Home Tévé A Samsung szerint a küszöbön a MicroLED forradalom

A Samsung szerint a küszöbön a MicroLED forradalom

De nem csak a MicroLED rúgja ránk az ajtót, hanem a 8K is, csak győzzük szemmel követni. 

A Samsung egy halom újdonságot mutatott be a CES 2020-on, így többek között a MicroLED, QLED 8K és Lifestyle TV készülékeinek legújabb generációját. Az új kijelzőméretekkel, a 8K AI-alapú felskálázással, a kijelzőtájolási technológiával és további újdonságokkal valóban megtekinthetjük, mit is hoz a közeljövő.

Első körben érdemes a moduláris MicroLED tévékkel kezdeni. A 75-, 88-, 93- és 110 colos kijelzővel rendelkező MicroLED modellek mindenki számára megadják a választás lehetőségét. A 88- és 150 colos MicroLED készülékek ultravékonyak, és kávák mind a négy oldalon szinte teljesen eltűnnek. A felhasználók több MicroLED panelt is összekapcsolhatnak, hogy új kombinációkat hozzanak létre, és TV-jüket kedvük szerint alakítsák az adott térhez. A képek mélysége, a magasabb felbontás és a tisztább kép mellett a kijelzők akár 5 000 nites fényerőre is képesek. A tévék a deep learning alapú felskálázásnak köszönhetően a lehető legmagasabb minőségű tartalmakat jelenítik meg, azok forrásától függetlenül. Ez természetesen akkor is nagyon jól jön, ha sűrűn bámulunk filmeket.

Micro LED, Kép: Samsung

Szintén a tévés szegmensben indul harcba a Samsung csúcsmodellje, a Q950TS QLED 8K TV, ami az egyik első 8K készülék. Címszavakban úgy jellemezhető, hogy ultravékony kialakítás, 8K képminőséget, és a kiemelkedő térhatású hangrendszert. A Q950TS a legújabb „Infinity Screen” képernyővel érkezik, amely 99 százalékos kijelző-test arányával egész pofás látványt tesz lehetővé. A 8K AI Quantum processzor Mesterséges Intelligencia alapú 8K felskálázást és deep learning funkciókat biztosít, amelyekkel az alacsonyabb minőségű tartalmak is automatikusan valódi 8K felbontásban jelennek meg.

Az Adaptív Kép/Adaptive Picture funkció egyszerre optimalizálja a megjelenítést az egyes képekhez és a környezet fényviszonyaihoz. Az AI Quantum processzor a tévé legfontosabb elemeként a Samsung nyílt hozzáférésű operációs rendszerét, a Tizent is támogatja, amely a kiváló képminőség mellett a kényelmes kezelést és a csatlakoztatott okos otthon irányításához szükséges funkciókat is biztosítja. A vállalat a QLED 8K készülékek képminőségén és formatervezésén túl folyamatosan fejleszti a 8K ökoszisztémát is, hogy olyan tartalomszolgáltatók 8K tartalmait is zökkenőmentesen jelenítse meg, mint például a YouTube. Az AV1 kódolás amellett, hogy jobb tömörítési arányt tesz lehetővé, támogatja a HDR10+ technológiát, valamint a képek méretezhetőségét, a fényerőoptimalizálást és a kontraszt módosítását is. A képminőségen túl a QLED 8K sorozat prémium hangrendszereit olyan funkciók egészítik ki, mint a Q-Symphony, az Object Tracking Sound+ (OTS+), és az Active Voice Amplifier (AVA). Az új QLED sorozat így bőven megfelelő hangzást biztosít a többdimenziós és dinamikus hangképzésnek köszönhetően, amely igazodik a képernyőn látható tartalomhoz. Amennyiben a készülékhez a CTA Innovációs Díjas HQ-Q800T soundbar csatlakozik, a TV hangszórói egy újabb hangsávot alkotnak, amely még dinamikusabb hangképzést eredményez.

De még mindig nincs vége, hiszen ott a Samsung lifestyle televíziója, a „The Sero”, ami a koreai „Sero” szóból kapta a nevét, ami annyit tesz, függőleges. Az elnevezés arra utal, hogy a készülék vertikális és horizontális tájolással is használható, akár egy okostelefon vagy tablet. A vállalat a tavalyi Dél – Koreai bevezetése után 2020-ban a világpiacra is elhozza a készüléket.

A “The Sero” kijelzője az okostelefonokhoz hasonlóan kétféle helyzetben képes megjeleníteni a tartalmakat, ami manapság, mikor mindenki álló telefonnal készít videót, kimondottan előnyös megoldás. Ennek a tévének tehát leginkább az a különlegessége, hogy a mobilos és táblagépes használatra van optimalizálva, így nincs olyan probléma, hogy a tévére kilőtt kép másként jelenik meg, mint ahogyan a mobileszközön látjuk. Árakról még nem tudni.

Címkép: Samsung