Ilyen lett az Alcatel 3 okostelefon! Megéri megvenni? És, ha igen kinek? Milyen a képernyő? Hogy szuperál az akkumulátor? Mire lehet használni? A végére minden kiderül.

Alcatel 3 (2019)

A kínai TCL a közelmúltban dobta piacra az Alcatel márka egyik új készülékét, az Alcatel 3 2019-es változatát. A cég az alsó-középkategóriát célozta meg ezzel a termékkel, ami az árán is meglátszik.

Külső

Dizájn: Első pillantásra simán össze lehet keverni egy idei csúcstelefonnal. A kávák nagyon keskenyek, a készülékház is lapos, és a színátmenetes hátlap, illetve az apró notch sem hiányzik. Nem nagyon hivalkodó, de látszik rajta, hogy egy modern, friss darab.
Ergonómia: Az illesztések pontosak, a gombok nem lötyögnek és jó helyen vannak, a fogása kényelmes.
Strapabíró kialakítás: Felejtős. Ezt kinyírja a por és a víz is, úgyhogy csak óvatosan!
USB: Micro USB ( Hogy azt a fránya USB-C portot minek spóroltál le róla, az egyszerűen érthetetlen.


Készülékház/képernyő arány: 82,2 százalék. Nagyon jó!
Fejhallgató csatlakozó: Van. Szupi!
Notch: Van, jó kicsi!
Ujjlenyomat olvasó: Van, a hátlapon.
Méret: 151,1 x 69,7 x 7,99 mm (az átlagosnál egy kicsit vékonyabb).
Súly: 145 gramm. Jó könnyű!

Kijelző/képernyő

Méret: 5,9 inch. Ezzel a tepsimobilok közé tartozik.
Felbontás: HD+, azaz 720 x 1560 képpont. Ebben a méretben ez finoman szólva sem számít soknak, és 292 ppi pixelsűrűséget jelent. A mindennapi használat során ez azt eredményezi, hogy a kép nem olyan éles, a görbék és a ferde vonalak nem olyan tiszták, ha közelről nézi az ember a képernyőt. A finom részletek, átmenetek megjelenítése sem tökéletes.
Paneltechnológia: 8 bites IPS LCD, 16 millió színnel. Nem olyan jó, mint az OLED.
Színek: A tökéletes feketét és a végtelen kontrasztot el lehet felejteni. Enyhe, halvány fátyolosság érzékelhető, a tónusok nem olyan átütőek, markánsak, mint amit az OLED-ek produkálnak.


Maximális fényerő: 380 nit. Még épp elég ahhoz, hogy természetes fénynél, napfényben is lehessen használni a telefont, de ilyenkor egye színek már alig láthatóak, szóval az élmény nem az igazi.
Minimális fényerő: 5,4 nit. Egy kicsit sok, emiatt sötétben nem olyan jó.
Betekintési szög: Közepes. Nagyjából 150 fokos távolságból már látványosan kezdenek fakulni a tónusok.
HDR támogatás: Nincs. Nem baj.
Strapabíró üveg: Dragontrail 2.5D üveg. Elvileg a karcolásoktól megóvja.

Teljesítmény

Hardver: 8 magos Qualcomm SDM439 Snapdragon 439 processzor (2 db. 2.0 GHz Cortex-A53 & 6 db. 1.45 GHz Cortex A53), 3 GB RAM, és Adreno 505 grafikus chip
Mire jó: Már a közepes grafikájú játékok is megizzasztják. A jobb kép- és videószerkesztőket el lehet felejteni. Az átlagos használat (böngészés, levelezés, fotózás, chatelés) közben is tapasztalható olykor kisebb akadozás, mikrofagyás.
AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szoftveren 79 278 pontot gurított, ami ma a középkategória alját jelenti.


Oprendszer: Android 8.1. Jól használható, de nem ez a legmodernebb Android.
Adattárolásra szolgáló memória: 32 GB, amiből a felhasználónak nagyjából 25 GB áll rendelkezésére. Ez nem valami sok, de arra elég, hogy ne kelljen állandóan azon paráznia, hogy nem lesz hely az appoknak, vagy a fotóknak.
Mesterséges intelligencia: A fotózásnál támogatja a Google Lens technológia használatát (ami elvileg megmondja, hogy mi van a képen, de ez nem működik valami jól még).

Hang

Fejhallgatóval: Teljesen rendben van, lehet használni zenehallgatásra is, ám a direkt e célra tenyésztett mobil médialejátszókkal nem veszi fel a versenyt,
Beépített hangszóró: Nem az igazi. A megszólalás aránytalan, a basszusokat alig hallani, a végeredmény tompa és steril, és a hangerő is lehetne nagyobb.

Energia

Akkumulátor: 3500 mAh, nem cserélhető. A kapacitás átlagos, de a viszonylag gyenge hardver,és a kijelző miatt az üzemidő elérheti a 12-14 órát használattól függően, 50%-os fényerő mellett. Ez pedig szuper! Bőven elég a telep arra, hogy egy napig biztos kihúzzuk töltés nélkül. Az akksi a telefon egyik nagy erőssége.
Gyorstöltés: Nem támogatott. Grrr.
Vezeték nélküli töltés: Nem támogatott.

Kamera

Hátlapi

Képminőség: 16 MP főkamera és 5 MP másodlagos kamera, amely a mélységélesség effekt illúziójához szükséges. Tapasztalataink szerint csak ideális fényviszonyok mellett, világosban készíthetőek vele értékelhető képek. De még ilyenkor is előfordulhat, hogy tompa, homályos, elmosódott lesz a végeredmény. Az autofókusz sem működik hibátlanul, sokszor egyszerűen nem találja el a megfelelő távolságot. Sötétben, kevés fénynél nem nagyon lehet vele normális képeket lőni.
Bokeh (portré) mód: Támogatott, de sokszor előfordul, hogy a szoftver elbénáz valamit, és emiatt gyatra, természetellenes lesz a végeredmény.
HDR: Támogatott.
Videó: 1080P@30fps a maximum. A Full HD-val nincs gond, viszont a másodpercenkénti harminc képkockás rögzítési sebesség kevés.

Világosban a színek szépek, de a portré mód nem tökéletes

Előlapi

Képminőség: 13 megapixeles kamera, amely elég közepes képminőséget produkál.
Bokeh (portré) mód: Támogatott, de nem az igazi itt sem.
HDR: Nem támogatott.
Videó: 720p@30fps. Kevés, és a kép minősége sem jó sajnos.

Ár

Alcatel 3 (2019) – 60 000 forint. Nem tartozik a drága telefonok közé, de ez a tudásán is meglátszik.

Kinek ajánljuk – Alcatel 3 (2019)

– Viszonylag olcsón szeretne mobilt venni.
– Fontos a menő dizájn.
– Nincsenek nagy elvárásai, hétköznapi feldatokra keres telefont.
– Lényeges a magas üzemidő.

Kinek nem ajánljuk – Alcatel 3 (2019)

– Csúcsmobilra vágyik.
– Jó grafikájú játékokkal (is) játszana.
– Videózna, fotózna.
– Vlogger, YouTuber.
– Zenehallgatásra keres mobilt.
– Fontos a lehető legjobb képminőség.

Még több információ az Alcatel 3 (2019) telefonról a termék hivatalos honlapján.

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/Képminőség
Teljesítmény
Akkumulátor
Kamera
Hang
Ár/érték arány
Hűha faktor
alcatel_3_tesztAz Alcatel 3 (2019) egy rekem dizájnnal bíró, közepes képességekkel, de jó akksival rendelkező, alsó-középkategóriás okostelefon.