A Cornell és Pennsylvania Egyetem kutatói, olyan mesterséges keringési rendszerrel ellátott robothalat fejlesztettek, amit elég másfél naponta feltölteni.

Robert Sepherd, a Cornell Egyetem robotika és James Pikul, a Pennsylvania Egyetem gépészmérnöki és alkalmazott mechanika tanszékének vezetői, egy lelkes csapat segítségével készítették el az oroszlánhal (vagy tűzhal) modelljét. A társaság elsősorban a kutatásra szánt, autonóm eszközök hatékonyságát kívánta megnövelni. A mindössze negyven centis robothalnak mesterséges keringési rendszere van. A rugalmasságot biztosító szilikon testben folyékony elektrolit áramlik, ami segít a háton és hason elhelyezett uszonyok mozgatásában, illetve a farokúszó vezérlésében.

A működéshez szükséges energiát folyadékáramos telepek biztosítják. A kutatók elmondták, hogy az akkumulátorok nagy mennyiségű energia tárolására képesek, számítások szerint a robot közel negyven órát tölthet a vízben beavatkozás nélkül. A kamerával és érzékelőkkel is felszerelhető szerkezet egyelőre másfél testhosszat képes haladni percenként.

Képek: James Pikul, Cornell University, Designboom