A Vodafone a Haumann-családdal a tévézés jövőjéről beszélgetett

Haumann Péter és gyermekei, Haumann Petra és Haumann Máté a Vodafone virtuális kerekasztal-beszélgetésén a saját nappalijukból beszélgettek a tévézés és a filmkészítés múltjáról, jelenéről, illetve jövőjéről.

Ennek keretében bepillantást engedtek a filmes szakma titkaiba és a művészvilág koronavírus-járvány miatti digitalizációjába. A téma aktualitását a Vodafone új, a klasszikus és on-demand tévézés élményét egyesítő televíziós szolgáltatásának bevezetése adta.


Megváltozott a filmipar

A kerekasztal-beszélgetésen a művészek megvitatták a múlt és a jelen tévézésének különbségeit.

vodafone haumann család

 „Nagyon sok minden változott a filmgyártásban ahhoz képest, mint mikor én kezdtem a szakmámat. A többszáz kilós, nehezen mozgó kamerák helyett ma már a digitális technológiával, olykor egy jó képességű telefonnal is lehet filmet forgatni. Régen több napig próbált a színész. Ma egy sátorban, monitorok tömege előtt ül a rendező és alaposan előkészített beállítások alapján irányítja a történéseket.” – mesélte Haumann Péter.

Haumann Máté több külföldi, streaming szolgáltató által gyártott sikerprodukcióban szerepelt már, de a koronavírus miatti digitális átállás számára is új kihívást jelentett.

„A járványhelyzet teljesen megváltoztatta a szakmánkat, és egyik pillanatról a másikra állt le az egész filmipar, szünetelnek a nagy forgatások, egy részük pedig átterelődött online felületre. Az elmúlt hetekben például a könyvespolcunk előtt ülve, egy okoseszköz segítségével forgattam le több kollégámmal egy hazai tévésorozatot, de a karantén idején, szintén itthonról szerepeltem egy dán rövidfilmben, és jelenleg is vannak online futó filmes projektjeim.” – tette hozzá Máté, aki sosem gondolta volna, hogy ilyen gyorsasággal kell átállnia egy addig ismeretlen munkamódszerre.

Haumann Petra színészként úgy gondolja, hogy a filmvilág és a televíziós szakma is levonhat tanulságokat a járványhelyzet időszakából:

„Ez a kényszerhelyzet olyan megoldásokat is eredményezett, amelyekre nem biztos, hogy a szakma magától áttért volna. A filmiparban tudatosult, hogy egy-egy castinghoz, olvasópróbához vagy sorozatszerepléshez nincs feltétlenül szükség a személyes jelenlétre sem a színészek, sem az alkotók részéről. Az internet olyan lehetőségeket hordoz, amelyek akár hosszútávon is költséghatékonyabbá tehetik a produkciós folyamatokat, például online nem merülnek fel a stúdióbérlés, az eszközbérlés vagy az utazás költségei. Ezek hasznos hozadékok, de nekem nagyon hiányzik a színház, a közönség, a szinkron és a kollégákkal való kontaktus.”

A televíziózás jövője

A Vodafone idén év elején úgy döntött, hogy megváltoztatja erős mobilszolgáltatói imázsát, és bevezeti új, vezetékes televízió szolgáltatását. Az új szolgáltatás több, okostévé nélkül is használható funkciókkal rendelkezik (pl. Személyes ajánló, Műsorvisszajátszás, Gyereksarok és az OTT applikációk), amelyek által az eddiginél személyre szabottabb szolgáltatás érhető el.

A Vodafone TV egy többfunkciós, csempés elrendezésű kezelőfelületen egyidőben teszi elérhetővé a klasszikus tévéműsort és a különböző, előfizetéshez kötött, illetve online műsorszolgáltatói tartalmakat (pl. Amazon Prime, Youtube stb). Az ügyfeleknek nem egyesével kell kapcsolgatniuk a tévécsatornák között, hanem úgy válogathatnak a felkínált műsorokból, mint ahogyan a mobiljukon, az alkalmazásaik között tennék azt.

A Műsorvisszanéző funkció segítségével a filmeket és sorozatokat egy hétre visszamenőleg lehet megnézni a Vodafone TV felületén. A Gyermeksarok beállításnak köszönhetően pedig a szülők a gyerekek életkorának megfelelő, egyedi, PIN-kóddal módosítható profilokat hozhatnak létre, ahol személyre szabottan, csak a gyermekek fejlettségének megfelelő tartalmak jelennek meg.

A tévézés jövője mobilon

A felhasználók a Vodafone TV felületét szinte bárhol, bármikor, az adatforgalom fogyasztása nélkül böngészhetik egy dedikált mobilalkalmazáson keresztül, párhuzamosan, egyszerre akár 2 mobileszközön is.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?