Van értelme a magas képfrissítési rátának a telefonokon? Utánajártunk

Az okostelefonos szektorban továbbra sem lassul a fejlődés: egyre erősödnek a hardverek, ide is elért az 5G támogatás, felbukkantak a hajtogatható eszközök és a kijelzők területén is komoly előrelépést sikerült elérni. Ebben a termékkategóriában is megjelentek ugyanis a korábbinál nagyobb képfrissítési rátát produkáló megjelenítők. De mi értelme van ennek? Miért hasznos ez az újítás, milyen előnyöket kínál és kinek lehet fontos? Ennek jártunk utána a Samsung Galaxy S20 Ultra telefonok segítségével, amely 120 hertzes képfrissítési rátával büszkélkedhet.

Samsung Galaxy S20 Ultra

A telefont mi is bemutattuk már részletesen korábban, úgyhogy most csak röviden a lényeg: bivalyerős hardverrel és komplex kamerarendszerrel rendelkező, 5G támogatású eszköz, amely jelenleg az egyik legjobb mobil a világon. 6,9 inches, Quad HD+ felbontású, kiemelkedő pixelsűrűségű (551 ppi) képernyővel látták el. Az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak hála képes a tökéletes fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megjelenítésére. A színek szépek, természetesek, az egyedi pixelvezérlés miatt belülről ragyognak, és zavaró fátyolosságnak nyoma sincs.


Hertzek és képkockák – a képfrissítési ráta

A képfrissítési ráta arról szolgáltat információt, hogy egy képernyő másodpercenkénti hány képkocka megjelenítésére képes. Ezt a mutatószámot hertzben (Hz) adják meg, és értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál jobb. Azaz 60 Hz esetében másodpercenként hatvan képkocka kerülhet a kijelzőre, 90 Hz esetében kilencven, 120 Hz esetében pedig 120. A Samsung Galaxy S20 Ultra pedig ebbe az utóbbi csoportba tartozik.

Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy ehhez elengedhetetlenül szükséges a hardveres támogatás is. Tehát, hogy a telefonban legyen annyi erő, hogy képes legyen ennyi képkockát minden másodpercben kiszámolni. Mindezt pedig úgy, hogy ne melegedjen át iszonyatosan, tehát biztosított legyen a biztonságos használat. Valamint értelemszerűen szükség van olyan szoftverre is, amely elboldogul ennyi képkockával, és így segítségével ki lehet használni a megemelt képfrissítési rátában rejlő lehetőségeket.

Magyarán önmagában a magas képfrissítési rátájú megjelenítő még nem garancia semmire, pusztán azt jelzi, hogy például egy 120 Hz-es képernyőn megjelenhet ideális esetben 120 képkocka másodpercenként.

Van értelme?

Mindez persze jól hangzik, de a valóságban csak akkor számít, ha van gyakorlati haszna. Miután hosszú időn keresztül használtuk párhuzamosan a 120 Hz-et produkáló Samsung S20 Ultra készüléket és az egyébként elég király, de csak 60 Hz-es kijelzővel megtámogatott Samsung Note 10+ telefont, arra jutottunk, hogy a magas képfrissítési rátának igenis van értelme.

Látható különbséget jelent az oldalak görgetése során, ugyanis az S20 Ultra esetében finomabban, simábban váltották egymást a posztok, képek vagy egyéb információk. Egyébként ez a jelenség a Note 10+ esetében korábban nem tűnt fel, csak most láttuk, hogy mennyivel lágyabb a mozgás. És ez még nem minden: A különbség ugyanis a játékoknál is észlelhető, sőt ennek komoly jelentősége igazán itt van. Az egy dolog, hogy a magasabb képfrissítési ráta hatására szebbnek tűnnek, de még az eredmények is javulhatnak. Az, hogy adott időszak alatt több képkockát látunk, illetve az egyes képkockák hamarabb kerülnek a képernyőre, egyben azt is jelenti, hogy bizonyos képi információk egyszerűen gyorsabban jutnak el a felhasználóhoz. Tehát aki egy nagyobb képfrissítési rátájú telefont, így például egy Galaxy S20 Ultra-t használ, hamarabb látja meg a hagyományos mobilt a kezében tartó ellenfelét, valamint akár a célzás is pontosabb lehet. Mindez pedig szó szerint életet vagy halált, győzelmet vagy vereséget jelenthet egy adott partiban.

Evolúciós lépés

A nagyobb képfrissítési ráta tehát nem pusztán egy marketingkommunikációs fogás, hanem egy valódi evolúciós lépés. Nem véletlen, hogy a monitor, laptop és televíziógyártók is ebbe az irányba indultak el. A másodpercenkénti több képkocka egyszerűen tényleg eredményezheti a kép minőségének javulását, és ezáltal valóban hozzáadott értéket jelenthet egy telefonnál is. A 120 Hz-es képfrissítési ráta előnyeinek kihasználásához nem kell semmilyen extra kiegészítő, és a pozitív hozadékai azonnal láthatóak, érezhetőek, és a játékosok számára extra támogatást is jelenthet.

Még több információ a Samsung Galaxy S20 Ultra telefonoról

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?