Kép: Panasonic

A Panasonic tévékínálatának 2019-es csúcskészüléke a professzionális OLED panellel, HCX PRO intelligens képfeldolgozó processzorral és Dolby Atmos kompatibilis, beépített, felfelé sugárzó hangszórókkal felszerelt GZ2000E, ami két méretben (55 illetve 65 hüvelykes átmérővel) elérhető – nálunk a kisebb verzió járt, ami egyfelől csodálatos képet hozott a nappaliba, másfelől rögtön érthetővé tette, hogy miért is akkora lakberendezési kihívás a tévé elrejtése… Teszt!

Képminőség

A 4K ULTRA HD/OLED Professional Edition panellel szerelt készülék 4K (azaz 3840×2160 képpont) felbontású, és bár már 8K tévéket is lehet kapni, az otthoni tartalomfogyasztáshoz a 4K még mindig kiemelkedően jó választás. A felskálázó szoftver (ami a kisebb részletességű anyagokat elektronikusan javítja fel) is adott, de az igazán jó arcát (képét) akkor fogja mutatnia tévé, ha 4K-s tartalmakat nézegetünk rajta.

Rengeteg előre programozott képbeállítás közül lehet választani, amiket aztán igény szerint tovább bütykölhetjük akár a természetesebb, akár a valóságtól teljesen elrugaszkodott irányokba is. Ha a normál módot választjuk, akkor a színpontosságra sem lehet panasz, viszont a YouTube elképesztő 4K drónfilmjeit nézegetve én rendszeresen valamilyen dinamikus módban találtam magam, kicsit olyan volt néha, mintha a Pandorán sétálgatnék. A normál módra meg ott van az ablak és a valóság… A mozgásmegjelenítéssel nincs gond, egyáltalán nem tapasztaltunk akadozást, a gamerek számára pedig a 22 ms input lag is fontos paraméter lehet.

A betekintési szög egészen szuper, akkor sem fakul, vagy torzul semmi, ha egészen lehetetlen helyről nézünk rá – de persze tévét nézni ilyen kiszorított pozícióból nyilván senki nem fog direkt, ha pedig tartalomfogyasztás szempontjából is értelmezhető helyről nézzük, akkor nem is nagyon kell szót ejteni erről a témáról. A tévé elhelyezésekor érdemes figyelembe venni, hogy tükröződés sajnos van, ha tehát lámpa, vagy ablak van vele szemben, az befolyásolhatja az élményt (úgy is mondhatnánk, hogy borzalmasan zavaró).

Hang

A készülékben a Panasonic kifejezetten audio termékekre specializálódott márkája, a Technics hangszórói dolgoznak. Ez nem csak a termékismertetőből derül ki, a hangszórósáv jobb oldalán is ott van a Technics logó, ez pedig bizakodásra ad okot, és nem alaptalanul! A Space Tune funkcióval a térhez optimalizálható a hangzás: ehhez végig kell menni pár ponton (TV elhelyezkedése, távolsága a faltól, a plafontól, valamint szemmagasság a készülék közepéhez képest) viszont ezután teljesen a lakásunkra „hangolódik” a hangrendszer.

Technics logo a GZ2000E hangszórósávján
A Technics logó bizakodásra ad okot

Ebben jelentősen segít neki az is, hogy a 140 wattos rendszert nem egy helyre pakolták be: a felénk néző része van a panel alatti részen, a felfelé irányuló pedig a panel mögött, felül található. Összességében egészen csodálatos a hangzás, viszont ehhez kapcsolódik egy fájó hiányosság is, amire kicsit később, az alkalmazásoknál visszatérek majd.

Kezelés, okostévé

A készüléken a MyHomeScreen 4.0 fut, ami egyszerűen kezelhető és átlátható, és még testre is szabható, de azért semmiképp nem ezt emelnénk ki a készülék fő előnyeként. Sajnos alkalmazásokban sem túl erős a felhozatal. Netflix van, sőt, dedikált gombot is kapott a távirányítón, emellett van Amazon Prime Video, YouTube és Deezer is – és lényegében ennyi, az alkalmazásboltban nem igazán találtam érdekes lehetőségeket.

Se Spotify-t, se HBO GO-t nem lehet rá leszedni a store-ból, pedig ezek nagyon nem ártanának. Szerencsére kismillió csatlakozási lehetőség van rajta, szóval az HBO GO-tól sem kell elköszönnünk, csak HDMI kábelre van szükségünk, hogy a laptopunkról a TV-re varázsoljuk a képet. Vagy Chromecastra, ami szintén megoldás lehet néhány fájó hiányosságra – a 4 db HDMI és 3 USB, valamint a digitális audio kimenet és fejhallgató kimenet igazából mindenre elég.

A távirányítója nagy és rengeteg gomb van rajta, de legalább minden kézre esik – aki azt szereti, ha mindennek megvan a helye, az imádni fogja, aki a párgombos verziókat kedveli, annak viszont lehet, hogy sok lesz. De legalább nekik sem lesz majd gondjuk azzal, hogy mit hol találnak, a fordított helyzet inkább tud nehezített pályát okozni a másik csapatnak.

Szép és jó, meglehetősen borsos áron

A GZ2000E megjelenésében nem hoz semmi extrát, de ezt igazából nem is vártuk tőle – esetében a képi és hangtulajdonságok a mérvadók, és ezekben kiemelkedően jól teljesít. De azért lássuk: vékony kávák, alul hangszórósággal, két kis láb helyett pedig egy középső talpa van. Bár a két oldalt elhelyezett lábak stabilabbnak mondhatók, ezzel a megoldással viszont akár egy keskenyebb tévészekrényen is elhelyezhetjük a készüléket.

A technológiából adódóan a beégésveszéllyel is számolni kell, de ez leginkább akkor tényező, ha folyamatosan be van kapcsolva, és mindig ugyanazt a csatornát nézzük rajta (ilyen esetben viszont a beégett Netflix logó sem lesz zavaró, max akkor, ha a streaming cég változtat a dizájnon, vagy az elhelyezésen). Azoknak, akik esténként/hétvégenként programszerűen néznek tévét, ráadásul nem mindig ugyanazt a csatornát, amúgy pedig kikapcsolva tartják a készüléket, nem igazán van félnivalójuk.

Ár (a cikk megjelenésének időpontjában)

55″: 849 990 forinttól (ajánlott fogyasztói ár: 999 990 Ft)
65″: 999 990 forinttól (ajánlott fogyasztói ár: 1 299 990 Ft)

Kinek ajánljuk

  • Tökéletes képminőségre vágyik
  • Nem egész napos, hanem inkább időszakos használatra keres tévét filmnézéshez, játékhoz.
  • Aki tud és akar rengeteg pénzt költeni egy jó tévére

Kinek nem ajánljuk

  • HBO GO-t nézne látástól vakulásig
  • Nem tud vagy nem akar sok pénzt költeni egy tévére.

A GZ2000 készülékekről további információk a Panasonic oldalán találhatók.

Teszt áttekintő
Képminőség
Hangminőség
Kezelés
Dizájn
Ár/érték arány
Hűha faktor