Búvár robottal mentik a Nagy-korallzátonyt

A Queenslandi Műszaki Egyetem és a Southern Cross Egyetem kutatói, olyan búvár robotot készítettek, amivel a pusztuló területekre lehet szállítani a korall lárvákat.


Ez az első ilyen próbálkozás

A Nagy-korallzátony a Föld legnagyobb ilyen képződménye, amely Queensland (Északkelet-Ausztrália) partjainál kétezer kilométer hosszan nyúlik el. A zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengeri csillagok túlszaporodása és a vízminőség romlása, valamint tömeges korallfehéredés sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozva.

A csalánozók törzsébe tartozó tengeri élőlények kétféle módon szaporodhatnak. Az ivartalan szaporodás esetén, bimbózással új korallpolipok keletkeznek, míg ivaros szaporodáskor a korallok spermiumot és petesejtet lövellnek ki. A megtermékenyített petékből lárvák jönnek létre, amelyek letelepednek és új kolóniákat alkotnak. A tengerbiológusok és mérnökök által megalkotott víz alatti robot a felszín felé igyekvő tojásokat gyűjti össze és juttatja el a zátony, tudósok által meghatározott részeire. A projektet Peter Harrison professzor felügyeli, aki az eljárás kidolgozásában is komoly szerepet vállalat, s rendkívül bizakodó a drón technológiával kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?