A Lenovo ThinkCentre M90n nano

A Lenovótól laptop helyett ezúttal egy asztali gép, a ThinkCentre M90n Nano járt nálunk, ami a méretét tekintve egy VHS kazettánál (ki emlékszik még rájuk?!) is kisebb, a súlya pedig alig több, mint fél kiló. Jó kérdés, hogy van-e létjogosultsága ennek a koncepciónak, miközben szükség esetén a hordozható, és munkára önállóan is alkalmas laptophoz is lehet dokkolót beszerezni, ennek járunk most a végére!

Ahhoz, hogy helyén kezeljük a Lenovo Nano gépét, először tisztáznunk kell annak funkcióját – a cél ugyanis nem az volt, hogy hordozható legyen, hanem az, hogy kicsi és kompakt. Ezek a gépek a zsúfolt, hely szűkében lévő terekbe szállítanak erőteljes, sokoldalú, mégis minimális helyet foglaló megoldást.

Kép: Lenovo

Rendet vágni a káoszban

Nálunk rendszeres versenytéma a „kinek van nagyobb rend az asztalán” én pedig jellemzően sereghajtó vagyok ebben az ügyben. Pedig a hely nem kicsi, és mégis. Azon a héten viszont, amikor a Lenovo ThinkCentre M90n vette át a főszerepet az asztalomon, érdekes módon rend lett – és nem azért, hogy jól nézzen ki a fotókon. Valami miatt a gép (amit méretéből adódóan néha majdnem kütyünek nevezek) adott egy olyan stabil alapot, ami körül szinte magától rendeződött a helyzet.

Mivel tényleg nagyon kicsi, valóban bárhova tehetjük, szóval akár teljes egészében száműzhetjük is az asztal felületéről. Így azonban nehezebb lesz hozzáférnünk a különféle csatlakozási lehetőségekhez: elöl a bekapcsoló gomb mellett két USB-A, egy USB-C és egy fülhallgató/mikrofon bemenet van, hátul pedig ugyanezen USB portok mellett egy kijelző, egy hálózati táp és egy RJ45 csatlakozó sorakozik. Van itt minden, amire szükségünk lehet, talán a HDMI-t hiányolhatjuk, ha esetleg TV-vel szeretnénk összekötni a nanót.

A Lenovo M90n Nano hátsója
Kép: Lenovo

De mire elég a sok csatlakozó?

Gyakorlatilag bármire – az USB-A-k közül egyet persze rögtön elfoglal majd a csomagban található billentyűzeté, de szerencsére az egérhez nem kell külön portot használnunk, így a perifériák csatlakoztatása után is szabad marad még három USB-A és két USB-C bemenet. Amit még mindenképp kiemelnék, az a rendkívül halk működés, gyakorlatilag nincs különbség a ki- és a bekapcsolt állapot között (szintén állandó vitatéma a saját gépem nem elég csendes mivolta, így a Lenovós héten béke volt).

A ThinkCentre M90n dobozában magán a készüléken kívül az előbb már említett egér és billentyűzet található meg, amelyek hozzák a Lenovótól megszokott minőséget, így a mindennapos használat alapvetően kényelmes és könnyű velük. A kisebb, szigetes billentyűzeteken rövidebb nyomásúthoz szokott gépelők számolhatnak néhány elütéssel, amíg hozzászoknak ehhez, de aki eddig is klasszikus billentyűzettel dolgozott, annak valószínűleg nem lesz vele gondja.

Teljesítmény energiatakarékosan és biztonságosan

Az asztali gépekhez mérhető teljesítményt az Intel 8. generációs Core™ processzor biztosítja (a nálunk vendégeskedett darabban i5 volt, de természetesen erősebbet is rendelhetünk), 16 GB memóriával, ráadásul mindezt 15%-kal alacsonyabb energiafelhasználással, ami egy nagyobb cég, és több gép cseréje esetén már komoly tényezővé léphet elő. Mindemellett a biztonság terén is hozza a kötelezőt, hiszen a mára már kötelező TPM 2.0 mellett Kensington lock slot is található rajta.

Van értelme?

A válasz a kérdésre egy egyértelmű IGEN, hiszen a mini PC kis méretével könnyen elhelyezhető az íróasztalon, ennek ellenére egy nagy monitorral, egérrel, billentyűzettel egy normál asztali számítógép kényelmét nyújtja és szerencsére az erő tekintetében sem kell komoly kompromisszumokat kötnünk miatta.

Természetesen ha valaki komolyabb játékra vagy grafikai munkára használná, az hamar belefut a határaiba, de ez a termékcsoport ne is erre való. Amire meg való, azt nagyon jól csinálja!

A Lenovo M90n nanóról további információ a hivatalos weboldalon található!