Tengerpartról, vagy irodából dolgoznál inkább? Az új generációk a feje tetejére állították a munkaerőpiacot…

Az Y generáció már régóta ott van a munkaerőpiacon, és az ezredfordulós Z generáció tagjai is kezdenek megjelenni a munkahelyeken. Ez pedig teljesen új helyzetet teremt minden érintett számára – az új generációk igényei alapjaiban változtatják meg a vállalatok működését, ehhez pedig az informatikai eszközöknek is idomulniuk kell. A Lenovo a ThinkBook gépekkel erre a változásra reagált.

Az átalakulás olyan jól látható dolgokban is megnyilvánul, mint például az öltözködés: míg régen szigorú dress code-ok voltak, addig ma már senki nem néz furcsán a szakadt farmerben érkező kollégákra sem. Ugyanígy a munkaidő kötöttsége is átalakult, és jelenleg inkább az a cél, hogy a feladat kész legyen, nem pedig az, hogy az emberek pontban 9-kor megérkezzenek, majd 5-kor kiessen a kezükből a toll.


Éppen így megváltozott az is, hogy mennyire helyhez kötött egy munkahely. A technológia fejlődésével egyre több lehetőség jelent meg az otthonról, vagy akár a világ egy teljesen másik pontjáról történő munkavégzésre. A Z generáció már ebben a világban nőtt fel, de az Y is együtt alakult vele, így természetes, hogy el is várják a rugalmasságot – mind térben, mind időben. Nem akarnak olyasmi miatt jelen lenni, amit távolról is meg tudnak oldani, ami bizonyos szempontból nehézség lehet a megbízóiknak, ugyanakkor az is tény, hogy így kisebb irodára lehet szükség az olyan feladatkörökhöz, amiknél (még) muszáj bejárni.

Nem a fizetés motivál, hanem a jó eszközök – főleg, ha jól is néznek ki

A bizalom elsőrendű kérdés és mint minden kapcsolatban, itt is oda-vissza kell működnie – sőt, ilyenkor különösen fontossá válik, hiszen nem mindig van egy légtérben a főnök és a beosztott. Emellett az egyre többet emlegetett munkaerőhiány miatt jelenleg inkább a munkavállalói oldal van döntési pozícióban az új kollégákat kereső vállalatok pedig értük versenyeznek.

És bár könnyű lenne azt hinni, hogy a magas fizetés a döntő motivátor, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ez nem így van. Ha mindenképp be kell járni, akkor a munkakörnyezet is elsőrendű faktor, ha pedig lehetőség van a teljesen távoli munkavégzésre, akkor a munkáltató által biztosított eszközök minősége mellett azok megjelenése is egyre inkább előtérbe kerül.

De nem csak a munkáltató által biztosított gépekre igaz ez, hiszen az egyéni vállalkozóként, projekt alapon dolgozó fiatalok sokszor maguknak szerzik be a szükséges informatikai eszközöket. A fő szempontok azonban azonosak: legyen könnyen hordozható, strapabíró, a lehető leghosszabb üzemidővel, és olyan funkciókkal, amelyek hatékonyabbá teszik a munkavégzést. És legfőként legyen gyors, hiszen a várakozást senki nem szereti, de a Z és az Y generáció tagjai valósággal menekülnek az érzés elől.

A Lenovo ügyfélkutatás alapján hozta a megoldást

Az üzleti laptopok szinonimájaként is ismert ThinkPad gyártójaként a Lenovo úgy döntött, hogy reagál az új kihívásokra, és elkészít egy olyan gépet, ami egyesíti magában az üzleti felhasználók számára fontos funkciókat és a fiatalok által elvárt külső és belső értékeket. A meglévő tapasztalatok mellett ügyfélkutatás is készült, melyben 8000 válaszadó nyilatkozott. Ennek eredményeként született meg a ThinkBook sorozat. Mivel a felhasználói igények széles skálán mozognak, ezért az új széria a legkisebb 13”-es modell melett rendelkezik 14” és 15”-es változattal is (ThinkBook 13s, ThinkBook 14s és ThinkBook 15). Az ultravékony gépek valóban könnyen hordozhatók, hiszen a legkisebb, 13 hüvelykes verzió 1,34 kilót, a közepes méretű 14 hüvelykes 1,5 kilót, a 15 hüvelykes pedig 1,7 kilót nyom csupán!

Akár 180 fokban kihajthatók, az ultravékony keretnek köszönhetően pedig nagyobb kijelzőt lehetett kisebb kialakítású laptopba szerelni. Az azonnaliságot az ujjlenyomat olvasóval történő egylépéses hitelesítés és bekapcsolás biztosítja, az adatvédelemről fizikai ThinkShutter ™ kamerafedél gondoskodik, a cseppálló billentyűzet (amely opcionálisan fehér háttérvilágítással is elérhető) pedig akár 60 cm3 folyadéknak is képes ellenállni, hogy valóban bárhol, bármikor munkára fogható legyen a készülék.

A Windows 10-el kapható ThinkBook 13s (amely egy teszt erejéig nálunk is megfordult) az operációs rendszer modern készenléti módjának köszönhetően akkor is képes e-maileket letölteni, alkalmazásokat frissíteni, vagy épp Skype hívásértesítőt fogadni, ha a fedél lecsukott állapotban van, 11 órát meghaladó üzemidejével – ez nyilván attól is függ, hogy mit csinálunk vele és milyen fényerőn – pedig kiemelkedik a kategóriában. Ha pedig mégis tölteni kell, akkor a RapidCharge gyorstöltésnek lehet majd nagyon örülni, mivel ezzel 1 óra alatt 80%-os töltöttségi szint érhető el a kisebb testvéren.

Bár rengeteg kutatás készül a témakörben azt nyilván senki nem tudja pontosan megmondani, hogy milyen lesz egy főnök-beosztott viszony a jövőben akár térben, akár időben – csak tippelgethetünk. Ami biztos, hogy fel kell készülnünk a gyors, néha hirtelen változásokra, mind vállalkozóként, mind alkalmazottként – és munkáltatóként is. Az pedig nagyjából biztosnak mondható, hogy a megszerzett tapasztalat ritkán megy majd a levesbe, szóval a Lenovo több mint 100 millió eladott ThinkPad után alaposan megméricskélve az Y és a Z generációk igényeit, nyilván nem véletlenül szavazott bizalmat ennek a kategóriának.

További információ a ThinkBook sorozatról a gyártó honlapján található.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?