Óriási pofont kapott a francia bíróságtól a Steam

A Steam a világ legnagyobb digitális videojáték boltja, és mint ilyen, gondolhatja, hogy saját szabályai lehetnek. De a franciák szerint nem. 

A Valve által üzemeltetett Steam, mint korábban is írtunk róla,  egy szép nagy bolt, ahol digitális  formában videojátékokat lehet kapni. A vásárlás menete úgy zajlik, hogy valódi pénz és tényleges dobozos formátumú játék nem cserél gazdát, hiszen bankkártyával fizetünk, és cserébe egy kódot kapunk. Ezt felhasználva a rendszer felismeri, hogy mit vásároltunk, majd pedig letöltjük a játékot (legálisan). Csakhogy a Valve szerint a játékos a megunt digitális példányt nem adhatja tovább, amit viszont a francia ítélőtábla másként gondolt. A Legfelsőbb Bíróság szerint a Steam használt játékaival kapcsolatos gyakorlat nem felel meg az Európai Unióban alkalmazott jogszabályoknak. Ezek ugyanis pont azt biztosítják, hogy az uniós polgárok és cégek szabadon áramoltassák tulajdonaikat, termékeiket.


A Steam logója, Kép: Polygon

Leegyszerűsítve a dolgot, a franciák szerint ha az EU-n belül bárki eladhatja az autóját, házát, birkáját, tevéjét, akkor ugyanez kell, hogy a játékokra is vonatkozzon. A Valve ezt az érvelést azzal próbálta megtorpedózni, hogy a Steam egy előfizetéses szolgáltatás, ám a bíróság véleménye ebben sem egyezik. Szerintük a felületen nem előfizetéses csomagokként mennek a játékok, hanem folyamatos eladás történik, éppen ezért a használt címek továbbértékesítése uniós jog mindenkinek. Ugyanakkor azt a bíróság is elismeri, hogy a továbbadás csak azt a példányt érintheti, amit az eladó birtokol, tehát csakis jogtiszta ügylet történhet. A Valve szóvivője közölte, nem fogadják el a döntést, és fellebbeznek, addig pedig, míg az eljárás tart, változatlan marad a Steam értékesítési politikája.

Címkép: 3D Animation Production Company, Pixabay

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?