A Cremesso Viva B6 nem csak kávét, teát is főz

Itthon is egyre ismertebb a kapszulás kávéfőzők piacán a Cremesso márka – mi a Viva B6 modellt kaptuk meg tesztelésre, ami a kategóriában jellemző 19 bar szivattyúnyomással dolgozik, viszont egyáltalán nem jellemző módon nem csak kávét, hanem teát is készíthetünk vele, ráadásul kifejezetten finomat.

Ez persze a kávékra is igaz, bár nyilvánvalóan teljesen szubjektív dologról van szó – a specialty kávék elkötelezett hívei valószínűleg a közelébe sem mennének egy kapszulás gépnek, de nem is nekik szólnak ezek a dolgok, hanem azoknak, akik egész egyszerűen és gyorsan szeretnének hozzájutni a betevő koffeinadagjukhoz.


Külső

A Cremesso Viva B6 készülék megjelenése semmi érdekessel nem szolgál, szimplán csak megvan rajta minden, amit egy ilyen gépen látni szeretne az ember – leszámítva persze a két teához való gombot. A hátul található víztartály 0,8 literes, elöl pedig három módon variálhatunk a csepegtetőtálcával és a ráccsal, így 45, 105 és egész nagy, akár 140 mm-es csészét is tehetünk a kifolyó alá.

A gép súlya 3 kg körül van, lekerekített téglaformája pedig 33x13x23,3 cm-es. Az elöl található rács és a frontrész fekete, hátul a tartály szintén, de áttetsző, így nem vagyunk a vízszintjelző kijelzőre utalva, nyilvánvaló, ha ideje az újratöltésnek. Maga a test az, ami akár színes is lehet, a készülék ugyanis fekete és fehér mellett sárga és kék színben is kapható – a Cremesso Premium Programban ráadásul 5 év garanciával.

Funkciók

A jobb oldalon lévő három kávéhoz való gomb gyári beállítása 30, 50 és 110 ml, a bal oldalon pedig a két teagomb (amelyek gyárilag 150 ml-re vannak programozva), és egy tisztítás gomb van. A teából azért van kettő, mert az alsó 89°C-on adja a vizet a gyümölcsteákhoz, a felső pedig 85°C-on a fekete teákhoz, viszont, mivel a gép nem ismeri fel a belehelyezett kapszulákat, így nincs megkötve a kezünk és akár fordítva is használhatjuk ezeket. A program automatikusan fejeződik be, de manuálisan is leállítható, ha újra megnyomjuk azt a gombot, amivel elindítottuk a gépet.

Cremesso teagombok

Ha pedig gyakran kapjuk magunkat azon, hogy ezt nyomkodjuk, akkor érdemes lehet átprogramozni őket olyan mennyiségre, ami közelebb áll a szívünkhöz. Ez szerencsére elég egyszerű feladat: beteszünk egy kapszulát, hosszan, de legalább addig (kb 3 másodperc) lenyomva tartjuk a választott program gombját, amíg az el nem kezd gyorsan villogni, majd kivárjuk, hogy a kívánt mennyiség kifolyjon. Ekkor újra megnyomjuk a gombot, amivel ezután már mindig ezt a mennyiséget kapjuk majd.

Kávék esetén, a 30-80 ml közötti mennyiséget kiadó programokat használva bekapcsol az előforrázási funkció is – ilyenkor az történik, hogy a pumpa rövid időre beindul, majd megáll. Ezáltal kis mennyiségű forró víz kerül a kapszulába, ennek hatására pedig megduzzad a benne lévő kávéőrlemény, így a pumpa újraindulásakor a kávé íze jobban érvényesülhet. Fontos, hogy nem a gyárilag beállított mennyiség alapján kapcsol be ez a funkció, hanem az aktuálisan programozott értéknek megfelelően. Vagyis, ha valamilyen fura okból mindhárom kávégombot átprogramozzuk 80 ml fölötti mennyiségre, akkor a pumpa folyamatosan működve küldi át a forró vizet a kapszulán.

Tisztítás

Kívülről a szokásos: nedves ruha, csak semmi folyó víz, a tartályt és a csepegtetőtálcát célszerű naponta elöblögetni stb… A kapszulakukában 8-10 használt kapszula gond nélkül elvan, így ezt a használati szokásoktól függően elég lehet több naponta üríteni. A tisztítás gomb viszont, amivel a készülék belsejét tarthatjuk rendben, szinte szivárványos: ez jelzi az energiatakarékos üzemmódot (amibe 1 perc után kapcsol a készülék, ilyenkor 0,3 W az energiafogyasztása) és kéken világít, ha kiürült a víztartály – ezeket a saját szemünkkel is láttuk. Amiről lemaradtunk, az a piros, vízkőtlenítésre felhívó mód, és a lila, ami akkor látható, ha már nekivágtunk ennek a feladatnak, de ez alapvetően pár hét használat után örömteli dolog és az lenne a kellemetlen, ha máris szembesültünk volna ezekkel is… Ezen kívül ez a gomb szolgál arra is, hogy ha kávé után teát innánk (vagy épp fordítva), akkor átmoshassuk a készüléket, hogy ne keveredjen oda nem illő íz a következő csészébe.

Ízvariációk

Jelenleg 15 féle kávé és 4 féle tea kapható a Cremesso webáruházában és szerte az országban is. A kávékínálat a klasszikus espressótól az ízesített lungo variációkon át a kifejezetten tejeskávéhoz ajánlott Per macchiatoig terjed, és persze van koffeinmentes kapszula is, a teák között pedig van zseniális gyümölcsös, borsmentás, rooibos vanilla és ceylon pekoe is.

Az UTZ tanúsítványnak (a fenntartható termelést igazoló plecsni) köszönhetően ráadásul a termékek eredete is visszakövethető, egészen a termelőkig

Kinek ajánljuk

  • A lehető leggyorsabban akar kávéhoz jutni
  • Kihasználná a tea funkciót is
  • Kisebb közösségben használná

Kinek nem ajánljuk

  • Nem tud 30+ ízvariáció nélkül élni
  • A reggeli rituálé része a kotyogós
  • Egyszerre főzne le rengeteg adagot nagycsoportos kávészünethez
  • Nem fér bele a környezetvédelemhez való hozzáállásába a kapszulás modell

További információ a Cremesso Viva B6 készülékről a gyártó honlapján található.

  • Dizájn
    (5)
  • Funkciók
    (5)
  • Ízválaszték
    (3.5)
  • Ár/érték arány
    (5)
4.6

Összegzés

Kávét és teát is főz, jól néz ki, normális (de nem kimagasló) választékban lehet hozzá kapszulákat venni – emellett az energiatakarékos működés miatt abszolút van helye egy környezettudatosabb háztartásban is. Nem szívesen főznék kávét kizárólag kapszulás géppel, de van az a helyzet, amikor nagyon is jól jön egy ilyen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?