Panasonic GZ2000E – mozi a nappalidban

A Panasonic tévékínálatának 2019-es csúcskészüléke a professzionális OLED panellel, HCX PRO intelligens képfeldolgozó processzorral és Dolby Atmos kompatibilis, beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal felszerelt GZ2000E, ami két méretben (55 illetve 65 hüvelykes átmérővel) elérhető – nálunk a kisebb verzió járt, ami egyfelől csodálatos képet hozott a nappaliba, másfelől rögtön érthetővé tette, hogy miért is akkora lakberendezési kihívás a tévé elrejtése… Teszt!

Képminőség

A 4K ULTRA HD/OLED Professional Edition panellel szerelt készülék 4K (azaz 3840×2160 képpont) felbontású, és bár már 8K tévéket is lehet kapni, az otthoni tartalomfogyasztáshoz a 4K még mindig kiemelkedően jó választás. A felskálázó szoftver (ami a kisebb részletességű anyagokat elektronikusan javítja fel) is adott, de az igazán jó arcát (képét) akkor fogja mutatnia tévé, ha 4K-s tartalmakat nézegetünk rajta.


Rengeteg előre programozott képbeállítás közül lehet választani, amiket aztán igény szerint tovább bütykölhetjük akár a természetesebb, akár a valóságtól teljesen elrugaszkodott irányokba is. Ha a normál módot választjuk, akkor a színpontosságra sem lehet panasz, viszont a YouTube elképesztő 4K drónfilmjeit nézegetve én rendszeresen valamilyen dinamikus módban találtam magam, kicsit olyan volt néha, mintha a Pandorán sétálgatnék. A normál módra meg ott van az ablak és a valóság… A mozgásmegjelenítéssel nincs gond, egyáltalán nem tapasztaltunk akadozást, a gamerek számára pedig a 22 ms input lag is fontos paraméter lehet.

A betekintési szög egészen szuper, akkor sem fakul, vagy torzul semmi, ha egészen lehetetlen helyről nézünk rá – de persze tévét nézni ilyen kiszorított pozícióból nyilván senki nem fog direkt, ha pedig tartalomfogyasztás szempontjából is értelmezhető helyről nézzük, akkor nem is nagyon kell szót ejteni erről a témáról. A tévé elhelyezésekor érdemes figyelembe venni, hogy tükröződés sajnos van, ha tehát lámpa, vagy ablak van vele szemben, az befolyásolhatja az élményt (úgy is mondhatnánk, hogy borzalmasan zavaró).

Hang

A készülékben a Panasonic kifejezetten audio termékekre specializálódott márkája, a Technics hangszórói dolgoznak. Ez nem csak a termékismertetőből derül ki, a hangszórósáv jobb oldalán is ott van a Technics logó, ez pedig bizakodásra ad okot, és nem alaptalanul! A Space Tune funkcióval a térhez optimalizálható a hangzás: ehhez végig kell menni pár ponton (TV elhelyezkedése, távolsága a faltól, a plafontól, valamint szemmagasság a készülék közepéhez képest) viszont ezután teljesen a lakásunkra „hangolódik” a hangrendszer.

Technics logo a GZ2000E hangszórósávján
A Technics logó bizakodásra ad okot

Ebben jelentősen segít neki az is, hogy a 140 wattos rendszert nem egy helyre pakolták be: a felénk néző része van a panel alatti részen, a felfelé irányuló pedig a panel mögött, felül található. Összességében egészen csodálatos a hangzás, viszont ehhez kapcsolódik egy fájó hiányosság is, amire kicsit később, az alkalmazásoknál visszatérek majd.

Kezelés, okostévé

A készüléken a MyHomeScreen 4.0 fut, ami egyszerűen kezelhető és átlátható, és még testre is szabható, de azért semmiképp nem ezt emelnénk ki a készülék fő előnyeként. Sajnos alkalmazásokban sem túl erős a felhozatal. Netflix van, sőt, dedikált gombot is kapott a távirányítón, emellett van Amazon Prime Video, YouTube és Deezer is – és lényegében ennyi, az alkalmazásboltban nem igazán találtam érdekes lehetőségeket.

Se Spotify-t, se HBO GO-t nem lehet rá leszedni a store-ból, pedig ezek nagyon nem ártanának. Szerencsére kismillió csatlakozási lehetőség van rajta, szóval az HBO GO-tól sem kell elköszönnünk, csak HDMI kábelre van szükségünk, hogy a laptopunkról a TV-re varázsoljuk a képet. Vagy Chromecastra, ami szintén megoldás lehet néhány fájó hiányosságra – a 4 db HDMI és 3 USB, valamint a digitális audio kimenet és fejhallgató kimenet igazából mindenre elég.

A távirányítója nagy és rengeteg gomb van rajta, de legalább minden kézre esik – aki azt szereti, ha mindennek megvan a helye, az imádni fogja, aki a párgombos verziókat kedveli, annak viszont lehet, hogy sok lesz. De legalább nekik sem lesz majd gondjuk azzal, hogy mit hol találnak, a fordított helyzet inkább tud nehezített pályát okozni a másik csapatnak.

Szép és jó, meglehetősen borsos áron

A GZ2000E megjelenésében nem hoz semmi extrát, de ezt igazából nem is vártuk tőle – esetében a képi és hangtulajdonságok a mérvadók, és ezekben kiemelkedően jól teljesít. De azért lássuk: vékony kávák, alul hangszórósággal, két kis láb helyett pedig egy középső talpa van. Bár a két oldalt elhelyezett lábak stabilabbnak mondhatók, ezzel a megoldással viszont akár egy keskenyebb tévészekrényen is elhelyezhetjük a készüléket.

A technológiából adódóan a beégésveszéllyel is számolni kell, de ez leginkább akkor tényező, ha folyamatosan be van kapcsolva, és mindig ugyanazt a csatornát nézzük rajta (ilyen esetben viszont a beégett Netflix logó sem lesz zavaró, max akkor, ha a streaming cég változtat a dizájnon, vagy az elhelyezésen). Azoknak, akik esténként/hétvégenként programszerűen néznek tévét, ráadásul nem mindig ugyanazt a csatornát, amúgy pedig kikapcsolva tartják a készüléket, nem igazán van félnivalójuk.

Ár (a cikk megjelenésének időpontjában)

55″: 849 990 forinttól (ajánlott fogyasztói ár: 999 990 Ft)
65″: 999 990 forinttól (ajánlott fogyasztói ár: 1 299 990 Ft)

Kinek ajánljuk

 • Tökéletes képminőségre vágyik
 • Nem egész napos, hanem inkább időszakos használatra keres tévét filmnézéshez, játékhoz.
 • Aki tud és akar rengeteg pénzt költeni egy jó tévére

Kinek nem ajánljuk

 • HBO GO-t nézne látástól vakulásig
 • Nem tud vagy nem akar sok pénzt költeni egy tévére.

A GZ2000 készülékekről további információk a Panasonic oldalán találhatók.

 • Képminőség
  (4.5)
 • Hangminőség
  (5)
 • Kezelés
  (3)
 • Dizájn
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
 • Hűha faktor
  (4.5)
4.2

Összegzés

Zseniális kép és hang egy kevésbé meggyőző operációs rendszerrel. Az előbbiek még mindig messze fontosabbak, mint az utóbbi, ellenben az ára sokakat elriaszthat, akinek viszont belefér, az új szintre emelheti az otthoni tévézést.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?