A korrupcióellenes tüntetések miatt Irak lekapcsolta a netet

A tüntetések harmadik napjára Irak területének 75 százalékán nem lehetett elérni az internetet. 

Irakban néhány napja komoly antikorrupciós tüntetések folynak, és úgy néz ki, mindezt érinti az internetet is, hiszen szerdán azt lehetett megfigyelni, hogy problémák vannak az eléréssel. Első körben a közösségi platformok váltak használhatatlanná, majd végül a világháló 75 százalékát falta fel a jelenség. Beleértve a fővárost, Bagdadot is. Egyedül az északi független kurd régiót nem érintette a probléma, mivel ott eltérő rendszereket használnak. Ahogy a folyton figyelésen lévő Netblocks fogalmazott, szerda délután a WhatsApp és a Facebook Messenger vált részben használhatatlanná, mivel mobilon még elérhetőek maradtak. De ők is csak annak köszönhetően, hogy a telefonos alkalmazások legújabb verzióiban alternatív üzenetküldési protokollok dolgoznak.


Fotó: Getty Images/AFP/Ahmad Al-Rubaye

Habár senki nem mondta ki, de vélelmezhető, hogy a hatóságoknak köszönhető a blokkolás, akik egyébként éjjel-nappali kijárási tilalmat is elrendeltek. Ám mindez olaj volt a tűzre, hiszen a tüntetések hevessége csak fokozódott, ami sajnos 20 ember életét (köztük egy rendőrét) követelte. Irak amerikai nagykövetsége még nem kommentálta a történéseket. Az országban egyébként nem ez az első ilyen jellegű lépés. Tavaly Irak déli részein törtek ki zavargások, akkor is a közösségi felületek szenvedték meg először az eseményeket, és utána terjedt ki a leállítás egyéb oldalakra. Mindez valószínűsíthetően azért történik meg, mert a kormányzat úgy véli, a tömegek nehezebben szerveződnek, ha a neten keresztül nem értesülnek arról, hogy mikor hová kellene koncentrálódni.

Címkép: Gerd Altmann – Pixabay

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?