A dell rendezvénye a Ferihegy 1-es terminálján

A Dell részletesen bemutatta, 2030-ra hogyan változik meg az életünk. Ehhez az alapot az Institute for the Future-rel (IFTF) és a Vanson Bourne-nal közösen késztett kutatása adta, amelyben 40 ország 4600 üzleti vezetőjét kérdezték.

Azt mi magunk is sejthetjük, hogy az intelligens megoldások és a gépesítés egyre nagyobb befolyással lesz a mindennapokra, a Dell pedig alaposan körüljárta a témát.

Feltörekvő technológiák

Egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia, az 5G által biztosított sebesség, a multimodális felületek, a kiterjesztett valóság, és az, hogy egy halom eszköz a hálózatra kapcsolódik, nagy hatással lesz életünkre. Az embereknek pedig meg kell tanulniuk, hogyan végezhetik munkájukat a gépekkel – amelyek főleg a hétköznapi döntéshozatalin frolyamatokban lesznek majd a segítségükre – egységben, hogy eredményeként a sokkal kreatívabb munkákra fordíthassák majd az idejüket.

Kép: Dell

A legfontosabb változások az alábbiak:

  • hálózatba kötött valóság: a virtuális tér a valóság egy részévé válik, miután a hétköznapi felhasználás kinövi az okostévék és telefonok lehetőségeit. Ma sem elképzelhetetlen, hogy a hűtő jelezze valamilyen termék fogyását, a jövőben az sem elképzelhetetlen, hogy a bevásárlólistát is összerakja majd helyettünk.
  • folyamatos kapcsolódás és mobilitás: várható, hogy járműveink egyfajta mozgó számítógéppé válnak, amiknek csak utasítást kell adnunk, hogy merre szeretnénk menni. Miközben ők a transzportot végzik, mi a virtuális térben dolgozunk, tájékozódunk, építjük kapcsolatainkat.
  • digitális települések helyett gondolkodó, érző városok: az okoseszközök hálózatba kötött infrastruktúrája és önellenőrző rendszerekkel, valamint a mesterséges intelligencia által vezérelve szinte életre kelnek.
  • élethez igazított operációs rendszer: a furcsa megfogalmazás lényege, hogy mindenkit saját életritmusa és szükségletei szerint támogat a digitális technika, segítve a felhasználót abban, hogy minél több időt takarítson meg.
  • robotok a közösségi kapcsolatban: kicsit olyan Skynet szagú a dolog, de a lényege, hogy a gépek a partnereinkként tevékenykednek, kiterjesztik lehetőségeinket, és képességeinket. Megszerzett tudásukat a saját robothálózatukon adják tovább, így gyorsítják saját fejlődésüket is.
Kép: Dell

A Dell kutatásában megkérdezett 4600 vezető 76 százaléka számít arra, hogy az automatizált folyamatok miatt az emberek másként töltik majd idejüket. 50 százalék szerint a hálózatba kötött valóság a mindennapok része lesz, míg 56 százalék szívesen látná, ha a mindennapi tevékenységek részét képeznék a virtuális és kiterjesztett valóságnak. Ugyanennyien reménykednek abban, hogy elterjednek a gondolat vezérelt megoldások.

Mi lesz a munka jövője?

Az üzleti vezetők 83 százaléka úgy véli, a technológia átalakulása jobb munkahelyi körülményeket teremt, bár erről majd azokat kellene megkérdezni, akik a gépesítés miatt elvesztik az állásukat. A Dell kutatása szerint a cégvezetők úgy gondolják, az emberek örömmel dolgoznak robotokkal, és a legtöbben igyekeznek is mihamarabb optimalizálni a munkaerő-hatékonyságot a feltörekvő technológiákkal. Amire számítani lehet:

  • a tehetség a fontos: a kiválasztásba és értékelésbe bevont gépek biztosan nem lesznek elfogultak és objektíven értékelnek majd a meghatározott szempontok mentén. Nem lehet többé akadály a személyes elfogultság, vagy ellenszenv, ha a jelentkező amúgy minden követelménynek megfelel.
  • megfelelő felszereltség: az alkalmazottak egészen más
    módokon dolgoznak majd együtt például az XR segítségével, amely egy eddig még sosem tapasztalt lehetőségeket biztosít majd a munkában. A játékok, a programozás és az elosztott közösségek már használják a valós idejű együttműködésre épülő folyamatokat, amivel sokkal nagyobb összhangban képesek dolgozni.
  • mesterséges intelligencia ismerete és gördülékeny használata: az MI nem helyettesíti, hanem kiegészíti az emberi munkavégzést, felmérve a munkavállaló képességeit, készségeit. Az MI, valamint az emberi és gépi rendszerek mélyreható ismerete megnöveli az alkalmazottakban rejlő potenciált, így kitűnhetnek a munkaerőpiacon. Az MI-vel való együttműködési képesség olyan alapkompetenciává válik majd, mint régebben a nyelvtudás, majd az Office programok ismerete.

Adatvédelem

Korábban is komoly problémákat okozott, hogy még a legnagyobb cégek sem tudtak teljes biztonságot nyújtani a személyes adatok védelmét illetően. A Dell kutatása szerint már mostanra is sokat változott a szemlélet, hiszen a megkérdezettek 74 százaléka gondolja azt, hogy az adatvédelem a legfontosabb, egyben legkomolyabb társadalmi nehézségek egyike, amit feltétlen meg kell oldani. Mindemellett 44 százalékuk szeretné azt is, hogy egyértelműen tisztázásra kerüljön a mesterséges intelligencia szabályozása és felhasználása.

Kép: Dell

Láthatjuk tehát, hogy ha nem is felismerhetetlen mértékben, de életünk és munkavégzésünk jelentősen át fog alakulni az elkövetkezendő egy évtizedben. Ehhez leginkább azok tudnak majd alkalmazkodni, akik már ma is sok időt töltenek a virtuális térben, illetve használnak a munkájukban olyan technológiákat, mint a felhőalapú adattárolás vagy feladatvégzés.