pilótaképzés SIMNEST szimulátorral

Egyre alacsonyabb jegyárak, egyre több utas – nyilvánvaló, hogy repülőgépből, és így pilótából is egyre több kell. Ahhoz pedig, hogy valaki nagy utasszállító gépet vezethessen, többek között az olyan szimulátorokon keresztül vezet az út, mint amilyen a magyar fejlesztésű SIMNEST, amiből egy immár Budapesten is segíti a pilótaképzést.

A SIMNEST termékportfólióba tartozó szimulátorokon számos különböző képzési szakasz végezhető el. A leendő pilóták többek között megismerkednek a több pilótás repüléssel, a sugárhajtású repülőgépek működtetésével és a légitársasági körülményekkel is. A Budapesten átadott szimulátor egy tanúsított, nem típusspecifikus darab, ami azt jelenti, hogy nem teljesen azonos egyetlen repülőgéppel sem, viszont nagyon minimálisan tér csak el az Airbus A320 pilótafülkéjétől, ami a második legnagyobb darabszámban üzemeltetett utasszállító a világon.

Az, hogy egy szimulátor típusspecifikus legyen, ebben a képzési szakaszban még nem elvárás, de a kisgépekről az utasszállítók világába átnyergelő pilótáknak így is komoly előny lesz a hasonlóság mértéke: az elsődleges kormányszervek és vezérlőszervek mind kialakításukban, mind elhelyezkedésükben azonosak az Airbus A320 pilótafülkéjében találhatókkal, emellett a szimulált fedélzeti rendszerek, illetve az oktató által aktiválható hibajelzések is a valósághűség igényével születtek meg.

A belső mellett természetesen az sem elhanyagolható, hogy mit látnak maguk előtt a tanulók, ezzel kapcsolatban pedig a gyártó az Epsonnal lépett partnerségre. Így a szimulátorokban három darab Epson EB-G7900U típusú projektor biztosítja a lehető legvalósághűbb látványt, hogy a fülkében ülők valóban a levegőben érezhessék magukat.

A Budapesten átadott szimulátor mellett mostanra Dániában, Görögországban és Spanyolországban is működik tanúsított SIMNEST szimulátor, emellett Belgiumban is készül egy oktatóközpont, amivel együtt 9-re nő majd a pilótaképzés részeként használatban lévő szimulátorok száma. Nem meglepő, hogy a gyártó PearWilliams Kft. is szeretné ezt a terméket, és a hozzá tartozó képzési tevékenységet a fókuszba helyezni, így a jövőben SIMNEST Aviation és a SIMNEST Pilot Academy néven folytatják a működésüket.