Asus ZenBook Pro Duo: Notebook két (!!) képernyővel! Kipróbáltuk

Ilyet még nem látott: Az ASUS két kijelzőt pakolt egy notebookra! Megnéztük mire jó a ZenBook Pro Duo, milyen hardvert pakoltak bele, egyáltalán, kinek éri meg megvenni!

ASUS ZenBook Pro Duo

Világosan megfigyelhető trend, hogy az elmúlt időszakban IT iparág erős szereplői próbálnak extrém megoldásokat tartalmazó modellekkel előállni a notebook szegmensben. A tajvani ASUS is több furcsa masinát pakolt le az asztalra mostanában, de amit a ZenBook Pro Duonál csináltak, az tényleg túllép minden eddig felállított korláton.
A képernyőt békén hagyták, de a modult, ahol normális esetben a billentyűzet, az egérpad és a hangszórók helyezkednek el, kettéosztották.


Az aljára száműzték a klaviatúrát és a tapipadot, a felső részen pedig elhelyeztek egy 14 inches, 3840 x 1100 képpont felbontású, érintésérzékeny. színes, teljes értékű másodlagos kijelzőt, ami a ScreenPad Plus névre hallgat. Azaz így létrehoztak egy olyan hordozható számítógépet, amely két darab beépített képernyővel rendelkezik. És hogy ez mire jó?

Előnyök

Hát, aki egyszerre több ablakot használ a munkája során, annak ez nagy segítség lehet. Emellett arra is van lehetőség, hogy egy már futó program egyes elemeit tegyük le oda, azaz így az elsődleges képernyőn több hely marad. A ScreenBook képminősége is egészen jó egyébként, jól látható a rajta megjelenő tartalom. Ráadásul a termék képes együttműködni a Stylus nevű aktív, nyomásérzékelős, multifunkciós tollakkal, tehát a ScreenPad Plus rajztáblaként is bevethető.

Ebből következik az is, hogy a ZenBook Pro Duoban rejlő lehetőségeket igazán csak az tudja kihasználni, aki kőkeményen munkára tartja a számítógépét. Átlagos, hétköznapi használat mellett (netezgetés, levelezés, szövegszerkesztés, YouTube-ozás, filmnézés, zenehallgatás, Facebookozás, stb. stb.) nincs sok értelme beruházni rá, mert a különleges kialakításnak bizony ára van.

Hátrányok

Kezdjük rögtön is a pénzügyi részével a dolognak: A nálunk járt változat jelenleg 870 000 forintba kerül, ami egy ilyen 15,6 hüvelykes notebook esetén extrémen magas összegnek számít. Emellett azzal, hogy a klaviatúrát letolták az alsó részre, eltűnt a kéztámasz, ezért szerintünk a gépelés kényelmetlenebb, mint a hagyományos notiknál. Ez orvosolható a termék mellé járó kéztartó kiegészítővel, de azt mindig fel kell rá külön pattintani, plusz egy újabb lom a táskában, ha vinni kell valahova a masinát.
Emellett a helyhiány miatt az egérpad mérete lecsökkent, és ki is tolták a lapos rágcsálót a jobb oldalra, ami szokatlan pozíciónak számít.

Egy hétig volt nálam a motyó, de ennyi idő alatt nem bírtam megszokni, hogy ott van, automatikusan középre mozdult a kezem, mikor egerezni akartam. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a dufla képernyő miatt a készülékház kifejezetten vastag, 2,4 centiméter, a masina súlya pedig 2,5 kilogramm, ami ebben a méretkategóriában ma már egyértelműen nehéznek számít.

Képernyő

A fő képernyőre viszont egy rossz szót se lehet szólni! A 15,6 inches, 4K (3840 x 2160) felbontású érintésérzékeny kijelző OLED képalkotási technológiára épül. Azaz a kontraszt bombasztikus (konkrétan végtelen), a pixelenkénti képvezérlésnek köszönhetően pedig a színek belülről ragyognak, fátyolosságtól nem kell tartani, felhősödés nincs, a betekintési szög pedig gyakorlatilag hibátlan. A mozgásmegjelenítéssel sincs gond, viszont azt még nem tudjuk, hogy mi a helyzet a beégéssel, mert ahhoz azért kéne legalább egy éves intenzív használat.

Dizájn

A már említett módosítások miatt igen figyelemfelkeltő külsővel bír. A kávák jó vékonyak, szélességük fél centiméter, így a kijelző/készülékház arány eléri a 89 százalékot, ami ebben a termékcsaládban igen-igen jó értéknek számít. Csatlakozószempontból hozza a kötelezőt, hiszen van rajta a két USB 3.1 Type A mellett egy-egy Thunderbolt 3 USB-C és egy 3,5 mm-es fejhallgató-mikrofon kombó port. A zsanér kialakításával nem voltunk elégedettek, mert túlságosan lehajlik, emiatt pedig a billentyűzetet kicsit megemeli, viszont ölbe venni már nem nagyon lehet, mert nyomja a lábat. Maga a klaviatúra egyébként egész jó: A gombok érzékenysége és nyomásútja megfelelő, jó érzés rajta gépelni, viszont az egérpad kényelmetlenül kicsi, és a különálló gombokat is lespórolták róla.

Teljesítmény

A modell többféle konfigurációban is elérhető, de még a legalapabb kiszerelés is elég erős. A nálunk járt változatba egy 9. generációs Intel i7 procit pakoltak 16 GB DDR4 RAM, egy NVIDIA RX260 dedikált grafikus kártya és egy Intel UHD Graphic 630 integrált grafikus chip társaságában. Ez pedig gyakorlatilag elég mindenre, legyen szó játékok, nagy felbontású filmek 3D vagy profi grafikai szoftverek futtatásáról, képszerkesztésről vagy videóvágásról. Az aktív hűtés küzd, mint a malac a jégen, de azért ha nagyon meghajtjuk, akkor a melegedés intenzíven jelentkezik.

Akku, hang

71 Wh-s 8 cellás akksit pakoltak bele, ami 50 százalékos fényerő mellett nagyjából 5-7 órányi üzemidőt szavatol. Ez nem túl sok, de hát a dupla kijelző, meg az erős vas zabálja az energiát. A hangrendszer ezúttal sem valami nagy durranás: A hangerő okés, durva hibák nincsenek, de a tisztasággal akadnak problémák, a basszusok eltűntek, mint szürke szamár a ködben, a magasak bántóan csörögnek, a dinamika pedig nem létező fogalom itt, viszont az oldalra fordított hangszóróknak köszönhetően a sztereót szépen kiadja.

Kinek ajánljuk – ASUS ZenBook Pro Duo

– Grafikai, 3D munkára keres notebookot.
– Ki tudja használni az aktív tollban rejlő lehetőségeket.
– Videót vágna, képeket szerkesztene.
– Olyan meghökkentő külsejű gépet akar, amit mindenki megbámul.
– Fontos a tökéletes képminőség, a végtelen kontraszt és a hibátlan fekete.

Kinek nem ajánljuk – ASUS ZenBook Pro Duo

– Általános használatra keres gépet.
– Elsősorban játszana.
– Olcsó notit akar.
– Gyakran használná ölbe véve a laptopot.
– Fontos a kiemelkedő üzemidő.

Még több információ az Asus ZenBook Pro Duo notebookról a termék hivatalos weboldalán

 • Dizájn
  (4)
 • Kijelző/képminőség
  (5)
 • Teljesítmény
  (4.5)
 • Akkumulátor
  (4)
 • Kezelhetőség/kényelem
  (3.5)
 • Hangminőség
  (3)
 • Ár/érték arány
  (3)
 • Hűha faktor
  (5)
4

Összegzés

Az ASUS ZenBook Pro Duo egy extrém kialakítású különleges, csúcskategóriás laptop, amely igazán csak egy kisebb felhasználói réteg számára lehet kifejezetten hasznos.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?