Az elsők között tapogathattuk meg a Huawei P30 Pro telefont, amivel a kínai gyártó le akarja gyalulni a mobilpiacot.

A Huawei évek óta egyre keményebben nyomul a mobil fronton: a kínai cég választéka egyrészt kellően nagy, a csúcskategóriás szegmensben is képesek megizzasztani bárkit, és ráadásul a termékek árazása is rendben van. Ennek köszönhetően tavaly már le tudták hagyni az Apple-t, és ott lihegnek a Samsung nyomában.

A vállalat nyilván az idei évben sem kíván letérni az útról, és az eredmények elérésében kulcsszerepet szánnak az új toptelefonoknak, a P30-nak, és a még ennél is egy fokkal jobb P30 Pro-nak. Eljutottunk Párizsba a termékek világpremierjére, és így az elsők között foghattuk kezünkbe a Huawei csapásmérő eszközeit.

A hardver teljesítményével minden bizonnyal 2019-ben sem lesz gond, hiszen a korábban már bizonyított Kirin 980 chipsetre épülnek az új készülékek. A P30 6 GB, a P30 Pro pedig 8 GB RAM-mal rendelkezik. Amit láttunk annak alapján a kijelzőfronton se lesz oka senkinek panaszra: A Huawei P30 Pro egy pazar, hajlított, készülékházra “ráfolyó”, 6,47 hüvelykes, 2340 x 1080 képpont felbontású OLED kijelzőt kapott. A P30-ba pedig egy tradicionális kivitelű, de ugyanilyen felbontású, 6,1 inches képernyőt építettek. Az alsó és felső keretet mindkét modellnél sikerült egészen minimálisra csökkenteni, többek között az apró szenzorszigetnek köszönhetően. Az ujjlenyomat olvasót a képernyő alá száműzték, ami nagyon elegáns megoldás. Az energiaellátás terén is a jelek szerint a maximumra törekedtek a döntéshozók. A P30 3650 mAh akksija is figyelemre méltó, és még ezt is meg tudták fejelni P30 Pro 4200 mAh telepével.

Komplex kamerarendszer

A tavalyi Huawei telók fotós-videós képességeit rengeten dicsérték, és erre az idei évben a cég megpróbált még rátenni egy lapáttal. A Huawei P30 Pro ennek szellemében négy kamerát kapott:

  • A főszenzor 40 megapixeles, f/1.6-os rekeszértékű, így az alacsonyabb fényviszonyok között is jobb képet lehet vele készíteni
  • Ellátták egy 20 megapixeles (f/2.2) széles látószögű lencse, ami pár százalékkal szélesebb képet ad, mint a Mate 20 Pro.
  • Akad még itt egy négyzetes lencse, 8 megapixeles (f/3.4) szenzor is, ebben van 5x optikai, 10x-es hibrid zoom, ami az átlag felhasználónak nem érzékelhető minőségromlással lesz képes ötvözni a két zoom teljesítményét, illetve 50x digitális zoomra lesz képes, amit egy periszkópos prizmával oldották meg és a hátlap alatt rejtettek el.
  • A negyedik megkapja a gépi látást is segítő Time of Flight-szenzort, amivel 3D-sített szkennelést lehetett készíteni eddig előlapon, de most ez a hátlapra kerül

A Huawei munkatársai elmondták, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a készülék “jobban lát” a sötétben, ha lehet még gazdagabbak a tónusok, és a korábbinál valósághűbben képes visszaadni az apró részleteket, finom átmeneteket. Emellett jobb makró fotók és portrék készíthetők az alkalmazott, mesterséges intelligenciát használó AI HDR+ technológiának köszönhetően.Többek között annak köszönhetően, hogy a rendszer képes lesz megállapítani egy képi objektum magasságát és hosszát, ezáltal az esetleges szoftveres módosítások még pontosabb végeredménnyel járnak.

A videós újítások között meg kell említeni a stabilizációs technológiát, mely segít kiküszöbölni a kézremegésből fakadó képi anomáliákat. Emellett fejlesztettek az optikai zoomon, és arra is hangsúlyt fektettek, hogy rossz látási viszonyok között is jó minőségű felvételeket lehessen készíteni.

Az alkalmazott integrált hangrendszerrel kapcsolatban a legfontosabb dolog, hogy mindkét telefon támogatja az objektumalapú Dolby Atmos szabvány kezelését, és hogy telefonálásnál, vagy hangalapú online alkalmazásnál maga a képernyő rezeg, és ez bocsájtja ki a hangokat. Ez a televízióknál már évek óta alkalmazott megoldás, de a telefonoknál még szokatlannak számít.

Az árak pedig:

P30 6GB Ram, 128GB tárhely: 229,990 Ft

P30 pro 6+128 299,990 Ft

P30 pro 8+256 329,990 Ft