Sencor halk porszívó: SVC 9300BK
Kép: Sencor

Aki próbált már költséghatékonyan vásárolni kisebb háztartási gépeket, annak biztosan ismerős a Sencor márkanév – nekem a konyhában van használatban több dolog is tőlük. A márkának azonban akkor sincs szégyenkezni valója, ha a drágább készülékeiről beszélünk. Mint ahogy most is tesszük, jelen tesztünk alanya ugyanis nem más, mint az SVC 9300BK jelzésű extracsendes, porzsákos porszívójuk.

Az SVC 9300BK egy fekete-arany színű készülék, digitális kijelzővel, HEPA H13-as szűrővel és 9 méteres kábelhosszal. Ez, valamint a teleszkópos cső összesen 12 méteres hatótávolságot biztosít. Az én lakásomban ennyi alapvetően elég is, mivel pont megkímél attól, hogy folyton ki kelljen húznom, majd újra bedugnom – a megfelelő konnektort választva gyakorlatilag végig tudom porszívózni a lakást a szokásos macera nélkül. Ilyenkor persze nem árt odafigyelni arra, hogy ne taroljam le a zsinórral a szobanövényeket, de ennyi igazán belefér. Ráadásul a cső valóban elég hosszú – 4 méteres belmagassággal nem lehet megúszni a létrázást, ha a sarokban lévő pókháló a cél, de minden másra bőven elegendő.

Különböző feladatokhoz különböző szívóerő – minden esetben halk működés

Az 5 fokozatban állítható szívóerő mindegyik erősségéhez tartozik egy ajánlott felhasználási mód is. A leggyengébb fokozattal nyugodtan tisztíthatjuk a függönyöket, ezután sorban: 2. kárpitos bútorok, 3. lábtörlők és laza szőnyegek, 4. nagyméretű szőnyegek végül pedig 5. fokozat a sima padlófelületekhez.

Abszolút alá tudom támasztani a gyártói ígéreteket, vagyis: minden fokozat alkalmas arra, amire ajánlják, sőt, azt sem zárja ki semmi, hogy az 1-essel toljuk végig a parkettát is, hiszen ez is fel fogja szívni a port, de ha nagyobb darab piszkokra is vadászunk (például esetemben a kutya napi rutinjának részeként létrejövő pokrócdarabokra), akkor nem árthat feljebb venni a szívóerőt a szükséges padlófelülethez javasolt szintig.

A készülék másik nagy erénye, hogy halk – a dobozon 59 Db(A) van, ez a leghangosabb zajszintje – a teszt alapján pedig maradjunk annyiban, hogy a porszívófej és a padló találkozásából fakadó hangok általában hangosabbak voltak, mint maga a motor. Egy kivételre mindenképp kitérnék, és ez az egyik extra szívófej, a mini turbo brush amit feltéve jelentősen megnő a műveleti hangerő. Nekem amúgy ez a kiegészítő volt a kedvencem, ezt ajánlják ugyanis a háziállatok szanaszét hagyott, és a bútorokhoz különösen ragaszkodó szőrszálainak összeszedésére.

Mini turbo brush
A kissé hangerőnövelő mini turbo brush. Kép: Sencor

A frissen megalapított kutyateszten azonban még az extra halk működéssel sem ment át a porszívó, Rambo ez elől is menekül, bár jóval lassabban és kevésbé fejvesztve, mint a saját, jóval hangosabb készülékem esetén. A macskák és a robotporszívók ügye egyértelműen jobban áll…

Kiegészítők és egyéb praktikusságok

A porszívó amúgy egy rakás extra kütyüvel szolgál annak érdekében, hogy tényleg minden feladathoz és felülethez  megfelelő kiegészítővel nyúlhassunk – ez a Complete Care. Az alap, minden felülethez alkalmazható multifunkciós fejen kívül egy külön dobozba csomagolva van 4 kifejezetten célirányosan használható megoldás is. A már említett mini turbo kefés darab mellett találunk itt egy kifejezetten kemény padlókhoz való, természetes sörtékkel ellátott fejet, a szőnyegekhez való mélytisztítót, valamint a szűk, nehezen hozzáférhető helyekhez való hosszú, felxibilis fejet – autótakarításkor ez jelentős segítség lehet. Ezek mellett a porszívótest első részén is van egy tároló, amiben egy éltisztító, illetve egy kemény sörtéjű, makacsabb szennyeződések feldörzsöléséhez alkalmas faj lapul.

Ezeket mind rögzíthetjük a teleszkópos csőhöz, de a flexicső végéhez is, ahol van egy szükség esetén letolható puha kefés rész is, amivel például az érzékenyebb felületekről szívhatjuk fel a port, megspórolva egy portörölgetést. Ez egy tökjó dolog, a legtöbb gyártónál külön fel kell tenni az ilyet, itt viszont mindig kéznél van. Plusz jó hír, hogy azok a fejek, amikben különféle kefés megoldások vannak, szétszerelhetők és könnyen tisztíthatók, hogy mindig teljes hatékonysággal vághassunk neki a takarításnak.

Porszívófejek
Alul a mindenre jó multifunkciós, körülötte a különféle felületekhez való céleszközök

A nyélen található, elemmel működő távirányító szintén olyasmi, ami nagyon jól tud jönni, ha ugyanis egyszer már bekapcsoltuk a gépet, akkor ezen is állíthatjuk a szívóerőt, illetve kvázi szüneteltethetjük is a működést. A rajta lévő kikapcsoló gombot megnyomva ugyanis a készülék készenléti állapotba kerül, amiből ugyanezzel a gombbal tudjuk újra aktiválni. Ahhoz viszont, hogy a gép bekapcsoljon, először a testen található gombot kell megnyomni, ezt nem tudjuk a távirányítón megtenni.

Összességében jó, de nem mindenkinek praktikus

Annak ellenére, hogy a működését és a funkcióit illetően abszolút pozitívak voltak a benyomásaim, voltak olyan körülmények is, amik miatt nekem személy szerint mégsem lenne jó választás ez a készülék. Ezekre mindjárt kitérek, de előbb lássuk, hogy milyen lakásokba lenne jó választás, mert nem akarom elvitatni az előnyeit sem. Egyszintes lakásban, tágas környezetben igazán jól használható, és normál belmagasság esetén a teleszkópos nyéllel még a plafon éleit is simán elérjük vele. A halk működés pedig jó választássá teszi, ha valamiért csak későn, vagy éjjel tudunk takarítani. Ha pedig van emelet, akkor nagyon nem mindegy, hogy van-e lépcsőforduló, vagy épp, hogy milyen szélesek a lépcsőfokok – és így le tudjuk-e tenni ezekre, miközben takarítás közben célba vesszük az emeletet.

Ugyanis nagydarab és nehéz, így hiába nem kell a kábellel vacakolni, a galériára felcipelni nem egy leányálom, a szűk lépcsőfokok porszívózása közben pedig nem igazán lehet hova tenni. Ugyanez az oka annak, hogy nálam a 4 méteres belmagasságnak köszönhetően a plafon éleit egyszerűen nem lehet vele biztonságosan elérni. Az amúgy tök praktikus távirányító a szűk helyeken nagyon sokszor nyomódott be véletlenül, így leállt a porszívó is, valamint épp ez a kiálló rész néha megnehezítette a bútorok alatti részhez való hozzáférést. A mérete miatt pedig akármilyen jól is jön a kutyaszőr ellen zseniális fej, egyszerűen nem reális, hogy naponta többször elővegyem, ha nem szeretnék extra kutyaszőrrel a ruhámon távozni a kanapéról. Szintén a mérete és a súlya miatt a flexicső végén található kis kefe sem alkalmazható kényelmesen bizonyos magasság felett.

A Sencor SVC 9300BK ára meghaladja ugyan a kifejezetten olcsónak számító pár tízezer forintos szintet, de a halk porszívók között a 63 990 forintos ajánlott fogyasztói ár egyáltalán nem kirívó – akinek fontos szempont a csendes működés, annak nagyjából ennyire mindenképp számítania kell.

Kinek ajánljuk

  • Nagy, szellősen berendezett, normál belmagasságú lakásban használná
  • Klasszikus megjelenésű, porzsákos készüléket keres
  • Csak akkor tud porszívózni, ha épp elaludt a gyerek
  • Ki tudja használni a rengeteg hozzá járó extra fejet és tartozékot
  • Nem nagyon árérzékeny, de mindenképp százezer alatt vásárolna porszívót

Kinek nem ajánljuk

  • Kis lakásban él, és szűk helyeket is porszívózna
  • A fentiek mellett ráadásul gyakran is használná
  • Nagy belmagasságú lakácsban gyakran venné fel a harcot a plafon sarkaiban összegyűlő pókhálók ellen
  • maximum harmincezret hajlandó kifizetni egy klasszikus porszívóért

További információ a termékről a Sencor oldalán található.

Teszt áttekintő
Dizájn
Kezelés
Ár/érték arány
Hűha faktor