Minden pixel mögött egy LED – Ez hozhatja el a tévézés forradalmát!

Amióta az első tévékészülék felbukkant, azóta dolgoznak a kutatók és mérnökök elképesztő intenzitással az új és új megjelenítő technológiákon. E folyamat részeként jelentek meg a korábban plazma-, LCD-, projektoros- kijelzők, hogy a mostanában egyre inkább teret hódító OLED és QLED képalkotási eljárásokról ne is beszéljünk. A kutatás-fejlesztés soha nem áll meg, ennek köszönhetően állandóan új, eddig soha nem látott megoldások bukkantak fel a közelmúltban, amelyek közül a legígéretesebb a Micro LED vagy más néven Valódi LED technológia.


Működési elv

A működi elve pofonegyszerű, és igen logikus: A Micro LED kijelzőkben ugyanis minden egyes képpont mögött egy-egy egyedileg vezérelhető, azaz szabályozható fényerejű vagy akár teljesen ki is kapcsolható LED található. Ennek köszönhetően pedig lehetőség nyílik a pixelek totálisan független vezérlésére, ezáltal pedig a lehető legvalósághűbb, legtisztább képi világ megteremtésére. Tehát a koncepció hasonlít más képalkotási technológiáknál már megismert metódusokra, azonban a plazmával ellentétben itt nincs szükség komplex kémiai folyamatokra, és az OLED-től eltérően nem szerves anyagokat használnak, aminek számos előnye van.

Előnyök

Képminőség

A pixelenkénti képvezérlés elméletileg módot ad a tökéletes, 0 nit fényerejű vakfekete, és ebből fakadóan a végtelen valós kontrasztarány megjelenítésére. Mivel a képpontok egymástól teljesen szeparálhatóak, ezért nem kell tartani az átszivárgástól, a nem kívánatos színkeveredéstől, ami rossz hatással van a színpontosságra, színhűségre. Emellett a Micro LED megjelenítők válaszideje és input lagja alacsony, azaz a játékosok számára is ideálisak lehetnek. Az elérhető maximális fényerő pedig magasabb felülmúlja azt, amire az OLED megjelenítők képesek, és ez egyben azt is jelenti, hogy a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak visszaadása is kifogástalan.

Nincs fakulás

Mivel szervetlen anyagokat használnak a panelben, ezért nem kell attól tartani, hogy egyik-másik komponens idővel „elfárad”, ami a színek fakulását, extrém esetben eltűnését eredményezheti. Ez utóbbi egyes piaci résztvevők szerint az OLED egyik legnagyobb hátránya, és például a Samsung többek között ezért intett búcsút az OLED technológiának a televíziós szegmensben.

Nincs beégés

A beégéstől sem kell félni, azaz a Micro LED kijelzőknél nem fordulhat elő, hogy a sokáig a képernyőn lévő képi tartalom lenyomata (például egy tv csatorna logója, vagy az ikonok) hosszú időre, vagy rosszabb esetben örökre ott marad a kijelzőn. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs szükség kötelező biztonsági körök lefuttatására, tehát a pixel átmosására, vagy a megjelenítő kikapcsolására.

Strapabíró

A LED paneltechnológia sokkal strapabíróbb, mint például a rendkívül kényes OLED vagy az egy fokkal ellenállóbb LCD. Emiatt lehet használni az ilyen megjelenítőket extrémebb hőmérsékleti körülmények között, olyan hidegben vagy melegben, amikor a rivális megoldások már beadnák a kulcsot. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a Micro LED technológia élettartama nagyobb, mint amit az OLED és LCD eljárások produkálnak.

Kihívások

Méret

Mindezek alapján joggal merülhet fel mindenkiben, hogy ha ennyire remek technológiáról van szó, akkor miért nem használják már most. Nos, a válasz pofonegyszerű: Óriási kihívást jelent, hogy megfelelően KICSI fénykibocsátó diódákat állítsanak elő. Azaz egész egyszerűen még nem tudnak nagy felbontású, de ezzel együtt emberi méretű Valódi LED kijelzőket előállítani. Rengeteg cég folytat jelenleg ilyen irányú fejlesztéseket, és mindannyian küzdenek ezzel a kihívással.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre még álom, hogy 65 hüvelykes, 4K felbontású Micro LED képernyőt gyártsanak, pedig ez lenne a minimum ahhoz, hogy reálisan szóba jöhessen a televíziós szegmens meghódítása. A mobiloknál pedig még nagyobb pixelsűrűségre, azaz még kisebb fénykibocsátó diódákra van szükség. Szóval az az ironikus helyzet állt elő, hogy amíg korábban a tévé-, kijelzőgyártók azon dolgoztak, hogy hogyan állítsanak elő még nagyobb paneleket, ez esetben a fő feladatuk a méret csökkentése. Amíg ezt nem oldják meg, addig pedig elképzelhetetlen a Valódi LED technológia elterjedése.

Ár

Már árulnak Micro LED megjelenítőket, viszont ezek ára meglehetősen magas. Ez persze nem túl meglepő, hiszen minden új, pláne ilyen forradalmi technológia esetén ugyanez a helyzet. Ez volt a plazmatévével (ami mellé például autót adtak ajándékba), horribilis pénzt kértek el az első projektoros- vagy OLED televíziókért is. Nyilván ahogy egyre több panelt tudnak eladni, egyre nő a megrendelések száma, és ezzel párhuzamosan fejlődik a gyártási technológia, úgy csökkennek az előállítás költségei is, azaz olcsóbban lehet árulni a termékeket.

Megint a Samsung diktálja a tempót

Közel egy évtizede folynak igazán intenzív, és kézzelfogható eredményeket hozó kutatások a Valódi LED technológiával kapcsolatban. És ez esetben is már annyiszor a technológiai szektor egyik leginnovatívabb szereplője, a televízió és okostelefon piacot uraló Samsung diktálja a tempót. A vállalat 2017 januárjában sokkolta a világot, amikor bemutatta, 146 inches, 4K felbontású, The Wall névre hallgató Micro LED megjelenítőjét. Ugyanis a vetélytársak egyelőre még nem tudtak ennyire kis méretű, ilyen nagy pixelsűrűségű Valódi LED kijelzőt gyártani. A Samsung azóta el is kezdte már árulni ilyen típusú megjelenítőit, sőt az üzleti felhasználók ki is kölcsönözhetik e modelleket. A vállalat azóta azt is bejelentette, hogy jelentős eredményeket ért el fénykibocsátó diódák méretének csökkentésével kapcsolatos kutatásokban. Ennek eredményeként látótávolságba került állítólag egy 77, 73 sőt akár egy 65 inches, 4K Micro LED kijelző is! Ez óriási áttörés lenne, és rövid időn belül komoly, földrengésszerű változásokat eredményezhetne a televíziós szegmensben.

Rajtuk kívül még értékelhető eredményeket ért el a Sony, amely CLEDIS nevű Valódi LED megjelenítőjével elsősorban az üzleti felhasználókra fókuszál a jelek szerint. A japán cég is készített már egyébként 110 hüvelykes képernyőt, azonban itt még csak a Full HD felbontást sikerült elérni, ami ma már egyszerűen kevés. Meg kell még említeni az NEC nevű japán konszernt, akik kifejezetten a nagyvállalatok, komplett városok, pályaudvarok számára fejlesztenek ilyen típusú készülékeket. Rajtuk kívül még az LG mozgolódik látványosan ezen a fronton, azonban ők eddig csak egy 175 hüvelykes prototípusig jutottak, szóval a jelek szerint jelenleg e téren elmaradásban vannak. Több olyan vállalat van, amely kézzel fogható eredményekkel még nem rendelkezik, de a pletykák szerint kifejezetten érdeklődik az eljárás iránt. A híresztelések arról szólnak, hogy például az Apple egy dedikált laboratóriumot épített, amelyben a Valódi LED-del kapcsolatos kutatásokat végzik, a Foxconn pedig 2020-ra készül el azon telepével, amely erre a technológiára fókuszál majd.

Mit mondanak a piackutatók?

A nagy elemző cégek látnak potenciált a Micro LED technológiában, ez nem is lehet kérdés. Az N-tech Research kutatói által közzétett előrejelzésből kiderül, hogy a 2019-ben még „csupán” 600 millió dolláros piac hat esztendő alatt 32 milliárdosra (~ 8000 milliárd forint!) nő majd, és ez még csak a kezdet, hiszen 2027-re elérheti a 70 milliárd dollárt, azaz a 20 000 milliárd forintot! De említhetnénk a Markets & Markets nevű piackutató céget is, akik szerint 2025-re 20 milliárd dollár értékben forgalmaznak majd Micro LED megjelenítőket. Aki tehát gyorsan kapcsol, az egy óriási ütemben puffadó tortára teheti rá a kezét, nem csoda, hogy ilyen óriási gazdasági hátországgal bíró, más területeken már bizonyító gigakonszernek látták meg a fantáziát a Valódi LED technológiában.
Saját tapasztalatok

Az elmúlt egy-két év során a különféle nagy nemzetközi kiállításokon és konferenciákon, tehát például a Las Vegas-i CES-en, a berlini IFA-n, vagy az amszterdami ISE-n már alkalmunk nyílt működés közben megtekinteni a Micro LED kijelzőket. Amit láttunk, annak alapján pedig csak azt tudjuk mondani, hogy a technológia életképes, egyértelműen van létjogosultsága. A színek ugyanis gyönyörűek, a mozgásmegjelenítés hibátlan, a kontraszt tökéletes, a betekintési szög is remek, szóval sok mindenbe nem nagyon lehet belekötni, legalábbis ami a kép minőségét illeti.

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?