Kép: Samsung

Hova? Milyet? Mekkorát? Okosat? Butát? Utánajártunk a Samsung klímaberendezés üzletágának munkatársával, Zsidó Norberttel.

Amikor beüt a nyár, és a hőség terrorizálni kezdi az emberiséget, akkor hirtelen sokan gondolják úgy, hogy mégiscsak szükségük lenne egy klímaberendezésre, vagy a régi masina lecserélésére. Azonban egy légkondi beszerezése nem csak játék és mese. Ez tipikusan olyan termékcsalád ugyanis, ahol alaposan meg kell fontolni egy vásárlási döntés meghozatalát, hiszen a választék óriási, a különbség pedig hatalmas lehet az egyes készülékek között. Egy szakértőt, a Samsung Klíma üzletágának vezetőjét, Zsidó Norbertet kértük meg, hogy segítsen nekünk eligazodni a klímadzsungelben, hogy elmondja, mire érdemes nagyon odafigyelni.

Mi a feladat?

A ma kapható légkondicionáló berendezések nagy része a levegő lehűtése mellett annak felmelegítésére is alkalmasak. Azaz képesek átvenni egy hagyományos fűtési rendszer szerepét, ráadásul azoknál sokszor költségtakarékosabb, hatékonyabb módon látják el a feladatukat. Egy többfunkciós klímaberendezés általában drágább, mint a csak hűtésre szolgáló rokona, viszont idővel bőven behozhatja az árát a fent említett okok miatt.

Hova?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora és milyen paraméterekkel rendelkező helyiségbe építenék be a klímaberendezést. Fontos a szoba alapterülete, a belmagassága, azaz, hogy mennyi légköbmétert kell hűtenie/fűtenie a berendezésnek. Emellett számít az ingatlan, illetve a konkrét szoba fekvése, hogy milyen anyagból készültek a falak (értelemszerűen máshogy változnak a hőmérsékleti viszonyok üveg- vagy téglafal esetén). Ennek alapján dől el, hogy milyen teljesítményű légkondicionálóra is van vagy lehet szükség.

Kép: Samsung

Annak is fontos utánanézni, mielőtt még egyáltalán belefog a keresgélésbe az ember, hogy az adott ingatlan milyen klímaberendezések felszerelését teszi lehetővé. Vannak olyan társasházak ugyanis, ahol meg van tiltva, hogy a homlokzaton bármilyen kültéri egységet elhelyezzenek.

Multi split – mono split

Előfordulhat, hogy valaki több helyiséget is szeretne klímaberendezéssel ellátni. Ilyenkor érdemes megfontolni egy úgynevezett multi split rendszer beszerzését, amelynél egyetlen kültéri egységhez több beltéri egység is csatlakozik. Ez pedig azt jelenti, hogy csak egyetlen helyen kell “elcsúfítani” a homlokzatot, vagy elég egyetlen kültéri egységet “eldugni”. Ennek a megoldásnak is van hátránya, mégpedig, hogy drágább, mint a hagyományos mono split termékek. És az is tény, hogy amennyiben a kültéri egység meghibásodik, akkor az egész ingatlan, lakás vagy iroda klíma nélkül maradhat, ami egy forró napon nagy csapás lehet.

Speciális szűrők

A mai modern klímaberendezések szinte mindegyike rendelkezik az alapkiszerelés részeként integrált szűrőrendszerrel. Azonban előfordulhat, hogy a felhasználónak valamiért a megszokottnál komolyabb, nagyobb teljesítményű, vagy egyéb extrákat kínáló szűrőre van szüksége. Ennek oka lehet allergia, betegség, de az is előfordulhat, hogy egy lakásban, házban a megszokottnál szennyezettebb a levegő valamiért. Ez azonban nem okoz problémát, hiszen elérhetőek olyan klímaberendezések, amelyekben a szűrőbetét, vagy a szűrő modul egyszerűen cserélhető. Tehát, ha valakinek speciális igényei vannak e téren, például szeretné, ha a levegőből eltűnne a gombák, vírusok nagy része, akkor mindenképpen érdemes olyan eszközt választania, amely támogatja az erre képes kiegészítő használatát.

Kép: Samsung

Dizájn, külső

Elmúltak már azok az idők, amikor a klímaberendezések feltétlenül csúnya, a szobába nem illő eszközök voltak. Ma már dizájnban is jelentősen eltérhetnek egymástól az egyes termékek, így ha valakinek fontos a légkondicionáló külseje, akkor érdemes e szempont alapján is szelektálnia.

Okos klíma

Az elmúlt években megjelentek az okosotthon vagy okosiroda rendszerekbe integrálható légkondicionáló eszközök is. Amennyiben a felhasználó rendelkezik már ilyen rendszerrel, vagy a jövőben tervezi kiépíteni, akkor jól teszi, ha egy olyan klíma mellett teszi le a voksát, amely kompatibilis az adott megoldással. Egy okos klímaberendezés összekapcsolható más eszközökkel, például hőmérőkkel vagy levegőminőség vizsgáló szenzorokkal, így bizonyos feladatkörei automatizálhatóak. Nagyon hasznos lehet a távolról vezérlés lehetősége, azaz, hogy akár a munkahelyünkről a telefonunk segtíségével elindíthatjuk az eszközt, és mire hazaérünk, már pont olyan hőmérséklet vár minket, amilyet szeretnénk, ráadásul friss és tiszta levegő.

Mobil vagy telepített?

A mobil klímák kétségkívül rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy bizonyos keretek között, de viszonylag szabadon elhelyezhetők az ingatlanban, és egyszerűen átvihetők egyik helyiségből a másikba. Tehát akár egyetlen eszközzel megoldható a nappali, a háló és a dolgozószoba lehűtése is (értelemszerűen nem egyszerre). Viszont cserébe zajosabbak és kevésbé esztétikusak, mint telepített társaik. Ráadásul a hatékonyságuk jellemzően sokkal-sokkal rosszabb, azaz anyagilag kész ráfizetés lehet egy mobil klíma berendezés.

Ne feledjük a szakembert!

A végső, de talán legfontosabb tanács, hogy a végső vásárlási döntés meghozatala előtt legalább egy szakemberrel mindenki beszélje át a fent említett dolgokat. Egy képzett, hozzáértő, légkondicionálók értékesítésével foglalkozó szakértő rengeteget segíthet abban, hogy az igényeinkhez és a pénztárcánk vastagságához leginkább passzoló készüléket vegyük meg. Emellett a megvásárolt készülékek éves karbantartásáról se feledkezzünk meg, hiszen így még tovább használhatjuk majd őket.

Kiemelt kép: Samsung