Amerika azt akarja, hogy a TSMC ne gyártson chipeket a Huawei-nek

Az amerikai kormány a jelek szerint mindent megtesz, hogy a Huawei-t kibuktassa a mobilpiacról.

A Google-támogatás hiányát átmenetileg vagy kellő kínai összefogással még túl is élheti a Huawei, de a jelenlegi tervek szerint a TSMC-nek sem engednék, hogy többé chipeket gyártson a Huawei számára.


A TSMC ugyanakkor tajvani vállalat, de mivel amerikai gyártási felszerelést használ, ezért Amerikának különféle jogi okok miatt lehetősége van beleszólni a cég működésébe. Most pedig azt tervezik, hogy az amerikai technológiákat használó cégeket is licenckérésre kényszerítsék, ha a Huawei-jel való üzletről van szó.

Mivel a Kirin chipeket a TSMC gyártja a Huawei számára, ezért a kínai óriás lehetetlen helyzetbe kerülhet: amerikai technológia nélkül nem igazán lehet ilyen modern chipeket gyártani, még a kínai gyártósorok is használnak amerikai gépeket. Egyes jelentések szerint az amerikai kormánytagok egy része viszont attól tart, hogy ez a lépés az innovációs elvinné Amerikából, és végül Kína profitálna az egész helyzetből. A következő hetekben születhet végleges döntés az ügyben.

Fotó: Huawei

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?