Az Apple a szokásos évi fejlesztői konferenciájának nyitóeseményén tegnap este bemutatta a legújabb szoftveres és hardveres újdonságait, köztük a Mac Pro új verzióját.

A szoftveres újdonságokról fogunk még értekezni, mert rengeteg új szolgáltatás és funkció érkezett – igaz ugyan, hogy többnyire olyanok, amelyek az Android világban már egy jó ideje léteznek – de egyelőre lássuk a hardvereket:

Apple Mac Pro

Az Apple a professzionális felhasználásra javasolt asztali számítógépét elég rég frissítette komolyabban. Akkor is leváltotta a mindenki által szeretett aluházat egy minimum megosztó, hengeres házra, amit sokan “kukadizájnnak” becéztek.

Most visszatérhetünk a szögletes, alu házhoz, bár ez sem lesz feltétlenül az igazi. A korábbi robosztus, erőt sugalló ház helyett ugyanis most egy IKEA asztal lábain álló sajtreszelőt kaptunk. Nekünk men is tetszik. És bár az messze szubjektív vélemény, de azért a rendezvényen elcsattanó viszonylag bizonytalan tapsmennyiség is árulkodónak volt nevezhető.

A konfiguráció viszont szokás szerint rettenetes erejű lesz. A legerősebb kérhető processzor egy 28 magos Xeon darab lesz a maximális RAM pedig 1,5TB.

A moduláris bővíthetőség miatt pedig mindig a piac egyik legerősebb konfigurációját birtokolhatjuk majd. Persze szigorúan meghatározott komponensek közül válogatva, hiszen az Apple most sem teszi majd lehetővé, hogy egyszerű külső gyártók kínálataiból vásároljunk bővítő elemeket.

Brutál monitor a brutál géphez

Az Apple monitorok visszatértek! Egy pár év kihagyás után a cupertinoi cég újra monitorral lepte meg azon vásárlóit, akik nem alszanak nyugodtan, ha az irodájukban lévő összes komponensen nincs rajta az alma.

A Pro Display XDR egy 32″-os monitor 6K felbontással (6016×3384 képpont) és rettenetes árcédulával.

A kijelző ugyanis 5000 dollárba, míg a hozzá való talp – külön kell megvenni, agyrém, nem? – további egy ezresbe fáj majd.

És így a legkisebb konfigurációs Mac Pro egy hozzá való monitorral bizony 12 000 dollárba fog kerülni. Ez pedig közel 3,5 millió jó magyar forint.

Köszönjük a figyelmet.