Olyannyira nem, hogy 2011 után tavaly egészen új erőre kapott a PC eladás. 

Sokan és sokszor vizionálták már a PC-s piac halálát, és voltak olyanok is elég sűrűn, akik konkrétan el is temették úgy, ahogy van. Ám úgy tűnik, a számítógépek valamiért mégsem hajlandóak jobblétre szenderülni, amit a tavalyi év adatai is alátámasztanak. Az IDC nevű cég világviszonylatban 2,7 százalékos növekedést mutatott ki, míg a Gartner valamivel csekélyebbet, tehát 0,6 százalékot.

Ez számokban előbbi szerint 266,7 millió számítógép eladását jelentette tavaly, míg utóbbi szerint 261,2 millió állt szolgálatba. Hozzá kell tenni, hogy maga a növekedés már 2018 első negyedévét is jellemezte, de az, hogy az egész évre pozitív a tendencia 2019-ben jött el először, a 2011-es év után.

A növekedést erősen megtolta az, hogy a felhasználóknak sok esetben Windows 10-re kellett váltaniuk, Kép: TechMynd

A számításokhoz hozzá kell tenni, hogy mindkét cég ezen eszközök közé sorolja az asztali PC-ket, laptopokat, és az olyan kütyüket, mint a Surface, plusz a Gartner hozzáveszi a Chromebook-ot is. A növekedés akkor indult be, amikor a Microsoft leváltotta a Windows 7-et, ezzel “kényszerítve” a felhasználókat a Windows 10-re. Ennek megfelelően csak a tavalyi év szeptemberében 900 millió eszközre települt a Win10, ám a Windows 7 még mindig a számítógépek 30 százalékán funkcionál operációs rendszerként.

Az eladások első három helyén a Lenovo, a HP és a Dell áll, náluk szintén növekedés mutatható ki, míg a negyedik és ötödik helyet az Apple és az Acer foglalja el, ám náluk csökkenés tapasztalható. Processzorok tekintetében az AMD erőteljes felzárkózást mutat, ami többek között annak is köszönhető, hogy a játékra használt gépek esetében ár-érték arányban elég jó termékeket tudnak felmutatni.

Címkép: Picography – Pixabay