A tévé, aminek nincs párja – Samsung The Frame teszt

Kipróbáltuk a világ egyik legegyedibb televízióját! Vajon tényleg annyira ütős a dizájn? Mi a helyzet a képminőséggel? Hogy szól? Komplikált az irányítás? Milyen extrákat tud? És kinek jöhet jól? Színpadon a Samsung The Frame!


Samsung The Frame

A The Frame fantázianevű televízióval az volt a Samsung célja, hogy egy olyan készüléket alkosson meg, ami nagyon hasonlít egy igazi képre vagy festményre. Ez megnyilvánul a készülék külsejében és belső tulajdonságaiban egyaránt, aminek hála egy olyan modell született meg, amihez hasonló nem nagyon van az egyébként egyre hatalmasabbá váló televíziós termékskálán.

Dizájn

Kialakítás: Lapos, sík.
Stílus: Manapság a trend az, hogy minél vékonyabb, keskenyebb legyen a televíziók kávája, hogy minél kevésbé legyen feltűnő. Azonban a Frame esetében a Samsung szembement a divattal, és kifejezetten vastag, hangsúlyos kerettel látta el a terméket. Pontosan azért, hogy minél jobban hasonlítson egy „rendes” képre. Ráadásul ez a keret mágnessel kapcsolódik a készülékházhoz, ebből fakadóan igen könnyen eltávolítható, és cserélhető. A gyári sötétszürke helyett így felpattintható rá fehér, világos- illetve sötétbarna kiegészítő is, azaz a televízió külseje bizonyos keretek között személyre szabható! Ez a megoldás abszolút unikumnak számít jelenleg a piacon, és még ennél is fontosabb, hogy a The Frame nem csak egyedi, hanem jól is néz ki, hiszen az összhatás kifejezetten ízléses lett.

Falra akasztható: Igen, ráadásul hézagmentesen simul a függőleges felületre egy speciális konzol segítségével.
Állványon: Igen, hagyományos talpakra is tehető, sőt vásárolható hozzá egy speciális tartószerkezet, ami leginkább egy háromlábú festőállványra hasonlít.
Csatlakozók: Egy könnyen elrejthető külső dobozon (One Connection) kaptak helyet, a ki- és bemenetek (4 db HDMI 2.0, 3 db USB 2.0, net, optikai digitális auidó, CI+ ) amely egyetlen vékony kábellel csatlakozik a képernyőhöz. Magyarul a tévéből nem lógnak vezetékek, ami mindenképpen jót tesz a külsejének.
Státusszimbólumként használható: Igen. Nagyon is!

Képminőség

Paneltechnológia: 10 bites, VA LED LCD, Edge-LED háttérvilágítással.
Felbontás: 4K, 3840×2160 képpont. Egészen 2018 őszéig, az első, egyébként szintén Samsung 8K felbukkanásáig ez volt a legnagyobb elérhető felbontás.
Kontrasztarány: A VA paneltechnológia nagy valós kontrasztarány elérését teszi lehetővé. E tv esetében ez az érték 4300:1. A kép tehát kellően kontrasztos.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a tónusok természetesek, valósághűek.
Mozgásmegjelenítés: Nem hibátlan. Médiaboxból érkező tv adásoknál, egyes videófájloknál megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen valamennyire lehet segíteni a Auto Motion Plus technológia bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, de tökéletesen nem képes orvosolni a hibákat.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával mérsékelhető.
Betekintési szög: Egész jó, de nem hibátlan. 165-170 fokos szögből már érzékelhető a tónusok fakulása, a szaturáció változása. De az is igaz, hogy ennyire kiszorított pozícióból azért már ritkán néz bárki televíziót.
Felhősödés: Nem jellemző.
Input lag: 22 ms. Jó érték, ami a játékosoknak fontos lehet.
HDR: A Samsung The Frame támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítését. De mivel a maximális fényerő viszonylag alacsony, ezért a HDR hatás nem olyan látványos, mint például a Samsung QLED televíziók esetében, amelyeknél ez az érték jóval nagyobb.
Beégésveszély: Nincs

Hang

Hangrendszer: 2.2 csatornás, 40 wattos, beépített mélysugárzós, de rejtett hangszórókat használó integrált rendszer.
Hangminőség: Az átlagosnál jobb, de nem tökéletes. A basszusokból alig hallani valamit, a dinamika nem túl meggyőző, és a sztereó hangtér átlagos nézési távolságból nem érzékelhető.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen. Egy jobb hangprojektor, vagy házimozi szett jobb hangminőséget produkál.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 150 darab.
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat.
Böngésző: Van.
Távirányító: Vékony, dizájnos, de kevés gombot tartalmaz.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott.
Távirányító helyett mobil: Támogatott.

Extrák

Művészeti mód: Egy adatbázisban megtalálható művészeti alkotások, rajzok, festmények, illusztrációk jeleníthetőek meg a képernyőn, úgy, mintha azok papírra, vászonra készültek volna. Emellett természetesen saját képeinket, fotóinkat is megjeleníthetjük itt.
Képernyőtükrözés: Kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn.
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Jól használhat.

Ár

55″: 599.900- forint
65″: 899.900- forint

Kinek ajánljuk – Samsung The Frame

– A képzőművészetek rajongója.
– Különleges, egyedi televíziót szeretne.
– Fontos neki a magas kontraszt és a pontos színmegjelenítés.
– Tart a beégéstől.
– 4K tévére van szüksége, a tökéletes HDR nem annyira fontos számára.
– Játékra is használná a tévéjét.

Kinek nem ajánljuk – Samsung The Frame

– OLED tévét akar.
– Hétköznapi, jellegtelen tévét szeretne.
– Fontos számára az alacsony ár.
– Kiemelkedő hangminőséget vár a televíziótól.

Még több információ a Samsung The Frame hivatalos honlapján

 

  • Képminőség
    (4)
  • Hangminőség
    (4)
  • Kezelés
    (4)
  • Dizájn
    (5)
  • Ár/érték arány
    (4)
4.2

Összegzés

A Samsung The Frame egy különleges, de nem olcsó tévé. A kép minősége remek, a kezelése rendben van, a dizájnja pedig szó szerint páratlan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?