A Soil Scout vezeték nélküli szenzorai révén képes pontosan meghatározni a talaj állapotát, ami segíthet optimalizálni az öntözést, és növelni a terméshozamot.

Ha az okos eszközök kerülnek szóba, akkor a legtöbb embernek elsőként az okos otthonok vagy okos üzemek jutnak eszükbe. Ez nyilván nem is véletlen, hiszen általában az ilyen rendszerek vannak szem előtt, viszont az is tény, az okos ökoszisztémák már megjelentek a növénytermesztésben is.

Soil Scout

A finn Soil Scout ennek az egyik úttörője! A fiatal cég ugyanis kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek alapját olyan vezeték nélküli adatátviteli technológiákat használó szenzorok alkotják, amelyeket akár két méteres mélységben is el lehet helyezni a talajban. Beépített akkumulátoruk 20 éves élettartamot szavatol, és képesek arra, hogy rendszeres időközönként informálják központi egységüket a talaj nedvességtartalmáról, hőmérsékletéről és ásványi anyag tartalmáról. Egy saját fejlesztésű szoftver pedig a kapott adatokat elemzi, és a talajban termesztett növény fajtáját figyelembe véve, képes „megmondani”, hogy pontosan mikor és mekkora mértékű öntözésre van szükség, illetve, hogy esetleg milyen adalékanyagokat kell eljuttatni a talajba.

A Soil Scout megoldásait lehet alkalmazni futball- és golfpályákon, valamint akár mezőgazdasági művelés alatt álló területeken is. Magyarán így megszületnek az okos sportpályák, és szántóföldek, amelyeknél el lehet kerülni a túlöntözésből fakadó pazarlást, és a talaj tökéletes állapotban tartásával minden korábbinál nagyobb terméshozamok érhetőek el.

A Soil Scout tevékenységével bárki megismerkedhet személyesen, aki ellátogat a Fruit Logistica kiállítás Start-up napjára. Az eseményre a magyarországi látogatók kedvezményes áron vásárolhatnak belépőt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarán keresztül.