Egyszerű, letisztult, divatos kifejezéssel minimalista dizájnnal támad a Technics felülnézetből (majdnem) amerikaifoci-labda körvonalú, vezetéknélküli hangszórója az Ottava S SC-C50!

Azt rögtön az elején leszögezném, hogy a hangszóró egészen csodálatos, a funkcióját és a megjelenését tekintve is. Tesztelésre egy fekete példányt kaptunk, ami gyorsan és tökéletesen beilleszkedett a nappaliba. A dobozzal együtt kb 7,5 kilós súly még bőven azon a határon belül van, amit a jobb hangzás érdekében az ember lánya gondolkodás nélkül lehurcol a kocsiba, ha igazán jó hangzásra vágyik a barátoknál is, bár tény, hogy BKV-val már kevésbé szívesen vágtam volna neki ugyanennek.

Első lépések együtt

A dobozba alaposan és gondosan pakolták be, mégis könnyű kivenni, nem kell sokat vacakolni a különféle védőelemekkel. A hozzá tartozó kábel mellett egy használati útmutatót, valamint egy Spotify Connect leírást találunk, amin mind a négy lépés szerepel, hogy a bejövő hívások se zavarják meg az aktuális zenei élményt. Ennél egy fokkal összetettebb, de nem igazán bonyolultabb a hangszóró angol nyelvű használati útmutatója (ebből amúgy az egyértelmű kedvenc mondatom az volt, hogy a címlapon látható okostelefon NEM található meg a csomagban – nem hazudtak).

Amúgy a használati útmutató átböngészése megkerülhetetlennek tűnik, mivel a készülék tetején egyetlen kör alakú kijelző van, aminek a keretén találhatók a különféle funkciógombok. Szóval nem árt a segítség. A leosztás szerint felül van a ki/bekapcsoló, alul a play/pause, két oldalt felül a hangerőszabályozók, alul pedig bemeneti forrás választó (balra), illetve a kedvencek megjelölésére, majd kiválasztására szolgáló gomb (jobbra). A hangfal hátsóján találjuk a különféle bemeneti lehetőségeket: USB-A, LAN, OPT, AUX és AC, vagyis a szokásosnak mondható felállás. Emellett itt van egy olyan gomb is (DIMMER/-INFO), amivel a készülék alján található jelzőfény erősségét szabályozhatjuk, de ezt kell egyszerre lenyomva tartani egy másik gombbal néhány beállítási lehetőség eléréséhez is.

Kapcsolatok

Ha csak annyit szeretnénk, hogy Bluetooth-on keresztül azonnal nekiállhassunk zenét hallgatni, egyszerű dolgunk van – bekapcsolás után a bemeneti forrás választó gombot kell nyomkodnunk, amíg meg nem jelenik a jól ismert Bluetooth ikon, innen kezdve pedig a telefonunkon a szokásos módon hozható létre a kapcsolat. Ekkor azonban még mindig opció, hogy a bejövő hívások bezavarjanak a felhőtlen zeneélvezetbe. Szerencsére nem sok idő ennek kiküszöbölése sem.

LAN kábellel egyszerűen összeköthető a router és a hangszóró, de nem feltétlenül szükséges tovább gazdagítanunk az otthoni kábelrengeteget! Bekapcsolás után a kijelzőn megjelenik a Wi-Fi Setup üzenet, innen kezdve pedig a Google Home alkalmazással pillanatok alatt elvégezhetők a szükséges műveletek. De a router WPS gombja is használható – én végül ezzel a megoldással mentem tovább.

Ennél baráti távolságba kell helyezni a két készüléket, majd a hangfalon egyszerre lenyomva tartani a felső input source gombot és a hátul található DIMMER/-INFO-t (ami nem a legkényelmesebb megoldás). A kijelzőn 5 másodpercenként változik majd a felirat, nekünk annyi a dolgunk, hogy mindkét gombot elengedjük, amikor a WPS jelenik meg (itt például örültem volna egy OK gomban is, mégis egyértelműbb), majd megnyomjuk a routeren ugyanezt a gombot, hogy végül siker esetén a Success feliratot lássuk majd. A használati útmutatóban pedig szükség esetén egyéb csatlakozási lehetőségek is szerepelnek, így biztos mindenki talál majd számára kényelmes megoldást.

Egyszerűen kezelhető és bombajól szól

Ha összeállt a kapcsolat, akkor nincs más hátra, mint elmerülni a kedvenc zenéinkben. Ehhez egy kis extra segítséget nyújt a Space Tune funkció, ami rövid idő alatt az egyéni környezethez optimalizálja a hangtereket. Ehhez a play/pause gombot kell 5 másodpercig lenyomva tartani, majd a Space Tune felirat megjelenésekor még egyszer megnyomni. Ezután meglehetősen érdekes hangokat hallat a készülék, de a folyamat végén az adott helyen elérhető lehető legjobb hangzást fogja majd produkálni, success felirat esetén. Ha ez nem jönne össze, akkor valószínűleg túl közel volt a falhoz, érdemes tehát kicsit arrébb rakva újra próbálkozni. Nekem természetesen sikerült elbuknom első próbálkozásra, de egy másik helyre állítva, ahol amúgy a megjelenése is jobban érvényesült, rögtön sikerült a művelet.

A Google Home mellett a készülék a Technics saját, ingyenes alkalmazásából is vezérelhető, itt van lehetőség különféle hangbeállításokra és internetes rádiók behangolására is, de a pendrive-on tárolt zenék között is könnyebben navigálhatunk ezzel. A Google Assistant segítségével pedig a hangvezérlés is megoldható. És hogy mit is vezérelhetünk pontosan: egyéni, ívelt forma alatt megbújó 3 középtartományú hangszórót, 3 magassugárzót és 1 mélynyomót, amelyek gazdag sztereó hangzást, és erőteljes énekhangot biztosítanak. Ugyanezt egyszerűbben fogalmazva egy nagyon halkan, nagyon hangosan, és a kettő között bárhol is elképesztően szépen szóló eszközt, amivel a már jól ismert számokban is érdekes új részleteket fedezhetünk fel – ez persze nagyrészt attól függ, hogy eddig min hallgattunk zenét.

A kedvencek közé rádióállomást, Spotify (és egyéb hasonló szolgáltatók, Tidal, Deezer, iTunes stb) playlisteket, podcastokat, de akár a hátul bedugott pendrive zenéit is elmenthetjük – ehhez 9 hely áll rendelkezésre, a dolgunk pedig csak annyi, hogy lejátszás nyomva tartsuk a csillaggal jelölt gombot. Így az aktuálisan lejátszott playlist/rádió/bármiegyéb automatikusan megkapja a következő szabad helyet a rendszerben. Később a csillag gomb nyomkodásával tudunk váltani a kedvencek között, törölni pedig a csillag és a DIMMER/-INFO gomb együttes megnyomásával tudunk a kedvencek közül.

Kinek ajánljuk:

  • Megszállott zenerajongóknak, akik az utolsó hangig szeretnék kiélvezni a kedvenc számaikat
  • Kompakt, szükség esetén könnyen hordozható hangszórót keres, de nem akar kompromisszumot kötni a hangzásban

Kinek nem ajánljuk:

  • Akiknek csak kellene valami kicsit komolyabb a zsebrevágható, hordozható bluetooth hangszóró helyett otthonra
  • Olcsó hangszórót akar