A SONDORS Electric Car Company eredetileg elektromos kerékpárok és kisebb teljesítményű robogók gyártására szakosodott. A társaság négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy elkészít egy környezetbarát kocsit, aminek prototípusát mindössze hét hónap alatt rakták össze.

Dögös forma és három kerék

A Model Sondors első ránézésre teljesen hétköznapi sportos verdának tűnik ami nem véletlen, hiszen a vállalat olasz tervezőkkel dolgozott együtt, hogy megidézzék a Ferrari, Lamborghini és a Maserati formanyelvét. A jármű mögé kerülve azonban gyorsan kiderül, hogy ezúttal kicsit másról van szó, ugyanis kaliforniai társaság, egy különleges háromkerekűt alkotott meg. A vállalat szerint a formátum számos előnnyel jár… kevesebb bürokratikus macera, alacsonyabb tömeg és hatékonyabb aerodinamika voltak a főbb érvek.

A járművet elektromos motor mozgatja; az egyedi hajtáslánc a vaskos hátsó kerékhez kapcsolódik. A hatótávolság a választott akkumulátorok függvényében 75 és 200 mérföld közé tehető, de a hatékonyság növelésén folyamatosan dolgoznak a mérnökök. A telepek 110/240 voltos hálózatokat támogatják, gyorstöltés egyelőre nincs. A jármű gyorsulását nagymértékben befolyásolja a választott akkumulátor, de a gyári adatok szerint 5-8 másodperc alatt elérhető a 60 mérföld/órás sebesség. A kocsit tárcsafékekkel szerelték, regeneratív képességekről eddig nem esett szó.

Mindent a kényelemért

Az utastér három embernek kínál helyet, két első és egy hátsó ülést kapunk. A belső kialakítására nem lehet panasz, sportosan egyszerű dizájn uralkodik odabent. A műszerfal digitális, minden fontos információ egy központi panelen jelenik meg. A kényelmi szolgáltatások közé tartozik a nyomógombos indítás, hűtő-fűtő berendezés, elektromos ablakok, beépített rádió és az okoseszközöknek szánt csatlakozók. A kocsiban természetesen megtalálhatók az utasok biztonságát szavatoló felszerelések (légzsák, biztonsági övek), s persze az ütközési zónák erősítéséről sem feledkezett meg a gyártó.

Nehéz megjósolni, hogy a modell mennyire lesz sikeres, egy azonban biztos, hogy a csapat az egyik legsikeresebb közösségi kampányt tudhatja maga mögött. Az első darabok várhatóan áprilisban gördülnek le a szalagról és Storm Sondors, a vállalat alapítója szerint sokan érdeklődnek a tízezer dolláros jármű iránt.