Mire jó és kinek lehet jó a Philips Momentum monitora, amely elméletileg dinamikusan változó fényglóriát is képes maga körül teremteni? Utánajártunk!

Philips Momentum

A Philips a közelmúltban lépett színre egy rakat új Momentum szériás monitorral. Alapvetően magasabb kategóriás, tehát nagyobb tudású termékekről van szó, mi pedig egy közepes méretű darabot próbálhattunk ki, egészen pontosan a dallamos nevű, Philips Momentum 326M6VJRMB típusjelzésű modellt.

Külső

Kialakítás: Hagyományos sík, lapos. Ez a legsokoldalúbb módszer.
Dizájn: Semmi extra. A kávák kicsit vastagok (1,7 cm), a fényes zongoralakk fekete sem a legjobb választás, mert ez mára kicsit elcsépeltnek számít. A talp V alakú, stabilan tart.
LED-ek: Vannak, egésze pontosan egy komplett LED-sort építettek a kijelző aljára.
Állítható magasság: 11 centiméter. Rendben van!
Dönthetőség: Előre 5, hátra 20 fok. Ez is jó.
Forgathatóság: Nuku… Kár, hogy erre nem figyeltek.


Csatlakozók: 3 db. HDMI 2.0, 1 db. DisplayPort 1.4, 4 db. USB 3.0 (+ USB 3.0 uplink), 2 db. fejhallgató. Bőven elég ez mindenre, mindenkinek, minden eszközhöz.
Falra szerelhető: Igen. Szabványos VESA konzollal. Király!
Pivot mód: Felejtős. Szóval függőleges állapotban nem használható, kár, mert ez a grafikusoknak fontos lehet olykor.

Képminőség

Panel: 10 bites MVA panel, Edge LED háttérvilágítással (a LED-eket a keretbe építették).
Megjeleníthető színek száma: 1,07 milliárd! Ennél jobb jelenleg nincs.
Felbontás: 4K, azaz 3840×2160 képpont! Jelenleg ennél jobb ebben a méretben nincs!
Pixelsűrűség: 140 ppi, remek!
Képméret, képarány: 31,5″, 16:9. Jó nagy.
Képfrissítési ráta: 40 Hz – 60 Hz! Ez a monitoroknál igen fontos szempont, legalábbis annak, aki játékra is használná. E tekintetben nem teljesít valami fényesen, hiszen másodpercenként maximum 60 képkocka megjelenítésére képes, ami azt jelenti, hogy a jobb hardverekben rejlő erőt nem lehet vele kihozni. (A nagy képfrissítési ráta előnyeiről itt írtunk részletesen). A jelenlegi konzolos játékoknál ez nem probléma, mert azoknál még 60 Hz a maximum.
G-Sync: Nem támogatott az NVIDIA frekvencia szinkronizációs technológiája.
AMD FreeSync: Ez viszont támogatott.


Maximális fényerő: SDR módban 415 nit. Bőven elég otthoni, irodai környezetben, hogy még világos szobában is látni lehessen jól mindent.
HDR: Támogatott! HDR módban a maximális fényerő 600 nit, ami nagyon látványossá teszi a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését.
Válaszidő: 4 ms. Közepes, megint csak a játékosoknak lehet fontos.
Input lag: 19,5 ms. Erősen közepes érték, a játékosok megint szívhatják a fogukat.
Maximális valós kontraszt: ~3000:1, ez ma a monitorok között remek, de nem világcsúcs közeli érték. Mindenesetre a látott kép így kellően kontrasztos.
Színpontosság: Megfelelő beállítások színpontosság HIBÁTLAN (100%). A tónusok természetesek, szépek és valósághűek, így a termék akár profi grafikai munkákra is használható.
Színtér lefedettség: 142 %. Extrém módon jónak számít, ami megint a grafikusok, dizájnerek, tervezők számára lehet lényeges.
Betekintési szög: Közepes, 155-160 fok környékéről már érzékelhető a tónusok fakulása.
Mozgásmegjelenítés: Remek. Utánhúzás, akadozás, villódzás sincs.
Felhősödés: A fényerő eloszlása szinte teljesen hibátlan, így felhősödés, foltosodás nem tapasztalható a hétköznapi használat során.

Használat közben

Grafikus kezelőfelület: Csúnya, magyarul nem tud, de azért jól használható, átlátható, a felépítése logikus,
Távirányító: Nincs.
Kezelőpanel: A készülékházon található, könnyen elérhető, a használata hamar megszokható.
Hangrendszer: 2×5 wattos integrált hangrendszere van. Nem valami nagy szám, a basszusokat nem lehet hallani, a megszólalás “kopogós”, steril, zenehallgatásra emiatt nem az igazi, de játékra és filmezésre okés. A hangerő megfelelő.

Ambiglow

A monitor (egyik) nagy durranása elméletben az exkluzív Ambiglow technológia. A képernyő aljára építettek egy csomó RGB LED-et, amelyek lefelé és hátra világítanak, és színük a megjelenített tartalomtól függően változik. Tehát ha mondjuk a kijelző bal szélén valamilyen piros dolog látható, a jobb oldalán pedig sárga, akkor a LED-ek baloldalt pirosan, a másikon pedig sárgán fognak világítani. Ez nagyon hasonló a Philips tévéknél alkalmazott, egyébként nagyon szuper Ambilight rendszeréhez. Viszont itt az Ambiglow monitornál csak egyetlen LED sor található (a tévéknél általában 3 sort használnak, kettőt oldalt, és egyet vízszintesen), ami egyszerűen kevés a tökéletes fényglória kialakításához.

Természetesen az is beállítható, hogy a fénykibocsátó diódák, csak egy színben világítsanak/pulzáljanak, mint ahogy azt a legtöbb LED-es monitor teszi. Azoknál viszont az Ambiglow látványosabb, jobb megjelenést eredményez. Tehát röviden: ez az eljárás a hagyományos színes LED-es megoldásnál jobb, de azt a szintet nem éri el, mint amit a Philips Ambilight tévéknél tapasztalhatunk.

Ár

Philips Momentum 326M6VJRMB – 190 000 forint. Ez nem átlagos ár, de a termék sem az. Így az árazás teljesen korrektnek tekinthető.

Kinek ajánljuk – Philips Momentum 326M6VJRMB

– 4K monitorban gondolkodik
– Fontos, hogy legyen beépített hangrendszer
– Grafikai munkára keres megjelenítőt
– A monitorán nézne filmeket, videókat
– Egy különleges monitorra vágyik
– Fontos a nagy színpontosság és színgazdagság
– Játékkonzolokhoz keres egy jó monitort

Kinek nem ajánljuk- Philips Momentum 326M6VJRMB

– PC-s játékra keres monitort
– Belépő szintű, olcsó modellben gondolkodik

Még több információ a Philips Momentum 326M6VJRMB monitorról a termék hivatalos weboldalán