van.
Ujjlenyomat olvasó: Van.
Notch: Szenzorsziget nincs.
Méret, súly: 158,5 x 75,4 x 8,3 mm, 175 gramm. Teljesen átlagos.

Kijelző/Képminőség

Méret: 6 inch.
Felbontás: 1080 x 2160, ebben a méretben ez a totális középszer. A pixelsűrűség 468 ppi, ami szintén messze van a csúcstól, de teljesen vállalható képminőséget garantál. Az egyes képpontok csak nagyon közelről látszódnak, a ferde vonalak és görbék is viszonylag simák, de nem tökéletesek!
Panel: 8 bites LED IPS LCD technológia, aminek köszönhetően a megjeleníthető színek száma 16,7 millió, a kontraszt pedig viszonylag kicsi.
Maximális fényerő: 439 nit – Korrekt, elfogadható érték, de a csúcstól messze van. Arra mindenesetre tökéletesen elég, hogy napfényben is lehessen használni a HTC U12 life telefont, bár ilyenkor a színek már nem tűnnek annyira ragyogónak, átütőnek. A feketeszint maximális fényerő mellett 0,289 nit.


Minimális fényerő: 20,1 nit. Ez kellően kevés ahhoz, hogy egy sötét szobában se legyen zavaró.
Kontrasztarány: 1544,4:1, ez hozza az IPS technológiától elvárt szintet
Színek: Az IPS LED LCD panelből fakadóan a hibátlan (0 nit) feketét el lehet felejteni. A színek ezt leszámítva rendben vannak, szépek természetesek, bár az OLED-ek által produkált élénkségtől elmaradnak. Az LCD modellekre jellemző halvány “fátyolosság” felfedezhető, de igazából csak akkor tűnik fel, ha egy OLED kijelzős telefon mellé tesszük.
Betekintési szög: Korrekt. Csak akkor tapasztalható a szaturáció enyhe módosulása, a tónusok fakulása, ha valaki nagyon tág szögekből, kiszorított pozícióból, oldalról vagy felülről tekint a kijelzőre.
Strapabíró üveg: Nincs. A legjobb azonnal vásárolni hozzá valamilyen védőfelszerelést.

Teljesítmény/kezelés

Hardver: 8 magos Qualcomm Snapdragon 636 chipset (1.8 GHz Kyro 260 magok), 4 GB RAM, Adreno 509 (grafikus vezérlő)
Teljesítmény: A hardver mai szinten közepesnek számít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csúcs grafikájú játékokról, appokról, erőforásigényesebb alkalmazásokról le kell mondani, mert azok akadozni kezdenek. A netezés, emailozás, jegyzetírás, videózás (YouTube pl. )viszont problémamentes, a sebesség itt megfelelő.
AnTuTu benchmark: A mobilok teljesítményének mérésére szolgáló AnTuTu benchmark tesztprogramon a HTC U12 life 116 612 pontot ért el, ami jelentősen elmarad a csúcstól, és a hasonló árú, jobb modellektől is.
Oprendszer: Android 8.1 Oreo, a saját HTC Sense szoftveres felülettel kiegészítve. Ez utóbbi nem valami nagy durranás, de legalább nem is zavaró.
Adattárolásra szolgáló memória: 64 GB. A mai átlagos telefonhasználathoz ez bőven elég! Nyugodtan lehet videózni, fotózni, appokat letölteni, nem kell attól tartani, hogy el fog fogyni a hely. Ráadásul igény esetén további 512 GB-ra bővíthető a kapacitás memóriakártya révén.

Energia

Akkumulátor: 3600 mAh. 12-13 órányi átlagos használatot (telefon + videózás + kamerázás + netezés + játék stb.). Ez baráti, de nem extrém módon kiemelkedő teljesítmény.
Gyorstöltés: Támogatott.
Vezeték nélküli töltés: Nem támogatott.

Hangminőség

Fejhallgatóval: A hangminőség átlagos, megfigyelhetőek aránytalanságok, a tisztasággal, pontossággal is van némi probléma, de hanghibák nem tapasztalhatóak.
Beépített hangszóró: A megszólalás eléggé borzasztó, az arányok torzak, a basszusokból semmit sem hallani, a magasak csengenek-bonganak, nagy hangerőnél zajosodás is tapasztalható.

Kamera

Hátlapi fő kamera: 16 MP + 5 MP f/2.0 rekesznyílású kamera, autófókusszal, kettős LED vakuval (A 16 MP-es objektív rögzíti a fotókat és a videókat, az 5 MP-es objektív pedig a mélységélességi adatokat). Ideális körülmények között készíthetőek vele jó fotók, de sokszor hajlamos az alulexponálásra, ami miatt manuálisan kell szenvedni a beállításokkal. Sötétben tragikusan teljesít, a képek zajosak lesznek.
HDR fotók: Támogatott, de sokszor nem szép a végeredmény, mivel túlhúzza a színeket az automatika, vagy elbénázza a fehéregyensúlyt, emiatt a képi világ természetellenes lesz.
Portré, bokeh mód: Van, de olykor pontatlan a végeredmény, azaz homályos lesz a fő téma is, vagy épp ellenkezőleg, éles a háttér.
Előlapi kamera: 13 megapixeles a szelfikamera, amellyel meglehetősen középszerű fotók,videók készíthetőek. Kevés fénynél ez sem az igazi, ilyenkor enyhe zajosodás megfigyelhető.
Video: Full HD/60 fps, 4K/30 fps. Ez utóbbi rögzítési sebesség a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés.

Ár

Kártyafüggetlen konstrukcióban jelenleg 107 000 forintba kerül, ami megdöbbentően sok pénz a tudásához képest. Ezen az áron vannak jobb vételek is sajna.

Kinek ajánljuk – HTC U12 life

– HTC rajongók.
– Nagy tárhelyre van szükségük.
– Átlagos grafikájú játékokkal szórakoznának.
– Nem akarnak fotózni, videózni.
– Az átlagosnál valamivel hosszabb üzemidejű telefont szeretnének.

Kinek nem ajánljuk – HTC U12 life

– Instagramerek, YouTuberek, vagy csak sokat fotóznának, videóznának.
– Olcsó telefont keresnek.
– Fontos a trendi megjelenés, a menő dizájn.
– Jobb grafikájú játékokkal játszanának.
– Videót vágnának, fotót szerkesztenének a telefonon.

Még több informácó a HTC U12 life okostelefonról a hivatalos oldalon.

 

  • Dizájn
    (3)
  • Kijelző/Képminőség
    (3.5)
  • Teljesítmény
    (3.5)
  • Akkumulátor
    (4)
  • Kamera
    (2.5)
  • Hang
    (3.5)
  • Ár/érték arány
    (2.5)
3.2

Összegzés

Nem a HTC U12 life fogja megmenteni a céget. Az árához képest a teljesítménye, a kijelzője és a dizájnja sem valami jó. A tárhely nagysága kiemelkedő, az akkumulátora is a jobbak közé tartozik, de ez kevés.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?