Az Alineware m15 notebook kialakításánál nagyon odafigyeltek a hordozhatóságra is, így próbáltak erőgépet gyömöszökélni a minél vékonyabb készülékházba. Lássuk, hogy sikerült nekik! Milyen a kijelző, a billentyűzet, a dizájn, a hangrendszer, milyen vas került bele? Minden kiderül!

Dell – Alienware

Az Alienware márkanév Magyarországon talán kicsit ismeretlenül cseng, pedig a brand komoly háttérrel rendelkezik, és komoly múltra is tekint vissza. A világ egyik legbefolyásosabb IT cége, az amerikai Dell vásárolta fel 2006-ban az 1996-ban alapított céget és direkt a játékosokat megcélzó, számítógépeit, notebookjait és kiegészítőit fogalmazza a név alatt. Az Alienware gépek tehát jellemzően nagy teljesítményűek, és dizájnjukban is merészebbek, mint amit a konzervatív Delltől megszokhattunk. Az m15 típusjelzésű új notebookjukat pár hónapja mutatták be, a CES-en rögtön innovációs nagydíjat kapott, és a termék már eljutott Magyarországra is.

Dizájn

Külső: Kicsit trükköztek a formavilággal, megtörték a derékszögek egyeduralmát, amiatt sok a “ferde” vonal a terméken, ami kicsit szokatlan külsőt kölcsönöz a terméknek. De sok “gamer” laptopnál visszafogottabb a megjelenése, nincsenek nagy beömlőnyílások, hiányzik az RGB LED-sor is a készülékházról, amit egyáltalán nem bántunk. Ennek köszönhetően a LAN partik mellett akár egy tárgyalásra is be lehet vele ülni, nem fogja senki azt hinni, hogy lenyúltuk a gyerek gépét.

Méret: 36,3 x 27,5 x 2,1 cm! Uhh, ez még nem ultrabook kategória, de ahhoz képest, hogy egy gamer osztályú gépről van szó, rettenet vékonynak számít! Sőt hát konkrétan a 2,1 centis magasság azt jelenti, hogy ez minden idők legvékonyabb Alienware notija.
Súly: 2,16 kg. Nem pille kategória, de azért ilyen méretben ez abszolút vállalható súly.
Hordozhatóság: A súlynak és a méretnek köszönhetően az Alienware m15 kifejezetten mobilis, könnyen hurcibálható.
Strapabírás: Masszívnak tűnik, de ez nem egy toughbook, nem is rendelkezik víz- vagy ütésállósági minősítésekkel. Szóval jobb rá vigyázni!
Csatlakozók: Van minden ami kell! (2 USB SuperSpeed 3.1 Type-A, Thuderbolt 3, HDMI 2.0, Alienware Graphics Amplifier Port, Mini-Display Port 1.3, analóg audió (3,5 mm), Gigabit Ethernet port).
Biztonsági csatlakozó: Van! De a zárat és a kábelt külön kell megvásárolni hozzá. Aki lopósok közé megy, annak érdemes beruháznia rá.

Teljesítmény

Hardver: Többféle konfigurációban elérhető a termék nálunk egy ilyen hardver járt: 8. generációs Intel Core i7-8750H (2,2 Ghz, 4,1 Ghz Turbo Boost) processzor, 32 GB RAM, Nvidia GeForce RTX 2070 dedikált videokártya és Intel UHD Graphics 630 integrált videókártya. Ami ma egyértelműen ha nem is a csúcsok csúcsát, de bőven a felső, elit kategóriát jelenti.


Mire jó: Ennek megfelelően az Alienware m15 gyakorlatilag mindenre jó! Csúcsgrafikás (akár 4K HDR) játékokra, 4K HDR videókra, professzionális grafikus (Photoshop, Gimp, Sony Vegas, Premiere stb.) vagy tervező szoftverek (pl. ArhiCAD), zeneszerkesztők futtatására. Emellett természetesen vidáman lehet vele szöveget szerkeszteni, adatbázist építeni, weboldalt összerakni, levelezgetni, Facebookozni stb. Nyilván, mint minden gépet ezt is meg lehet izzasztani, nagy erő rejlik benne.
Háttértár: 1 TB SSD + 1 TB HDD! Hát ez nagyon menő! Ez bőven elég mindenre!

Használat közben

Billentyűzet: A szennyeződésgátló, szigetes kialakításnak köszönhetően a gombok közé nem eshet be semmi. A nyomásút közepes, a gombok kellően érzékenyek, valamint kellően masszívnak tűnnek. Numerikus pad és háttérvilágítás (ráadásul RGB LED) is van. A gépelés nagyon kényelmes az első pillanattól kezdve.
Tapipad: Megfelelő méretű, kényelmesen használható, érzékenysége változtatható. Sajnos rendes fizikai gombok nincsenek rajta.
Melegedés: Az Alienware nagyon el van szállva az itt alkalmazott CRYO-TECH V2.0 hűtőrendszertől, amely egy rakat hőelvezető csövet, hűtőbordát és ventillátort tartalmaz. Viszont az az igazság, hogy az Alienware m15 ettől még brutál módon melegszik. Konkrétan ölbe véve használni nem is kényelmes, mert kellemetlenül forró.
Zaj: Az aktív hűtőrendszer meglehetősen zajosan teszi a dolgát, azaz amikor a ventilátorok felpörögnek, akkor bizony hallani őket. Ez pedig mondjuk filmnézés vagy játék közben kicsit zavaró lehet.

Akkumulátor: 60 Wh akkumlátorral szállítják (nálunk is ez volt), ami használattól függően, 50% fényerő mellett nagyjából 7-10 órányi használatot garantál. Ettől azért még nem fakadtunk sírva örömünkben, de azért bőven elfogadható. A cég szerint egyébként 17 órányi üzemidő is elérhető, de ez nem tudjuk, hogy hogy jött ki nekik. Lehet, hogy ki volt kapcsolva a masina? Opcionálisan kérhető bele 90 Wh akksi is egyébként, de az plusz pénzbe kerül.
Kamera: Full HD felbontású, beépített mikrofonnal. Teljesen jó minőséget produkál. Simán lehet vele videótelefonálni, konferenciabeszélgetést folytatni.
Ujjlenyomat olvasó: Van.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret, felbontás: 15,6 inch, Full HD (1920×1080 képpont) felbontás! Ez a felbontás ebben a kategóriában már az alap, viszont a 144 Hz-es frissítési ráta egyáltalán nem! Ez pedig a játékosoknak (de csak nekik!) kiemelt fontosságú lehet.
Fényerő: Maximum 306 nit, közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy napfényben már nem látható tökéletesen a képernyő, viszont egy szobában, irodában nincs gond vele.
Kontraszt: 1355:1 valós kontrasztot mértünk, ami a világcsúcstól igen messze elmaradt, de az IPS kijelzők között az átlagosnál jobbnak számít. Viszont a látott kép rendben van, kellően kontrasztosnak tűnik.

Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek, élettel teliek.
Betekintési szög: Nagyon jó! Még oldalról/felülről nézve a kijelzőt sem kezdenek torzulni a színek, invertálódás nem tapasztalható.
Mozgásmegjelenítés: Szuper, akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Hang

A beépített 2.0 csatornás audio rendszer hangminősége nem kiemelkedő: A hangerő megfelelő, viszont a basszusokkal szűkmarkúan bánik, a dinamika hiányzik, és aránytalanságok, pontatlanságok is felfedezhetőek. A sztereó hangtér felejtős, szóval aki jó hangélményre vágyik, annak muszáj csatlakoztatnia hozzá egy külső hangcuccot. Valamilyen hangfalakat, hangsugárzót vagy hangprojektort. Mindent összevetve azt mondanánk, hogy filmezésre, játékra bőven megteszi, zenehallgatásra már nem igazán alkalmas.

Ár

Alienware m15 – 1 090 000 forint. Nem kevés, de a tudásának megfelelő összeg. Így az ár/érték arány kiemelkedően jónak nem nevezhető.

Kinek ajánljuk – Alienware m15

– Nagy teljesítményű, sokoldalú notebookot szeretne.
– Hordozható gamer notira vágyik.
– Játszana.
– Grafikus, tervező szoftverekkel dolgozik.
– Szüksége van dedikált videokártyára.
– Fontos a numpad a klaviatúrán.
– Korrekt, nem hivalkodó, de azért nem is tökátlagos laptopot szeretne.
– Fontos a jó kép minőség, de nem lényeges az ultranagy felbontás.

Kinek nem ajánljuk – Alienware m15

– Olcsó notebookot keres.
– Ultrabookra vágyik.
– Zenét hallgatna a notebookon.
– Sokszor venné ölbe a masinát.

Még több információ az Alienware m15 notebookról a termék hivatalos weboldalán.

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/Képminőség
Teljesítmény
Akkumulátor
Kezelhetőség/kényelem
Hangminőség
Ár/érték arány
Hűha faktor
alienware-m15-tesztAz Alineware m15 notebook kialakításánál nagyon odafigyeltek a hordozhatóságra is, így próbáltak erőgépet gyömöszökélni a minél vékonyabb készülékházba. Lássuk, hogy sikerült nekik! Milyen a kijelző, a billentyűzet, a dizájn, a hangrendszer, milyen vas került bele? Minden kiderül! Dell - Alienware Az Alienware márkanév Magyarországon talán kicsit...