A jövő közelebb van, mint gondolnád – lássuk, mi is a Lenovo intelligens transzformációja!

A digitális transzformációról szinte naponta esik szó, mégis nehéz lenne pontosan megfogni, hogy mit jelent. Ennek legfőbb oka az, hogy egyezményesen elfogadott definíciója nem is nagyon van, így általában a szövegkörnyezeten múlik, hogy mit kell érteni alatta – ez pedig azt eredményezi, hogy jellemzően olyasmiről van szó, ami a digitális transzformáció RÉSZE ugyan, de nem fedi le azt teljes egészében. A Lenovo éppen ezért gondolt egyet, és a saját, egymással szorosan összefüggő megoldásait inkább intelligens transzformációként szedte csokorba.

Definíciót persze ezzel sem kapunk (pedig milyen remek lenne!), de ha átböngésszük a gyártó elgondolásait, akkor teljesebb képet kaphatunk arról, hogy mi is ez a digitális/intelligens transzformációs történet, ami lépten nyomon szembe jön velünk.


A transzformáció mindent körülvesz, és nagyon nem csak a cégek dolga

Képzeljük el, hogy bemegyünk egy üzletbe, bepakoljuk a kosarunkba a szükséges termékeket, majd távozunk, anélkül, hogy sorba állnánk a kasszánál. Mire pedig hazaérünk, már jön is az értesítés a bankunktól, hogy a hazahozott brokkoli és mosogatószer ellenértékét levonták a számlánkról, anélkül, hogy nekünk akár csak a telefonunkat, vagy az okosóránkat bármilyen terminálhoz kellett volna érintenünk.

Kép: Lenovo

Hasonlóan futurisztikus elgondolás lehet az is, hogy az ébresztőt kikapcsolva hangvezérléssel kapcsoljuk fel a lámpát, miközben a kávéfőző is bekapcsol. Reggelire a termosztát kellemes hőmérsékletűre fűti a lakást, mi pedig arra érkezünk meg a reggelizőasztalhoz, hogy a gyerek már túl van egy virtuális túrán, és a VR szemüveget levéve velünk együtt fejezi be a reggelit. Közben telefonról ellenőrizzük a háziját, majd a Lenovo smart display-en ellenőrizzük az időjárás és a forgalmat a munkahelyünkre.

A két példa egyike sem nagy cégek HR osztályainak adminisztrációját mutatja, hanem egy momentán kissé távolinak tűnő életképet, hétköznapi emberek napjaiból. A Lenovo innen vezeti le az intelligens transzformáció definícióját is (mégis van!): mesterséges intelligenciával üzemeltetett adatközpontok és okoseszközök együttműködéséből születő megoldások. Ezek pedig mindenkit érintenek, nem csak a cégeket

A big data elemzés, a gépi tanulás, az AI és az 5G új korszakot nyitnak

A fent felsorolt technikai vívmányoknak köszönhetjük azt, hogy az előbb bemutatott jelenetek nem egy nagyon távoli jövő részét képezik, hanem egy elérhető valóságba tartoznak, ahol a különféle technológiák személyre szabott megoldásokkal teszik könnyebbé a mindennapokat. Maga a transzformáció több szinten megy végbe: az általunk is naponta használt eszközök és rendszerek mellett a cégek üzleti modelljét és működését, valamint az általuk biztosított termékeket és szolgáltatásokat is jelentősen befolyásolják.

Kép: Lenovo

Sokan vannak azok is, akik ez ilyen jellegű jövőképet túlzásnak tartják, és azzal érvelnek, hogy nem akarják, hogy lassan az életüket is különféle okoseszközök éljék helyettük. Ezeknek a megoldásoknak azonban éppen az a célja, hogy több időnk maradjon élni az életünket, és értékes élményeket szerezni a barátainkkal. A Lenovo pedig azon dolgozik, hogy az előbb felsorolt három szint mindegyikét támogassa különféle termékekkel és megoldásokkal, hogy az intelligens transzformáció ne egy álom legyen, hanem a mielőbb kézzel fogható jövő.

Erre jó példa, hogy Belgiumban a Delhaize üzletlánc több mint 800 egységében vezette be a Lenovo és a Scale computing megoldásait, amelyek lehetővé teszik majd a személyzetmentes boltokat!

A Lenovo intelligens transzformációja minden területen ott van

A már említett kiskereskedelmi és végfelhasználói megoldások mellett az üzleti életben, az iparban és a gyártásban, az oktatásban és az egészségügyben való alkalmazási lehetőségekre is találunk példákat a Lenovónál – bár az oktatás már a reggeli életképben is előkerült a VR szemüveges virtuális túrával. A gyártósorok esetén a big data szolgáltatások segítenek az optimális mennyiségek előrejelzésében, míg ipari területen például a petrolkémiában alkalmazták sikeresen az SIot megoldásaikat – melyben az S a Secure rövidítéseként szerepel.

Egy olajfinomító vállalkozás esetén több mint 1000 különböző ellenőrző pont van a teljes folyamatban – vagyis több mint ezer hibalehetőség. Korábban ezeknél a pontoknál az adott területen dolgozó mérnökök feladata volt a hőmérséklet és a nyomás szabályozása, ami rengeteg tényező függvénye – most ezt a feladatot a Lenovo SIoT szenzorai és big data elemzése segíti, ami egyfelől jelentősen növelte a megbízó hozamát, de ami még ennél is fontosabb: biztonságosabbá tette egy olyan szereplő működését, amely nagyon is komolyan károsíthatja a környezetét a legkisebb hibával is.

Kép: Lenovo

Mindemellett az „okosvárosok” megteremtésében is találunk nagyon is élő példát a cégnél: a kolumbiai főváros, Bogota még 2018-ban fordult hozzájuk azért, hogy segítsenek a város okosabbá és biztonságosabbá tételében. A válasz természetesen igen volt, Bogotában pedig telepítették a Lenovo és a Pivot3 közös megoldásait, amelyek több mint 1000 kamerát, szenzort, és adatbázist felhasználva alkalmazzák az arcfelismerés és a viselkedéselemzés módszereit. Röviden összefoglalva: a Lenovo az elmélet mellett a gyakorlatban is élen jár a teljeskörű digitális, vagyis intelligens transzformációban.

Jó, de itthon ez mennyire téma jelenleg?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a fenti szolgáltatások és megoldások mikor érik el hazánkat is – illetve azok, akik még mindig rettegnek a gépek öntudatra ébredésétől, azt is minden bizonnyal firtatják majd, hogy mennyire is kell ez az egész bárkinek. Az első kérdésre nincs pontos dátummal megadható válasz, de az tény, hogy maguk a technológiák külön-külön, az egyes eszközökbe építve akár már most is ott lehetnek a nappalinkban. A másodikkal kapcsolatban pedig még kevésbé bocsátkoznánk vitába, inkább azt emelnénk ki, hogy leginkább rajtunk múlik, hogy mire használjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket, és nem lesz ez másként a digitális/intelligens transzformáció esetén sem…

További információ a Lenovo termékeiről a gyártó honlapján található!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?