Íme a tévézés jelene és jövője – kőkemény erődemonstrációt tartott a Samsung a CES-en

Iszonyatosan odatette magát a Samsung: Keret nélküli tv, MicroLED varázslat, kvantumpontos OLED, mesterséges intelligencia és persze 8K rogyásig a világ legnagyobb tech show-ján!

CES 2020

A hagyományosan az év elején megrendezésre kerülő CES a világ egyik legfontosabb technológiai eseménye. Las Vegasban ilyenkor tiszteletét teszi majdnem mindenki, aki sikereket akar elérni a telekommunikáció, szórakoztatóelektronika, robotika, háztartási gép iparágakban. Itt amellett, hogy a kisebb-nagyobb vállalatok bemutatják partnereiknek és a nagyközönségnek az adott évre szánt termékeiket, számos olyan elképesztő technológiát is kiállítanak, amelyek csak valamikor a jövőben kerülhetnek be a boltokban is kapható eszközökbe.


Természetesen egy ilyen buliból a tévék, és egyéb megjelenítő eszközök sem hiányozhatnak, hiszen egyrészt gigászi piacuk van, tehát rengeteget lehet rajtuk keresni, másrészt pedig mindennél látványosabban képesek demonstrálni egy-egy cég erejét. A Samsung mint a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb technológiai cége évről-évre komoly hadsereget vonultat fel ilyen eszközökből az eseményen, és ez idén sem volt másként! Jöjjenek a legforróbb cuccok, amelyek megmutatják, hogy hol tart ma, és hová tart a tévés iparág!

Még királyabb MicroLED

Két éve a Samsung óriási bombát robbantott azzal, mikor bejelentette, hogy a világon elsőként sikerült annyira lecsökkentenie a fénykibocsátó diódák méretét, hogy lehetségessé váljon emberi léptékű, és nem házfalakat elfoglaló Valódi LED kijelzők létrehozása. Ezek sajátossága, hogy minden egyes képpont mögött egy-egy egyedileg vezérelhető színes LED kap helyet, ami által lehetőség nyílik óriási kontrasztarányú, hatalmas fényerejű, remek mozgásmegjelenítést produkáló kijelzők létrehozására. A cég azóta is gőzerővel fejleszti ezt az eljárást, és ennek már kézzelfogható eredményei is látszódnak.

CES 2020 eseményen a konszern több ilyen új terméket is bemutatott, köztük egy minden korábbinál kisebb, 75 inches, 4K felbontású készüléket. Ez pedig már átlagos lakás kompatibilis méret, kiemelkedő részletesség mellett. Ráadásul előálltak többek között egy 150 inches modellel is, ami már 8K felbontást produkál. A Samsung tehát láthatóan nagyon hisz a MicroLED technológiában, amelynek áttörését a legoptimistább elemzők is 2-3 év múlva várják, és a dél-koreai vállalat bebizonyította, hogy rajtuk semmi sem fog múlni!

Keret nélküli tv

A Samsung nevéhez sok tévé dizájnújítás kötődik a múltból, elég ha csak a Crystal design vonalra, vagy az ornamentikus stílusú talpakra és persze az ívelt modellekre gondolunk. A cég továbbra sem tért le erről az útról, és 2020-ban egy igazán nagy durranással lepték meg az egész világot! Mindenféle előzmény nélkül robbant be ugyanis a köztudatba a Q950 nevű tv, amelynek hiányoznak a felső és oldalsó kávái, mindössze egy vékony szalag övezi a képernyőt, amely olyan hatást kelt, ami a levegőben lebegne. Ráadásul a Q950 mindössze 15 milliméter vastag, a hátsó panel pedig teljesen lapos, így felesleges hézag nélkül szerelhető fel a falra.

Ez az Infinity Screen formatervezési vonalba tartozó 8K modell megmutatja azt, hogy milyenek is lehetnek a televíziók tömegei már a közeljövőben: elegánsabbak, légiesebbek és modernebb külsejűbbek, mint mai rokonaik. Mindenesetre a Samsung ezzel a keret nélküli megoldással alaposan feladta a leckét a vetélytársaknak, a tippünk azt, hogy dizájn terén ezt a modellt idén nagyon nehéz lesz felülmúlni, de ne legyen igazunk!

8K, 8K, 8K

A dél-koreai vállalat már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy nagyon bízik a 8K (7680 x 4320 képpont) felbontású modellek elterjedésében. A cég volt az első, amelyik anno ilyen tévét dobott piacra, az idei CES-t pedig elárasztották a 8K készülékekkel. Ezek után nagy meglepetést nem is okozhat, hogy 2020-ban minden eddiginél több 8K QLED televíziót küldenek csatába. A cég emellett keményen dolgozik azon, hogy megoldja a tartalomszolgáltatást is. Bejelentették, hogy új modelljeik képesek kezelni már a YouTube által is használt AV1 kódolási formátumot, ami jobb tömörítési arányt tesz lehetővé, emellett támogatják a HDR10+ technológiát, valamint a képek méretezhetőségét, a fényerőoptimalizálást és a kontraszt módosítását is.

Forgó tv

Az egész CES egyik legkülönlegesebb terméke is a Samsung televíziók közül került ki. A The Sero fantázianevű masina első pillantásra is figyelemfelkeltő a szokatlanul nagydarab állványának köszönhetően. De ez még semmi, csak a kezdet! A beépített motor ugyanis képes 90 fokban elfordítani a képernyőt, amely így függőlegesen áll. És, hogy ennek mégis mi az értelme? Hát, hogy azokat a mobilos alkalmazásokat is a lehető legjobb minőségben lehet élvezni, amiket állítva kell használni a telefonon, így például az Instagramot. Azaz az kép ilyenkor teljesen kitölti a kijelzőt, és nem csak egy középső keskeny csíkban látható, mint általában a „fekvő” tévéken. A The Sero egyébként nem egy vad koncepció, amelyet sohasem láthatunk majd a boltokban, hiszen Dél-Koreában már árulják is. A modell pedig egy tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet házasítani az okostelefonokat az okostévékkel, ami mindkét termék használati értékét megdobja.

Mesterséges intelligencia

Ehhez kapcsolódik, hogy a sávszélesség kezelésének optimalizálása is: A 8K tartalmak online vételéhez ugyanis elengedhetetlen az óriási gyorsaságú és kifogástalan minőségű internetkapcsolat. Ám ez sok helyen egyszerűen hiányzik. Ezért fejlesztette ki a Samsung az Amazonnal közösen a AI ScaleNet funkciót, amely még extrém részletességű anyagok esetén is zökkenőmentes adatátvitelt biztosít. A tartalomszolgáltatótól az adatok tömörítve érkeznek meg az eszközre, ezeket a tévé azonnal helyreállítja, a technológiának köszönhetően pedig feleakkora sávszélesség szükséges a streameléshez, mint általában.
Ide tartozik az is, hogy a konszern előállt egy olyan mesterséges intelligenciát használó eljárással, amely minden korábbinál hatékonyabban képes feljavítani az alacsonyabb részletességű tartalmakat. A felskálázáshoz a rendszer rengeteg trükkös algoritmust, gépi tanulásra épülő metódusokat és gigantikus méretű adatbázist használ, így teremtve virtuális pixeleket szinte a semmiből. A végeredmény pedig megközelíti a valódi 8K forrású anyagok képi világát, legalábbis erről tanúskodott a vállalat bemutatója.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?