Érdemes megvenni az Asus ZenBook 13 notebookot? – Kipróbáltuk!

Kipróbáltuk az Asus ultrahordozható, vékony, szexi, könnyű és dizájnos notebookját. De mennyire jó az Asus ZenBook 13? Tesztünkből kiderül.

Külső

Dizájn: Számos extra dizájn elemmel látták el (koncentrikus körök a hátlapon, aranyozott logó, díszléc a klaviatúra felett, aminek köszönhetően egyedi karakterrel bír. De mi már azt éreztük, hogy egyszerűen túl van díszítve, nem kell ennyi bizbasz egy notebookra. Az ultravékony, a képernyővel egy síkban lévő kávák és a rém vékony készülékház amúgy is azt sugallják, hogy ez egy felső kategóriás modell. Azért mindent összevetve jól néz ki!



Méret: 30,2 x 18,9 x 1,69 cm! Atyaég, olyan vékony, mint egy anorexiás szupermodell. Még egy kisebb táskába is befér, kifejezetten mobilis
Súly: 1,09 kilogramm. Mint a pille. Ez is szuper!
Strapabírás: Nagyon kényesnek tűnik, de nem az! Megkapta a MIL-STD 810G minősítést, ami azt jelenti, hogy kibírja, hogy ha ráfreccsen a víz, vagy ha lepottyan másfél méterről, és a nap vagy a por sem öli meg.
Csatlakozók: HDMI, USB 2.0, USB-C, fejhallgató, kártyalvasó. Ami kell az itt van!

Teljesítmény

Hardver: Több féle konfiggal elérhető, nálunk egy ilyen cucc járt: 4 magos Intel Core i7-8565U, 8 GB RAM, Intel UHD Graphics 620 integrált videokártya. Ez bárhogy nézzük, igen-igen erősen alsó-középkategória ma.
Mire jó: Ebből fakadóan „mindenre” nem jó. Levelezésre, szövegszerkesztésre, netezésre, táblázatkezelésre, csetelésre, Facebookozásra, kép nézegetésre kiválóan alkalmas. DE! Komoly szinten videót szerkeszteni, 3D programokat futtatni, renderelni, tervezőprogramokat futtatni nem lehet vele. Ugyanígy el lehet felejteni az ultranagy felbontású audiovizuális állományokat, és persze a jobb grafikájú játékokat is.
Háttértár: 1 TB SSD. Ez azért pazar! Ekkora tárhely gyakorlatilag mindenre elég, és rettenet gyors is!

Használat közben

Billentyűzet: A szennyeződésgátló, szigetes kialakításnak köszönhetően a gombok közé nem eshet be semmi. A nyomásút közepes, a gombok kellően érzékenyek, valamint kellően masszívnak tűnnek. Viszont mivel a termék kicsi, ezért nem jutott minden gombnak elég hely (az Í például hiányzik) vagy össze lettek zsugorítva. Ráadásul egy felnőtt keze el se nagyon fér rajta igazán kényelmesen, így igazán nem kényelmes gépelni rajta sajna. Emiatt hosszútávú munkára ez a termék nem igazán alkalmas.


Tapipad: Megfelelő méretű, kényelmesen használható, érzékenysége változtatható. Sajnos rendes fizikai gombok nincsenek rajta.Viszont rejtett, érintésre felbukkanó, érintőgombokkal ellátott numerikus pad igen (mutatjuk videón itt). Az egy dolog, hogy jól néz ki, viszont gyakorlatilag teljesen használhatatlan. Sokszor nem érzékeli a tapogatást, és nem is lehet gyorsan püfölni. Látványos, de hót felesleges extra.
Melegedés: Némi melegedéssel számolni kell, de komolyabb forrósodást nem tapasztaltunk, így akár ölben is használható.
Zaj: Az aktív hűtőrendszer alig bocsájt ki hangot, egyáltalán nem zavaró a zajszint.
Kamera: HD felbontású, beépített mikrofonnal. Teljesen jó minőséget produkál. Simán lehet vele videotelefonálni, konferenciabeszélgetést folytatni.
Ujjlenyomat olvasó: Nincs.

Energia

Akkumulátor: 50 WH kapacitású akksival rendelkezik ami ilyen kialakítás és hardver mellett nagyon jónak számít. Az üzemidő 50 százalékos fényerő mellett használattól függően 12-14 óra között alakul, ami baromi jó érték! Akár egy napot is ki lehet vele húzni simán. Ezt a részét imádtuk!

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret, felbontás: 13,3 inch, Full HD (1920×1080 képpont) felbontás! Nagyon jó, a részletességre nem panasz.
Fényerő: Maximum 310 nit, közepes. Ez pedig azt jelenti, hogy napfényben már nem látható tökéletesen a képernyő, viszont egy szobában, irodában nincs gond vele.
Kontraszt: 1386:1 valós kontrasztot mértünk, ami a világcsúcstól igen messze elmaradt, de az IPS kijelzők között az átlagosnál jobbnak számít. Viszont a látott kép rendben van, kellően kontrasztosnak tűnik.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek, élettel teliek.


Betekintési szög: Nagyon jó! Még oldalról/felülről nézve a kijelzőt sem kezdenek torzulni a színek, invertálódás nem tapasztalható.
Mozgásmegjelenítés: Szuper, akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Hangminőség

Hangszórók: Az Asus nagyon odáig van a termékbe épített Harman Kardon hangrendszertől, de az az igazság, hogy ez semmi extrát nem produkált. A hangerő épp, hogy megfelelő, a mély hangokat nem hallani, dinamika nincs, a sztereó hangtér felejtős, és aránytalanságok, pontatlanságok is felfedezhetőek, viszont zavaró hibákkal nem kell számolni. Tehát aki jó hangélményre vágyik, annak muszáj csatlakoztatnia hozzá egy külső hangcuccot. Valamilyen hangfalakat, hangsugárzót vagy hangprojektort. Mindent összevetve azt mondanánk, hogy filmezésre, játékra bőven megteszi, zenehallgatásra már nem igazán alkalmas.

Fejhallgató: Fejhallgatóval nagyon jó a hangminőség.

Ár

Asus ZenBook 13 (UX333FA) – 310 000 – 340 000 forint (konfigurációtól függően). Azért ez nagyon súlyos összeg egy ekkora, ilyen felszereltségű termékért. Túlárazottnak érezzük.

Kinek ajánljuk – Asus ZenBook 13

– Ultravékony, ultrahordozható notebookot szeretne.
– Fontos a figyelemfelkeltő dizájn.
– Elegáns, szexi, prémium külsejű hordozható gépet akar, amivel be lehet ülni akár egy komoly üzleti tárgyalásra is.
– Fontos a nagy tárolókapacitás.
– Alapvetően a hétköznapi feladatokra kell egy gép.
– Filmezne, videózna.
– Fontos a nagy üzemidő.

Kinek nem ajánljuk – Asus ZenBook 13

– Munkagépre van szüksége.
– Jó ár/érték arányú gépet keres.
– Olcsó notiban gondolkodik.
– YouTuber, instagrammer.
– Teljesítményigényes szoftvereket futtatna.
– Sokat gépel.

Még több információ az Asus ZenBook 13 notebookról a termék hivatalos weboldalán.

  • Dizájn
    (4)
  • Kijelző/Képminőség
    (4.5)
  • Teljesítmény
    (3)
  • Akkumulátor
    (4.5)
  • Kezelhetőség/kényelem
    (3)
  • Hangminőség
    (3)
  • Ár/érték arány
    (2)
  • Hűha faktor
    (4.5)
3.6

Összegzés

Az Asus ZenBook 13 egy szexi, vékony, ultrahordozható, de munkára csak korlátozottan használható notebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?