A Google Health jelentheti a mellrák diagnosztizálás jövőjét?

A Google Health csoport mesterséges intelligenciája a tesztek szerint nagyobb biztonsággal ismeri fel a mellrákot, mint az emberi szem.

Jelenleg az emlőrák diagnosztizálása mammográfiai vizsgálattal történik, melyet aztán egy radiológus megvizsgál, és ennek alapján dől el, hogy az illető hölgy egészséges, vagy oka van az aggodalomra. Ám olykor a diagnózis hibásan állítja a betegség meglétét, míg más esetekben nem veszi észre a veszélyt. A Google egészségi divíziója az elmúlt években egy olyan mesterséges intelligencián dolgozott, ami sokkal pontosabban képes megmondani a helyzetet. Szerdán a Google Health csoport a leányvállalatával, a Deepminddal, a Cancer Research UK Imperial Centre-rel, a Northwestern University-vel, valamint a Royal Surrey County Hospitallal a Nature című folyóiratban tette közzé az eddig elért eredményeket.


Kép: Medical Device Network

Ebben leírják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elég komoly sikereket tudhatnak magukénak. A vizsgálatokban az Egyesült Királyság területén 25.000 nő, míg a tengerentúlon 3.000 vett részt, és az MI az emberi diagnózishoz képest képes volt csökkenteni a téves megállapítások számát. A Google Health brit vezetője, Dominic King szerint természetesen még további tesztekre, klinikai validálásra és hatósági jóváhagyásra van szükség, de elkötelezettek amellett, hogy elérjék a kívánt célt. Ez már csak azért is fontos lenne, mert például az Egyesült Államokban a nők 50 százaléka kap téves diagnózist. Az emlőrák pedig elég gyakori betegség, ami növeli a kockázatot.

Címkép: holdosi – Pixabay

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?