Az AOC AG352UCG6 monitor papíron egy csodás termék. De hogy teljesít a valóságban? Leteszteltük a kép- és hangminőséget, megvizsgáltuk, hogy hogy teljesít a hétköznapokban. Derüljön ki végre, hogy kinek, és miért lehet jó, illetve kinek nem ajánljuk egyáltalán!

AOC, az meg mi?

A tajvani székhelyű AOC márka Magyarországon talán annyira nem ismert, de ettől függetlenül egy régi, 1967-ben alapított cégről van szó, amely jelenleg a hatalmas TP Vision konglomerátum tulajdonában van. A háttere tehát stabil és erős. Az AOC 2016-ban indította útjára AGON termékcsaládját, amelybe a kifejezetten a játékosoknak szánt termékek tartoznak, többek között az AG352UCG6 típusjelzésű monitor is.

Dizájn

Kialakítás: Ívelt. Egy felhasználó esetén, ha valaki szembe tud vele ülni, akkor ez jó megoldás. Ám, amennyiben valaki oldalról nézi, ami egy üzleti célű, irodákban használt modell esetén előfordulhat, már zavaró lehet a vonalak, formák enyhe torzulása.
Stílus: A többi hasonló monitorhoz hasonlóan már maga a hajlított képernyő figyelemfelkeltő. Itt még odafigyeltek a talpra is, és ennek köszönhetően egészen egyedi külsővel bír.
Állítható magasság: Igen, 12 centiméteres tartományban mozgatható fel-le a képernyő, ami remek!
Dönthetőség: Előre 5,5 fok, hátra 29 fok, jobbra-balra 30 fok. Ez igencsak rendben van, és több, amit általában az ilyen nagy méretű monitoroknál megszokhattunk.
Csatlakozók: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 2 USB 3.0, fejhallgató. Bőven elég ez mindenre, mindenkinek, minden eszközhöz.
Falra akasztható: Igen.
Méret, súly: 847 x 593 x 266, 11,8 kiló. A megszokottnál lényegesen nagyobb és nehezebb.

Képminőség

Panel: 8 bites MVA panel
Képméret: 35 inch
Háttérvilágítás: Edge LED (a LED-eket a keretbe építették), nem PWM-es, azaz a fényerőcsökkentést nem a fény villogtatásával éri el, ami jó!
Megjeleníthető színek száma: 16,7 millió. Ez okés
Felbontás: 3440 x 1440. Ilyen méretben ezzel a jobb monitorok közé tartozik, bár tény, hogy a 4K megjelenítőkkel nem ér fel, így kiemelkedőnek nem neveznénk.
Pixelsűrűség: 106 ppi, átlagos.
Képarány: 21:9, tipikus szélesképernyős megjelenítő.
Képfrissítési ráta: 24 Hz – 120 Hz! Ez a monitoroknál igen fontos szempont, és e tekintetben ez a modell jól teljesít, hiszen másodpercenként így akár 120 kép megjelenítése is megoldott. Így még a top videokártyákban lévő tartalékokat is képes kihozni, és ha egyszer befutnak a 120 fps-es filmek, azokkal se lesz gond.
Freesync: Nem támogatott.
G-sync: Támogatott! Azaz képes kihasználni az Nvidia G-sync kompatibilis kártyái által kínált extra funkciót, azaz, hogy pontosan olyan képfrissítési rátával működik, mint amilyen az érkező jel. Ezáltal elkerülhető a képtördelés például. A játékosok számára ez is egy kiemelten fontos szempont.
HDR: Nem támogatott. Nem tragédia.

Válaszidő: 4 ms. Tökéletesen elég.
Input lag: 8,1 ms. Fantasztikusan jó érték, ami megint csak fontos tényező a játékosok számára.
Maximális fényerő: 300 nit. Bőven elég.
Maximális valós kontraszt: 2604:1, ez ma a monitorok között teljesen jó érték. A QLED modellek valamelyest felülmúlhatják, de a látott kép így is kellően kontrasztos, az IPS paneles eszközöket pedig messze felülmúlja.
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett a színtér lefedettség, és a pontosság is jó, ezáltal a tónusok szépek, természetesek.
Mozgásmegjelenítés: Problémamentes. Utánhúzás, akadozás, villódzás sincs.
Felhősödés: A háttérvilágítás eloszlása nem teljesen egyeletes, ami különösen magas fényerőnél szembeötlő, hiszen homogén képi tartalmaknál (pl. egyszínű képrészletek) észrevehető foltosodás, felhősödés.

Hang

Hangrendszer: 2×2 watt. A monitoroknál nem kifejezetten gyakori a beépített hangrendszer, tehát jó, hogy itt van.
Hangminőség: A megszólalás kicsit erőtlen, a mély hangokat alig hallani, dinamika nincs. A sztereó hangtér nem hiányzik, mindent összevetve elfogadható, de különösebb nagy hangélményt nem kínál.
Hanghibák: Nincsenek.

Kezelés

Grafikus kezelőfelület: Van, használható, de idő kell míg megszokja az ember.
Magyarul: Magyarul nem kommunikál, sajnos ez az általános ebben a termékcsoportban.
Szoftveres támogatás: Nincs, külön alkalmazással a menüpontok, paraméterek nem módosíthatóak,
Távirányító: Nincs.
Kezelőpanel: A készülékház alján található, könnyen elérhető, a használata hamar megszokható.

Ár

35″ AOC AG352UCG6: 267 000 forint. Az ilyen méretű és tudású monitorok között ez átlagos árnak számít (a G-sync támogatás jelentősen megdobja az összeget).

Kinek ajánljuk – AOC AG352UCG6

– Játékra keres monitort.
– Nvidia videokártyát használ.
– Nagy méretű, az átlagnál nagyobb felbontású monitort keres.
– Fontos, hogy legyen beépített hangrendszer.
– Fontos az impresszív megjelenés.

Kinek nem ajánljuk – AOC AG352UCG6

– Irodai munkára keres monitort.
– Grafikai alkalmazásokat használna.
– Magasabb kategóriás AMD videókártyája van.
– Olcsó monitort szeretne.
– Alapvetően filmezéshez keres megjelenítőt.

Még több információ az AOC AG352UCG6 monitorról a hivatalos weboldalon

Teszt áttekintő
Képminőség
Hangminőség
Kezelés
Dizájn
Ár/érték arány
aoc_ag352ucg6Az AOC AG352UCG6 monitor játékosoknak jó választás lehet, nekik is készült első sorban. De aki multimédia fogyasztásra, professzionális grafikai,irodai alkalmazások megjelenítésére keres terméket, lehet, hogy mással jobban jár.