A múlt héten derült ki, hogy Európában alapból csak 480p-s videókat vetít majd a YouTube, aki jobb minőséget akar, annak kézzel kell átállítani. Az intézkedéstől azt remélték, hogy a koronavírus miatt otthon maradó emberek így kevésbé terhelik meg a hálózatokat. 

A 480p-s beállítás azonban most globális érvénnyel is életbe lépett. A 480p-s minőségi alapbeállítás egy hónapig lesz érvényben, de természetesen kiterjeszthetik, ha szükségesnek látják. Aki tehát a YouTube-on videót indít majd el, annál 480p-s felbontásban ugrik fel a kép, és csak kézzel lehet ezen javítani, a manuális beállítást pedig minden egyes videónál el kell végezni. Valószínűleg erre nem mindenki lesz hajlandó, ezért csökkenhet a hálózati terhelés.

Többen megkérdőjelezték az intézkedés szükségességét, és felhívták a figyelmet, hogy a YouTube-ot és társait nem most fedezik fel a távmunkában dolgozók és otthon unatkozók – ráadásul internetkiesések sem adódtak sehol. Vannak, akik azzal magyarázzák az egészet, hogy egyes emberek és cégek csak azzal elégedettek, ha történik valami, még ha annak nincs is oka vagy miértje. A YouTube pont ilyet lépett, így egy darabig a 90′-es évek felbontása lesz az alapértelmezett.

Fotó: Hootsuite Blog