Robotok a háznál – az IFA egyik helyszíne csak erről szól majd

A 2019-es berlini IFA kiállításon (ahová hónap végéig kedvezményesen lehet szakmai jegyet váltani) több vállalat is bemutatja, hogy szerintük milyen lesz az élet akkor, amikor a robotok a mindennapjaink részét képezik majd, ahogy azt is, hogy ők milyen elgondolásokkal készülnek erre a jövőre.

A fenti gondolatot több vállalat többféle módon járja körül, fellelhetők azonban hasonlóságok is a koncepciók kavalkádjában. Többen is a fiatalokat veszik célba ezekkel a termékekkel és/vagy ezeken keresztül kapcsolják össze a tanulást, a programozást és a játékot. Néhány példa a különféle megközelítésekre:


A kínai Leju Robotics mindenki számára ismerős megoldással állt elő, vagyis humanoid robotot épített.  Aelos (családneve: 1s) jár, táncol, és focizni is tud, valamint reagál az elhangzott parancsokra. Mindeközben azonban kihívások elé is állítja játszótársait, akik így némi jártasságra tehetnek szert például programozási feladatokban, miközben a robot tudományos ismereteket is átad.

A japán Elematec Corporation kétkarú SCARA robotok nem önálló feladatvégzésre készültek, hanem kifejezetten arra, hogy az embereknek nyújtsanak segítséget.

Robotok az IFA-n: Elematec SCARA
Az Elematec SCARA robotja

Koreából két cég is képviselteti magát: a Cubroid a többitől eléggé eltérő megközelítéssel dolgozott. Többfunkciós, forgó motorral felszerelt, vagy épp zenélő-ragyogó kockák legóként történő összekapcsolódása által adnak egy kis betekintést abba, hogy mi is a mesterséges intelligencia, míg az Everybot egy robotporszívóhoz hasonló autonóm padlótisztító gépet dob be a mixbe az IFA-n.

Európából is láthatunk példákat robotikai projektekre, ilyen a spanyol Ebotics, akik egy Mint nevű oktatási programmal és építőelemek egész portfóliójával érkeznek, moduláris rendszerükön keresztül pedig a robotika területét igyekeznek átfogóan elmagyarázni.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?