Edzés a négy fal között! Segít a Samsung Health

A koronavírus-járvány igen jelentősen csökkenti a mozgási lehetőségeket, hiszen bezártak az edzőtermek, az uszodák, a pályák, le kell mondani a csapatsportokról, és alapvetően azt kérik mindenkitől, hogy maradjon otthon. Rendben, el lehet menni futni vagy bringázni, de emellett a négy fal között kéne valahogy abszolválni a mozgást, ami nem tűnik elsőre nagyon egyszerűnek. Viszont ilyenkor jöhetnek nagyon jól a különféle telefonos alkalmazások, amelyek segítenek abban, hogy fittek maradjunk ilyen különleges időszakokban is. A választék ma már ezekből óriási, de véleményünk szerint érdemes olyat választani, amely képes együttműködni különféle okos eszközökkel és tartalmaz előre programozott kész edzésterveket is. A Samsung Health alkalmazása pontosan ilyennek tűnt az előzetes információk alapján, úgyhogy tettünk vele egy próbát, hogy megnézzük hogyan szuperál a valóságban.


Samsung Health

Kezelés és kompatibilis termékek

Erre sokan nem fordítanak figyelmet, pedig egy igénytelenül összedobált kezelőfelület sok szoftvert használhatatlanná tesz. Szerencsére itt nincs ilyen gond, hiszen az ingyenesen letölthető, magyar nyelven is kommunikáló program grafikus kezelőfelülete kellően szellős, struktúrája logikus, minden ott van, ahol lennie kell.

Az alkalmazás Bluetooth technológián keresztül csatlakoztatható a kompatibilis eszközökhöz, például a Samsung okosóráihoz, okoskarkötőihez és pulzusmérőihez, hiszen alapvetően ezek mellé hozták létre. A párosítás pofonegyszerű és gyors, a kapcsolat végig stabil. Emellett már más gyártók termékeivel is képes együttműködni: Így például az i-SENS vagy az SD Biosensor vércukorszint mérőivel Patron mozgásfigyelőkkel, Omron vérnyomásmérőkkel, Trek és Garmin kerékpáros érzékelőkkel, Xiaomi és Yunmai okosmérlegekkel vagy épp Suunto pulzusfigyelőkkel. Ezért, tehát a nyitottságért egyértelműen dicséret illeti a céget, jól vették észre, hogy teljesen felesleges szoros korlátok közé szorítani a felhasználókat, és a támogatást leszűkíteni a Samsung modellekre. Ráadásul ennek köszönhetően hatékonyabban, sokoldalúbban használható az app, és pontosabb képet nyújt a felhasználó fizikai állapotáról, edzéstevékenységéről.
Pontos adatok, látványos grafikonok motiválnak

Az applikáció a termékekről származó adatokat látványos ábrákon és grafikonokon keresztül jeleníti meg. A kapott értékek, eredmények elraktározását is biztosítja, ennek révén ezek bármikor visszakereshetőek, tehát nyomon követhető pontosan a fejlődés. Látható, hogy például futásnál mekkora volt a megtett távolság, a magasságkülönbség, az időtartam, a maximális és átlagsebesség, a pulzus, és természetesen kapunk információkat kilométerekre lebontva is. A szoftver az elégetett kalóriamennyiségről is tájékoztat, ami fogyókúra vagy a táplálkozás gondos megtervezése során létfontosságú lehet.

A tapasztalataim szerint egyébként egy-egy okos eszköz alkalmazása sportolás közben jelentősen képes javítani a teljesítményt. Ha állandó és pontos visszajelzést kapunk az „elvégzett munkáról”, az motivál arra, hogy még jobbak és jobbak legyünk. Jelenleg egy Galaxy Watch Active2 órát használok, ami mozgáshoz gyakorlatilag tökéletes. Remek az akksija, király a kijelzője, iszonyat sokoldalú, és mellé még kényelmes is. A szoftvernél még érdemes kiemelni az alváselemzés funkciót is, amelynek köszönhetően reggel még annak is utánanézhetünk, hogy mennyire tudtuk kipihenni magunkat éjszaka.

Mobilban lakik az edző

A Samsung Health app egyik nagy erőssége, és előnye sok rivális gyártó szoftverével szemben a kiforrott, beépített edzésprogram gyűjteménye. Ezek egy külön szekcióban találhatóak és több különböző fejlesztőtől, szakértőtől (pl. 300FIT, Skimble, Blesslife) származnak a saját tréningek mellett.

Itt ki kell választani egy célt, ami például lehet 10 km lefutása, fogyás, zsírégetés vagy akár fenékéformálás stb. stb., és ehhez ajánl a szoftver konkrét, több alkalmat felölelő gyakorlatsorokat. Tehát akár egy komplexebb feladat esetén akár 9-10 hetes összetett edzéstervet is kaphatunk, ráadásul a program részletesen elmagyarázza, és ábrákkal, sőt akár videókkal szemlélteti, hogy mikor mit kell csinálni, valamint, hogy szükség van-e bármilyen kiegészítőre (sok esetben egyébként nincs).

Mindez pedig azt jelenti, hogy a személyi edző konkrétan beköltözik a telefonunkba! Nem kell mást tenni, mint belépni a megadott napokon az alkalmazásba, és egyszerűen követni a világosan megfogalmazott, megmutatott gyakorlatokat, futás esetén pedig betartani az utasításokat. A tornaóra végén pedig a csatlakoztatott okos eszközökről származó adatokban elmerülni, és örülni annak, hogy megint egy kicsit erősebbek, karcsúbbak és szebbek lettünk!

Egy szó, mint száz, a Samsung Health kiválóan alkalmas arra a tapasztalataink szerint, hogy segítsen fittnek maradni a kényszerű „szobafogság” időszaka alatt is. Az alkalmazás, és az okos sporteszközök segítségével karban tarthatjuk testünket, és ezáltal pszichénket is, akár a négy fal közé zárva is. Mindez pedig nagy ajándék lehet ebben az időszakban, ami annyi új kihívást hozott magával.

Még több infó a Samsung Health appról a hivatalos oldalon!

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?