A Kubota X olyan, mintha a Robotzsaru felújított változatának és tetszőleges Terminátor résznek a szerelemgyereke lenne. 

Aki otthonosan mozog a mezőgazdaságban, annak a Kubota neve nem ismeretlen, hiszen a néhány lóerős önjáró fűnyírójuktól egészen a nagyobb traktorokig, minden van a szortimentben. Ám a Kubota X most valami egészen új, legalábbis ami a kinézetet illeti, mindenképpen. A jövő traktora olyan, mintha valamelyik filmből lépett volna ki, aminek a forgatókönyve a gépek emberek feletti uralmáról szól. De azt sem csodálnánk, ha az USA hadseregének logója lenne az oldalán, hiszen tényleg inkább néz ki cseppet fenyegető harcieszköznek, semmint békés mezőgazdasági erőgépnek. Pedig valójában erről van szó, ahogy a nem túl rövid, ám annál érdekesebb videó is mutatja.

A Kubota X egy teljesen önjáró és önműködő traktor, mely akár úgy is el tudja végezni a munkáját, hogy a művelendő területet előtte felméri neki egy drón, ő pedig a koordináták alapján szépen végigmegy a felületen. Amennyiben már a talajban vannak a kultúrnövények, úgy a sorokra is ügyel, nem lesz taposási kár. Eközben gazdája a Föld túlsó feléről is vezérelni tudja az egyes műveleteket, hiszen csak meg kell adni, hogy éppen szántani, vetni, permetezni, vagy talajmarózni kellene, a traktor pedig már csatolja is a művelőeszközt, és irány a terület. A videóból az is kiderül, hogy a hajtása elektromos, és a fogyóban lévő áramot napelemekről pótolhatja.

A gumilánctalpas kerekek eltérő sebességgel foroghatnak, így akár helyben is fordulhat, továbbá a hasmagasság állítható, ezáltal magasabb növényzetben sem tesz kárt. Sokkal többet jelenleg még nem tudni, de az biztos, hogy a Kubota X egy érdekes projekt, és afelől sincs kétségünk, hogy idővel a traktorokba sem kellenek majd emberek. Főleg úgy, hogy a mai erőgépek már most is képesek szinte egyedül végezni a munkájukat, bár a humanoid felügyelet még mindig kell. De a nem túl távoli jövő feleslegessé fogja tenni a traktoros szakmát, mint ahogyan vélhetően a busz-villamos-troli-vonat-metróvezetők is múzeumba kerülnek.

Címkép: Techeblog