Ezt tudja ma egy bivaly, új generációs router! – TP-Link Archer AX6000

Kinek és miért lehet érdemes sok pénzt költenie egy felső kategóriás routerre? Megnéztük az ultramenőnek és rettenet modernnek számító TP-Link Archer AX6000 típusszámú eszközt közelről!

TP-Link Archer AX6000

A TP-Link a hálózati eszközök gyártói között az egyik legerősebb hadúrnak számít manapság. A cég az elmúlt bő két évtizedben folyamatosan bővítette tevékenységét, és ma kínálatában megtalálhatóak az okos otthon eszközök épp úgy, mint a jeltovábbítók, mobil hotspotok vagy éppen routerek, azaz útválasztók.


A vállalat nagy hangsúlyt fektet a olcsóbb tömegtermékek mellett a innovatív, inkább már a jövőbe mutató megoldásokra is. Így idén már színre léptek egy olyan routerrel is, amely minden szempontból a csúcskategóriát képviseli és támogatja a vadonatújnak számító, számos előnyt (nagyobb sebesség, több eszköz támogatása, kisebb energiafogyasztás stb.) WiFi 6 szabványt is. Ez az TP-Link Archer AX6000, amely hozzánk is eljutott, és aminél nyilván arra voltunk kíváncsiak, hogy gyorsabb-e mint az elődök, milyen előnyöket kínál, és mennyire bonyolult a használata.

Dizájn

Az Archer AX6000 első pillantásra úgy néz ki, mint egy, az átlagnál nagyobb router. Ám pakoltak rá 8 antennát, és ha ezeket kihajtjuk, már úgy fest, mint valami korai sci-fiből a robotpók. A tetején van egy RGB LED, ezen keresztül is képes kommunikálni (villog, ha baja van stb. ), van rajta 8 Ethernet csatoló, és egy USB-C port is, amin keresztül például adattároló egységeket dughatunk rá.

Kezelés

A mellé járó útmutató utasításait kell csak követni ahhoz, hogy a gépünkön bejöjjön a grafikus kezelőfelület. Ez magyar nyelven is kommunikál, és a használata nagyon egyszerű. Totálisan amatőrbiztos az egész, még az is könnyen elboldogulhat vele, aki még életében nem látott routert közelről. Természetesen a guruknak ott vannak a mély, haladó beállítások és opciók is, de ezekkel az átlagembernek nem kell foglalkoznia. A Routerben egyébként egy négymagos, 1,8 GHz-es Broadcom processzor található, 1 GB RAM társaságában, ami elég erős ahhoz, hogy gond nélkül meghajtsa az eszközt, és ennek hála a szoftver futtatása során semmilyen akadozásba, döcögésbe vagy pláne fagyásba nem futottunk bele.

Sebesség

A cég állítása szerint a dual Band technológiával akár 5952 Mbps sebességet is elérhetünk (4804 Mbps (5 GHz) és 1148 Mbps (2.4 GHz). Nekünk jelenleg a leggyorsabb WiFi-vel ellátott eszközünk egy, WiFi 6 támogatású Samsung S10 telefon, amelyből 1080 Mbps adatátviteli sebességet tudtunk kicsiholni. Egy középkategóriás, nem WiFi 6 képes kínai vetélytársa pedig mindössze 198 Mbps-t, a pár éves, közepesen erősnek számító (szintén felejtős a WiFi 6 támogatás) irodai szerverünk pedig 398 Mbps-t produkált, szóval vannak tartalékok az eszközben!

Azt még nagyon fontos megjegyezni, hogy a Samsung telefonnal természetesen megmértük a régi routerünk sebességét, és ott be kellett érni 144 Mbps-sel! Azaz a régi útválasztó és a TP-Link Archer AX6000 között majdnem nyolcszoros sebességkülönbséget mértünk!

Kiegészítő szolgáltatások

A termék vezérelhető mobilról is egy ingyenes applikáció révén, szóval nem kell mindenféleképpen egy számítógép az üzembe helyezéshez. Megkapta a HomeCare nevű funkciót, amelynek révén bizonyos tartalmak, oldalak letilthatóak és szűrhetőek. Ez hasznos lehet ha valaki szülő, de akkor is, ha nem akarja, hogy a munkatársai veszélyes, oda nem illő tartalmakkal szórakoztassák magukat munkaidőben. Emellett ellátták beépített vírusvédelemmel is, ami viszont egyszerűen kikapcsolható, ha nincs rá szükség.

Ár

TP-Link Archer AX6000 – 105 000 forint. Ez a mai router mezőnyben nagyon drágának számít, viszont az új generációs, WiFi 6 támogatású útválasztók csoportjában egyértelműen az olcsóbb modellek közé tartozik. A tudásához képest ez egyáltalán nem sok pénz jelenleg.

Kinek ajánljuk: TP-Link Archer AX6000

– Ki tudja használni a nagy sebességben rejlő lehetőségeket
– Elérhető számára a gyors netkapcsolat
– Vezeték nélküli hálózattal játszik, felhőből videót vág
– Nagyon nagy fájlokat kell rendszeresen mozgatnia
– Olyan routert keres, amely sok felhasználó kiszolgálására képes
– Fontos a könnyű kezelhetőség

Kinek nem ajánljuk: TP-Link Archer AX6000

– Olcsó routert keres

Még több információ a TP-Link Archer AX6000 routerről a termék hivatalos weboldalán

 • Dizájn
  (4)
 • Sebesség
  (5)
 • Kezelhetőség
  (5)
 • Extrák
  (4)
 • Hűha faktor
  (4.5)
4.5

Összegzés

A TP-Link Archer AX6000 jelenleg az egyik legjobb (otthoni) router. A sebessége remek, a kezelése kiváló, az üzembe helyezés pofonegyszerű.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?