Íme az üzleti ultrabookok hercege, a Lenovo ThinkPad X1 Carbon!

Végre kipróbálhattuk a legújabb, 7. generációs Lenovo ThinkPad X1 Carbon notebookot! Tartja a korábbi magas szintet a legfrissebb verzió? Milyen a képe? Jó használni? Mire lehet használni és kinél válhat be? Utánajártunk!


Lenovo ThinkPad X1 Carbon

A ThinkPad családot még az IBM indította útjára 1992-ben és a széria hamar nagy népszerűségre tett szert, sőt az évek alatt komoly rajongótábora alakult ki. Mikor a Lenovo 2005-ben felvásárolta az IBM személyi számítógép üzletágát természetesen megtartotta a ThinkPadet is, és azóta is korrektül ápolja a hagyományt. Azaz időről-időre új termékekkel lépnek színre e márkanév alatt, fejlődve a korral, de megtartva az alapkoncepciót. Az X1 Carbon a nagy ThinkPad famíliában a magasabb kategóriás alszériát képviseli, amely már a 7. generációnál jár.

Külső

Kialakítás: Hagyományos, nem kihajtható, tabletként nem használható laptop.
Dizájn: Tipikus ThinkPad külső. Éjfekete, minden csicsától, díszítéstől mentes. Iszonyú funkcionális a külseje, de pont ettől néz ki nagyon jól! Gumihatású műanyagborítást kapott, a fogása kényelmes és stabil.


Méret: 323 mm x 217 mm x 14,9 mm. Iszonyú vékony!
Súly: 1,09 kg. Mint a pille!
Strapabíró kialakítás: A szokásos ThinkPad keménység! A masinát 12 katonai szintű előírás alapján tesztelték, bírja az ütéseket, a port, a nedvességet, a fagyot és a hőséget is.
Csatlakozók: 2 USB-C Thunderbolt, 2 USB-A 3.0, HDMI 1.4, Ethernet, fejhallgató/mikrofon kombó. Van minden, ami kell!
Ujjlenyomat olvasó: Van. Az egérpad mellett, teljesen jól használható.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret: 14 inch. Kellően nagy, így munkára is alkalmas, de még könnyen hordozható!
Felbontás: Full HD (1920×1080 képpont) felbontás, ebben a méretben ez ma már átlagosnak számít.
Tükröződésmentes bevonat: Igen. Szerencsére! Nagyon hasznos
Fényerő: Maximum 400 nit, remek! Akár szabadtéren is lehet használni, látható marad a kép.
Képfrissítési ráta: 60 Hz. Rendben van. Ez nem egy játékgép ugyanis, a mindennapi használatra, az irodai alkalmazásokhoz, levelezéshez, videózáshoz, filmezéshez tökéletesen elég.


Kontraszt: 1301:1. Mint a nagy átlag. Ebben a paneltechnológiában nincs több.
Betekintési szög: Remek. Invertálódás nincs (a világoskékből rózsaszín lesz stb.), és csak akkor kezdenek enyhén fakulni a tónusok, ha olyan 168-170 fokos, kiszorított szögből nézzük képernyőt.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan, ugyanis akadozás nincs, egyéb anomáliáktól (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) is megkímélt
Homogenitás: A fényerő eloszlása egyenletes, így zavaró felhősödés-foltosodás nem tapasztalható.

Teljesítmény

Hardver: 8. generációs Intel Core i5-8265U (1,6 GHz) processzor, 16 GB RAM, Intel UHD Graphics 620 grafikus chip. Ez a hardver egyáltalán nem gyenge, de a teljesítmény azért jelentősen elmarad attól, amit a legbikább gamer gépek, vagy akár egy Lenovo X1 Extreme produkál.


Mire jó: Ez azt jelenti, hogy bizonyos felhasználási módokról le kell mondani. A jobb grafikájú játékok problémamentes futtatásához ez a vas kevés, és a 3D, illetve egyéb nagy számítási kapacitást igénylő alkalmazásokról is le kell mondani. De hát ezt a modellt egyébként se ilyesmire szánták! Általános irodai, otthoni, hétköznapi használatra (levelezés, szövegszerkesztés, képszerkesztés, videóvágás, filmezés, videózás stb.) tökéletesen elég.
Háttértár: 476 GB SDD (Western Digital PC SN720). Bőven elég mindenre, ráadásul villámgyors. A bekapcsolás után egy pillanattal már dolgozhatunk is.

Billentyűzet/egér/melegedés

Szigetes elrendezés: Igen, ez a legjobb.
Numpad: Nincs külön oldalsó, számokat tartalmazó panel.
Háttérvilágítás: Igen. Remek, sötétben is használható.


Kényelem: A nyomásút megfelelő, a gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, így a gépelés kifejezetten kényelmes! Szokásos ThinkPad színvonal, nagyon jó rajta pötyögni!
Tapipad: Kellően stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, kifejezetten kényelmesen használható. Ellátták külön gombokkal is, ami szuper, és a billentyűzet közepére applikált, egérpótlékként használható piros „golyó”, a TrackPoint sem hiányzik.
Melegedés: Nagyon jól teljesít az aktív hűtés, még nagy teljesítménynél is csak enyhe melegedést érezni, így ölben is lehet használni gond nélkül.

Biztonsági funkciók

Az ujjlenyomat olvasó feltörhetetlen mert az adatokat a chipen belül tárolja, a modell rendelkezik Kensington zárral, a webkamera egy retesszel elzárható, és az X1 Carbon megkapta a Trusted Platform Module (dTPM) titkosítási technológiát, aminek köszönhetően a hackerek nem férhetnek hozzá az adatokhoz. Ez azért jóval több, mint amit egy átlag notitól megszokhattunk.

Energia

Akkumulátor: 51 Wh kapacitású akksival szerelték fel, amely ebben a kategóriában az átlagosnál jobbnak számít.
Üzemidő: Az üzemidő használattól függően 6-12 óra között alakul 50 százalékos fényerő mellett, ami a notebookok között ebben a méretben egyértelműen kiemelkedőnek minősül. A legdurvább energiatakarékos módban az üzemidő elérheti a 18,2 órát is, amely extrémen hosszú idő e termékcsoportban!

Hang

Hangszórók: Totálisan átlagos, duplahangszórós rendszer. Sztereó gyakorlatilag nincs, a hangerő megfelelő, a hang minősége filmezéshez, játékokhoz és háttér zenehallgatáshoz elmegy, „odafigyelős” zenehallgatáshoz már kevés, de hát ez gyakorlatilag minden notebookról elmondható.
Fülhallgatóval: Nagyon jó hangminőséget produkál, akár zenehallgatásra is alkalmas így a laptop.

Ár

Lenovo ThinkPad X1 Carbon – 680 000 forint (Többféle konfigurációban elérhető, ez a nálunk járt verzió). A ThinkPad gépek és pláne a Carbon széria sohasem az olcsóságáról volt ismert, és ez most sem változott. A speciális, strapabíró kialakításnak, az extra szolgáltatásoknak, az ultrakönnyű készülékháznak, az átlagosnál jobb kijelzőnek és hardvernek megkérik az árát. Ettől függetlenül kifejezetten baráti árúnak tényleg nem mondanánk….

Kinek ajánljuk – Lenovo ThinkPad X1 Carbon

– Tökéletes üzleti gépet akar.
– Ultrakönnyű, vékony de mégis strapabíró laptopra vágyik.
– Szabadtéren is használná a gépét.
– Filmezne, videózna a notebookon.
– Lényegesek a biztonsági funkciók.
– Számít az elegáns, letisztult dizájn.
– Sokat gépel.
– Fontos az átlagosnál jobb üzemidő.

Kinek nem ajánljuk – Lenovo ThinkPad X1 Carbon

– Olcsó notebookot keres.
– Játékra használná a gépet.
– 3D és/vagy tervezőprogramokat futtatna.

Még több információ a Lenovo X1 Carbon (7. generáció) notebookról a termék hivatalos weboldalán

  • Dizájn
    (4.5)
  • Kijelző/képminőség
    (4)
  • Teljesítmény
    (4)
  • Akkumulátor
    (4.5)
  • Kezelhetőség/kényelem
    (5)
  • Hangminőség
    (4)
  • Ár/érték arány
    (3)
  • Hűha faktor
    (4.5)
4.2

Összegzés

A Lenovo ThinkPad X1 Carbon a tökéletes üzleti notebook! Könnyű, masszív, a képminősége és a teljesítménye is rendben van, a kezelhetősége és az üzemideje pedig extrémen jó!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?