Még több játékot tol majd az arcunkba a Steam

A Valve által üzemeltetett Steam eleve egy hatalmas digitális videojátékbolt, de kezdenek tőle elszivárogni a vevők, ezért lépnie kell valamit. 

Még a viszonylag rutintalan játékosok is tudják, hogy a Steam a legismertebb online játékbolt, ha PC-s címekről van szó, arról viszont vélhetően nincs tudomásuk, hogy milyen marketingpolitika mentén árulja a játékokat. A felületre navigálva ugyanis azt láthatjuk, hogyha rákeresünk egy játékra, akkor mellette ajánlások jelennek meg, és ugyanez igaz akkor is, ha már lapul egy halom szoftver a könyvtárunkban. Ám a Steam algoritmusa úgy operál, hogy inkább az ismertebb címeket teszi a hírcsatornába, és az ajánlásokba, így kevéssé fókuszál a kisebb csapatok fejlesztéseire.


Így néz ki a Steam könyvtára, ahol a játékainkat találhatjuk
A Steam felülete, Kép: Steam

Az ilyen független (indie) csapatok inkább a konkurens Epic Game Store kínálatában bukkannak fel, amit viszont már a Valve boltja is megérez, mivel érezhetően vevőket szipkáz el tőlük a másik eladó. Elismerték, hogy sok olyan felhasználói visszajelzés érkezett hozzájuk, miszerint a játékosok kifogásolják azt, hogy jellemzően AAA címeket tol az arcukba a felület, és nem érzik eléggé személyre szabottnak a kínálatot. Éppen ezért a Valve felülvizsgálta az algoritmusait, és valóban azt találta, hogy akadnak problémák. Többek között az, hogy amelyik a játékok népszerűségét vizsgálta, túlzottan rövid időintervallumot vett figyelembe. Így egy Gears 5, amit értelemszerűen sokan megvesznek, hamarabb talál utat magának a hírcsatornához és az ajánlásokhoz, mint egy ötfős csapat által készített alternatív, ám mégis szórakoztató alkotás.

Látható, hogy az Epic Games Store felülete kevésbé zsúfolt
Az Epic Game Store felülete, Kép: Ars Technica

Miután felderítették az ilyen jellegű hibákat, elvégezték a szükséges változtatásokat, és szűkebb körben tesztelni kezdték az új rendszert. Azt tapasztalták, hogy így valóban több játék fogyott, és a felhasználók többször kattintottak az ajánlásokra is. Kézenfekvő volt tehát, hogy mindenki számára bevezetik az újításokat, és ennek köszönhetően a továbbiakban sokkal színesebb lesz a kínálat. A változtatás jót tesz a kisebb csapatoknak is, hiszen vélhetően több termékük fogy, így egyrészt nem mennek az Epic Game Store-hoz, másrészt pedig a több bevétel újabb játékokat eredményezhet. Örülünk, Vincent?

Címkép: Wallpaper Flare

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?