Az Adobe Fresco a digitális eszközöket használó képzőművészek, illusztrátorok és tervezők munkáját kívánja megkönnyíteni, és célzottan mobil készülékekre szánják. 

A legújabb, tollal és érintéssel használható eszközökhöz készült Adobe Fresco rugalmasan használható ecsetválasztékot kínál. A kifejezetten hordozható eszközökre tervezett alkalmazás innovatív technológia segítségével nyújt természetes festési és rajzolási élményt. A fejlesztők korábban is készítettek mobil alkalmazásokat, azonban az eddig elérhető változatok csupán kiegészítőként funkcionáltak az asztali változatok mellett.

Az egyre erősebb mobil hardverek azonban szemléletváltást is hoztak, hiszen a mobil verziók végre butítás nélkül képesek az asztali változatok szolgáltatásait prezentálni. Az alkalmazás szinkronizálható pl. az Adobe Photoshop, Illustrator vagy Capture asztali programokkal, így könnyedén vihetők át fájlok, egyszerűen exportálhatók a különböző projektek, tetszés szerinti méretekben és formátumokba. A Creative Cloud részeként összes fájl-, ecset-, szín- és tartalomkönyvtár villámgyorsan elérhető és használatba vehető.

A fontosabb eszközök megújultak és működésüket a beviteli módokhoz optimalizálták. Az átértelmezett kijelölési és maszkolási folyamat lehetővé teszi az egyes rétegek elkülönítését, így adva teret a kísérletezéshez. A felhasználói felület is átalakult és testre szabható, ami megkönnyítheti a jobb- és balkezes alkotók dolgát. Az új program elmossa a papír és digitális felületek között határokat, a dinamikus ecsetek viselkedése teljesen a valódi eszközöket idézi.

Sajnos az alkalmazás egyelőre csupán iPad táblagépekre várható, futtatáshoz legalább iOS 12.4 operációs rendszerre lesz szükség, de a fejlesztők később más platformok bevonását is tervezik.

Képek: Adobe, Chris Hall