Fitbit Versa 2 feketében

A Fitbit 2018-ban mutatta be a Versa első generációját, ami egy reálisan árazott termék volt a tudásához képest, a jó ár/érték aránnyal pedig sikerült megerősíteni a cég pozícióját az egyre több szereplős viselhető okoseszköz-piacon. Nem meglepő tehát, hogy úgy döntöttek, továbbmennek a jónak látszó ösvényen, aminek eredményeként előhúzták a kalapból tesztünk alanyát a Fitbit Versa 2 okosórát.

Először gyorsan fussuk át, hogy mi NEM változott az elődhöz képest, ezután pedig rátérünk majd az újdonságokra is. Kinézetre nagyon hasonlít egymásra a két óra: kerek kijelző helyett egyértelműen az Apple Watch-ot idézi a formavilág, ha nagyon felületes és gyors pillantást vetünk rájuk, akkor akár össze is lehetne téveszteni őket. A funkciók közül is minden megvan benne, ami az első generációs modellben: testreszabhatóság, vízállóság, különféle szenzorokkal történő lépésszám- és pulzusmérés mellett maradt a Bluetooth 4.0 – ami pedig ebből is kimaradt, az a GPS.

Hol van az újdonság?

Ha alaposabban nézegetjük, akkor persze feltűnnek a külsőleg is megfigyelhető különbségek: az érintőkijelző 40×40 mm-es méretével kicsit nagyobb és teljesen négyzet alapú lett (persze továbbra sem szögletes, hanem lekerekített formavilággal) és eltűnt két gomb is a háromból. A kijelző LCD-helyett ezúttal AMOLED, és a legfényesebb napsütésben is remekül látható rajta minden. Nőtt az üzemidő is, a hivatalos infók szerint akár több mint 6 napig is bírja egyetlen feltöltéssel – ezt persze befolyásolhatja a szintén új funkcióként megjelenő always-on mód, amivel nem kell teátrális mozdulattal a látóterünkbe húzni a kijelzőt, hiszen az időt folyamatosan láthatjuk rajta.

Always-on

Ez a kütyü már a megmászott emeleteket is méri, és jelentősen bővült a hozzá tartozó appon keresztül letölthető alkalmazások száma. Sőt, akár fizetni is tudnánk vele, de erre itthon sajnos még nincs mód. Megjelentek a kis képernyőre optimalizált videós gyakorlatok is, aminek leginkább a TRX hívei örülhetnek, ezt az appot szintén a telefonos alkalmazáson keresztül lehet letölteni. És hát a Deezer mellett immár a Spotify is letölthető rá. Sőt, gyárilag ott is van, csak nekem kellett újra letölteni, de erre kicsit később még visszatérek.

Az oldalt megmaradt gombbal lehet aktiválni az Amazon Alexa virtuális asszisztenst, ahhoz pedig, hogy a begyűjtött adatokat jobban megértsük, a Fitbit Premium nevű tanácsadási szolgáltatásra is elő lehet fizetni – ennek havi 10 dollár az ára.

Majdnem teljesen zökkenőmentes kapcsolat

A telefonos app letöltése után a készülék párosítása simán ment, és a különféle beállításokat is könnyedén el lehetett végezni a kapott instrukciók alapján. Ezután viszont betüremkedett a képbe a kompatibilitás démona. A Honor 20 Pro készülékkel ugyanis nem volt kiegyensúlyozottnak mondható a Fitbit Versa 2 kapcsolata. Leginkább a Spotify-jal voltak rosszban, amivel folyton elvesztette a kapcsolatot, amit csak az alkalmazás törlésével és újratelepítésével lehetett megoldani (a tisztánlátás végett: a Fitbit appon keresztül az óráról kellett folyton leszedni és újrázni a Spotify-t).

Oldalról sem túl bumfordi… sőt

Annak, aki a Versa 2-t főleg az egészségügyi funkciók miatt használná, ez nem nagyon okoz majd gondot, bár sajnálatos, hogy egy amúgy hasznos apróság nem áll rendelkezésre. A telefonra letöltött saját alkalmazásával ezzel párhuzamosan tökéletesen együttműködött, jöttek-mentek az adatok. Lelkes konfettieső is megjelent a képernyőn a tízezredik lépéskor, a pulzust korrektül mérte és az alvási ciklusokat is minden reggel szépen kirajzolta. Viszont, ha valaki kifejezetten szeretné a csuklójáról váltogatni a zenéket, akkor bosszantó lehet ez a hiányosság. A vicc kedvéért egy régebbi iPhone-nal is kipróbáltam, amivel nem volt ilyen probléma. Éppen ezért célszerű lehet ellenőrizni, hogy a saját, meglévő telefonunkkal kompatibilis-e a Versa 2 (ezt ezen az oldalon tehetjük meg), mert a jelek szerint a megfelelő oprendszer kevés lehet.

A testreszabhatóság is egyszerűen megy

A napi használattal együtt jár, hogy néha nem árt feltölteni a készüléket. Két töltés között a normál napi használattal és az always-on mód hanyagolásával simán megvolt a nagyjából 5 nap. A töltő maga több szempontból praktikus: egyfelől rögzítve van hozzá a kábel, így együtt már képez egy akkora egységet, amit azért nem könnyű elkavarni. Másfelől egy csipeszre emlékeztet: megnyomom, kinyílik, berakom az órát és rögzítem. Nem kell pattintgatni, aztán levételkor meg erőlködni és közben aggódni, hogy nem ezzel a mozdulattal töröm-e majd épp darabokra az amúgy nem két filléres órámat, vagy a töltőjét…

Max egyben lehet elkavarni

Ahhoz, hogy igazán a magunkénak érezhessük a Fitbit Versa 2-t, egyfelől több szín közül választhatunk, van fekete, ezüst és rose-gold is. Ezekhez gyárilag jár egy szilikon karpánt (amiből a csomagban kettő is van, hogy kisebb és nagyobb csuklóra is gond nélkül rámenjen), ezután pedig jöhet a vadulás: anyagot és színeket illetően is kismillió karpánt, a telefonos alkalmazásban pedig a cukitól a viccesen át a halálosan komoly(nak szeretnék tűnni) típusú számlapokon át mindent találunk.

Ár:

Jelenleg 60ezer környékén indul, ami a tudásáért cserébe teljesen korrektnek mondható.

Kinek ajánljuk:

  • Pulzusmérős okosórát keres
  • Fontos a testreszabhatóság
  • Ragaszkodik az amerikai gyártókhoz

Kinek nem ajánljuk:

  • Mindenképp kerek kijelzőre vágyik
  • Jelentősen régebbi/nem támogatott telefonnal használná

További információ a Fitbit Versa 2-ről a gyártó oldalán található.

Teszt áttekintő
Dizájn
Kezelhetőség/kényelem
Hűha faktor
Ár/érték arány
a-fitbit-versa-2-melto-utoda-az-elso-generacionakKorrektúl összerakott és árazott okosóra a Versa második generációja is - számomra egyetlen kifejezetten kényelmetlen dolog volt rajta, és az az oldalt található gomb, de ezen azért túl lehet lépni…