Egész pályás letámadás a Samsungtól Berlinben

A tévék, mobilok és háztartási gépek frontján is a mély vízbe dobott néhány egységet a Samsung Európa legnagyobb és legfontosabb elektronikai szakkiállításán, az IFA 2019 eseményen.

Samsung az IFA-n!

A szokásoknak megfelelően idén is az ősz első napjaiban került sor a technológiai-elektronikai iparág egyik legfontosabb éves seregszemléjére. A berlini IFA-n ezúttal is (majdnem) mindenki ott volt, aki számít, aki szeretne sikereket elérni ezen a területen, legyen az aprócska vállalkozás, vagy több tízmilliárd dolláros éves forgalmat bonyolító gigakonszern.


Ez utóbbiak közé tartozik a Samsung is, amely vállalat ezúttal is a monumentális CityCube névre hallgató épületben rendezte be főhadiszállását, úgy hogy ott ezúttal sem vethette meg a lábát egyetlen riválisuk sem. A vállalat ezúttal is arra használta fel ezt az eseményt, hogy bemutassa, merre is halad majd a közeljövőben, illetve milyen termékekkel, technológiákkal kívánják erősíteni pozícióikat a szektorban. A TechWorld magazin stábja is meghívót kapott a zártkörű sajtótájékoztatóra, és természetesen arra is lehetőségünk nyílt, hogy bejárjuk az óriási kiállítótér minden egyes négyzetcentiméterét! Ezt követően pedig arra a következtetésre jutottunk, hogy a dél-koreai konszern ezúttal is több fronton támad egy időben, na de nézzük a részleteket!

Mobilok

A Samsung már augusztus elején robbantott egy nagyot a Galaxy Note 10 telefonokkal, de azért a IFA-ra is tartogattak egy nagy bejelentést. Hivatalossá vált ugyanis, hogy hamarosan a boltokba kerül a cég első kihajtogatható telefonja, a mérnöki bravúrnak számító Fold. Ezt ki is lehetett próbálni, mármint annak, aki képes volt kiállni egy majd száz emberből álló sort. Mi így tettünk, és saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy ez a megoldás számos lehetőséget rejt magában, és még tovább tágíthatja a telefonozás korlátait.

https://www.instagram.com/p/B2B0HpYBw43/

 

Korábban kicsit szkeptikusak voltunk az ilyen modellekkel kapcsolatban, de most már a gyakorlati próba során azt gondoljuk, hogy van értelme a dolognak, és akár még be is futhat ez a fajta kialakítás. A cég az eseményen emellett természetesen óriási hangsúlyt fektetett az új Note 10 telefonokra is, amelyek előtt szintén tömegek várakoztak. A Note 10+-t már teszteltük, itt írtunk róla, most csak röviden annyit, hogy elég jól sikerült.
A vállalat az eseményen azt is nyilvánvalóvá tette, hogy hisz az 5G-ben, sőt az élére kíván állni a technológia elterjesztésének.

Ennek érdekében több 5G kompatibilis mobilról is lerántották leplet Berlinben, amelyek forgalmazását hamarosan megkezdik. A Samsungnál jó ideje megkerülhetetlennek számítanak a viselhető okos eszközök is. A cég Berlinbe elvitte a Watch Active2 okosóráját, amely tovább viszi az elődnél már megismert letisztult, elegáns formavilágot, csak még több extra funkciót kapott.

Tévék

Az IFA 2019 eseményen ismét bizonyságot nyert, hogy a Samsung továbbra is a kvantumpontos QLED technológiát favorizálja a magasabb kategóriás modellek szegmensében. Tehát a cég nem nyergelt át az OLED eljárásra, és továbbra is törekszik arra, hogy a 8K modellek területén megtartsa vezető pozícióját. Jelenleg ugyanis a Samsung kínálja a legtöbb ilyen típusú modellt, és már az 55 hüvelykes, azaz viszonylag kicsi kategóriában is jelen van ilyen extrém felbontású termékeivel. A cég nagyon nagy hangsúlyt fordít a 8K tartalomínség megoldására.

Ennek érdekében kifejlesztettek egy mesterséges intelligencián alapuló felskálázó eljárást, amely képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására. Emellett azt is bejelentették Berlinben, hogy elérhetővé televíziókon a 8K online streaming lehetőségét, azaz internetes applikációkon keresztül nézhetőek 8K videók és filmek. Ezen kívül az is kiderült, hogy a cég sikeres fejlesztéseket folytatott a dinamikus HDR 10+ szabvány 8K felbontásra történő implementálásában, aminek köszönhetően jöhetnek az extrémen nagy felbontású nagy dinamikatartományú videók és filmek a jövőben.

A Samsung idén jelentette be, hogy piacra dobja a jövő (egyik) technológiájának szánt Micro LED alapú, otthoni felhasználóknak szánt megjelenítőjét. Ennek sajátossága, hogy minden egyes pixel mögött egy-egy egyedileg vezérelhető, akár ki is kapcsolható LED található. Ez pedig elméletileg pazar képminőség elérését teszi lehetővé. Nos, az IFA 2019 eseményen kiállították a The Wall nevű modell kisebb verzióját, amelyet meg is néztünk közelről. Arra jutottunk, hogy az eljárásnak van értelme, a színek ugyanis szépek, a kontraszt remek, és akadozást sem lehetett látni. Sajnos nem mehettünk teljesen közel a kijelzőhöz egy korlát miatt, így azt nem tudjuk megmondani, hogy onnan pixeles-e a kép, mindenesetre egy méteres távolságból ezzel nem nagyon volt gond.

És ha már a különleges modelleknél tartottunk: A Samsung egyik nagy büszkesége a totálisan egyedi külsejű Serif TV, amelynek dizájnját egy betűtípus inspirálta. Teljesen szokatlan módon alul és felül is kiszélesedik, aminek révén nincs szüksége hagyományos értelemben vett talpra. Az idei évre több új színváltozatban válik elérhetővé a Serif TV, így van zöld, kék és bordó változata is, aminek következtében még inkább kilóg az egyre uniformizáltabbá váló tévés univerzumból.

IT

A Samsung továbbra is gőzerővel nyomul az informatikai eszközök piacán is legalábbis erről tanúskodott az IFA-n felvonultatott termékhorda. Ezek között is kiemelt szerepet kapott az új Galaxy Book S ultravékony, kiemelkedő üzemidővel kecsegtető, Snapdragon chippel szerelt notebook. Emellett láthatóan nagy hangsúlyt fektettek az SSD-kre, valamint az üzleti és otthoni felhasználóknak szánt monitorokra is. Ez utóbbiak közül kiemelnénk a C27RG5 típusjelzésű, NVIDIA G-Sync kompatibilis terméket, amely 240 Hz-es maximális képfrissítési rátát produkál. Ez pedig a játékosoknak, akiknél fontos, hogy a képi információk a lehető leggyorsabban jussanak el hozzájuk, iszonyú fontos.

Otthon

A vállalatról nem elsősorban a háztartási gépek jutnak eszünkbe, pedig a konszern munkatársai arról tájékoztattak a helyszínen, hogy több termékcsoportban is piacvezető pozícióval bírnak. Mindenesetre nagyon megnyomták ezt a vonalat Berlinben, hiszen ipari mennyiségű ilyen masinát állítottak ki. Ezek között is komoly hangsúlyt fektettek az Bespoke termékcsaládra, amelynél a külsőt a felhasználó bizonyos korlátok között a saját ízléséhez igazíthatja. Azaz magyarán személyre szabható a hűtőszekrény megjelenése, sőt a belső elrendezése is. A látottak alapján a koncepciónak van értelme, és a látogatók is jól fogadták az ötletet.

De említhetnénk akár a fekete/sötét háztartási nagygép szériát, a Black Editiont is, amelynek tagjai szintén szokatlanul festenek, viszont nagyon elegánsan mutatnak. És hát persze ott vannak a porszívók, egészen pontosan a VS9000 klán, amelynek tagjai az IFA 2019 eseményen debütáltak, és amelyek a nagy teljesítményű, futurisztikus kézi modellek táborát erősítik.

Az IFA kiállításon az is kiderült, hogy a Samsung nagyon hisz az okos ökoszisztémákban. Azaz az olyan komplex rendszerekben, ahol a különféle eszközök kapcsolatban vannak egymással, távolról vezérelhetőek, automatizálhatóak, a célból, hogy így könnyítsék meg a felhasználók életét, vagy spóroljanak energiát és pénzt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?