A GSM kiállítás bemutatja, a mára már történelemmé vált, egykori korszakot jellemző mobiltelefonokat, amit mindenkinek érdemes látni. Ha használta őket, azért, ha sosem hallott róluk, akkor azért. 

Aki élt akkor, amikor a mobiltelefonok becsapódtak a köznépbe, láthatta, hogy a mostani okostelefonokhoz képest a pattintott kőkorszakot idézik. Főleg azok, melyekben még videokamera akkumulátor volt, és nagyjából akkorák voltak, mint egy kisebb laptop, csak éppen többszörös súllyal. Ebből a korszakból került ki a felhajtható antennás Ericcson, a kihúzhatós Nokia, aztán jött a legendás 3310, és a “Mátrix-mobil”. De a sort még hosszasan lehetne folytatni. A lényeg azonban, hogy ezen csodás korszak készülékei most a GSM kiállítás keretein belül egyetlen helyen megtekinthetőek, egészen 2020. feburár 29-ig, 10-18 óra között. Fontos, hogy a látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges, amit a muzeum@piarista.hu internetes levelezési címen lehet megtenni.

A helyszín a budapesti Piarista Múzeum (1052 Budapest, Piarista u.1), a teljes név pedig GSM-Generációk Saját Mobiljai. Az apropó egészen pontosan az, hogy a honi GSM szolgáltatás immár 25 éves múltra tekint vissza. A kiállításon megtekinthető készülékek magángyűjtemények darabjai és azokat Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Ördögh Zoltán, valamint a Mobilmementók Baráti Kör és a Retromobil dobták össze. A tárlat keretein belül olyan érdekességek is láthatóak, mint a Nokia 1100, amit több mint egymilliárdos darabszámban értékesítettek. De ott van a világ első luxusmobiljaként emlegetett Nokia 8810, valamint a kevéssé ismert Siemens-Benq prototípiusa, amit DVB-H tévéadások vételére terveztek.

Címkép: GSM Kiállítás