Fyne Audio F500 teszt – az állványos csoda

Az online zenestreamer szolgáltatások alapjaiban változtatták meg az emberek zenehallgatási szokásait és sajnos nem feltétlenül a legjobb irányba történt ez a változás. Amikor ugyanis a vinyl lemez a kazetta és a CD kora után a digitálisan letölthető zenék korába léptünk az átlagos zenei minőség romlani kezdett. Amikor a zene már nem hifi berendezésekből jött, hanem mp3-lejátszókból és később már mobiltelefonokból, a mennyiség sajnos a minőség rovására ment. A legtöbb zenét ezért ma már a telefonokhoz mellékelt, enyhén szólva gyenge minőségű fülhallgatókon, vagy filléres, kínai Bluetooth hangszórókon hallgatják világszerte. Természetesen továbbra is vannak, akik rendes, vagy akár kiváló minőségű hifi rendszeren hallgatják a zenét, de ők a kisebbség. Ennek „köszönhetően” sajnos megannyi jobb sorsra érdemes hifigyártó ment tönkre az elmúlt évtized során, és az még a jobbik eset, ha ezek a régi nagy nevek eltűntek és már csak a használtcikk piacokon kerülnek elő. A rosszabb, amikor a márkanevet felvásárolja egy távolkeleti holding és ontani kezdi a borzalmas, műanyag szemetet az „első kipróbálásig még” menő márkajelzéssel.

A szinte minden igazi hifista által ismert hangfalgyártó, a Tannoy egy jó példa erre a folyamatra, itt ugyanis az történt, hogy a skót gyár néhány kulcsalkalmazottja nem akarván asszisztálni ahhoz, hogy az új tulajdonos a vállalat teljes tudásanyagát és szellemi tőkéjét Kínába áramoltassa, inkább otthagyta a gyárat és egy új cégben kezdte újra.


Ez lett a Fyne Audio.

Minden egy helyről

A Fyne Audio hangfalai le sem tagadhatnák őseiket, mert kialakításukban azt az IsoFlare hangszótechnológiát használják, amit anno a Tannoy hangfalaknál ismerhettünk meg. Ennek lényege, hogy a magassugárzó a mélyközép hangszóró közepében kapott helyet és így gyakorlatilag az összes hang egy hangszóróból érkezik. Ennek előnye a pontosabb színpadkép, ami persze csak azoknak mond valamit, akik egy picit is érdeklődnek az igazán minőségi zenehallgatás iránt. A tesztünk tárgya a Fyne Audio F500 is ilyen vásárlók számára készült, hiszen

a hangfalpár 260 000 forintos áráért egy furgont tele lehetne pakolni aliexpresses műanyag hangsugárzókkal

de az irány most nem ez. És hogy még egy kis vérlázítást csapjunk: ez a darab a márka második legkisebb szériájának belépő modellje, ennél nem tízszer, de negyvenszer drágábbat kaphatunk a Fyne Audio hangfalakból.

Fyne Audio F500
Ott, középen az a magashangok forrása.

Belépő modell. Érdekes szavak, mert azt is jelentik, hogy ezzel belépést nyerhetünk a minőségi zenehallgatás klubjába. Persze, kell ehhez még egy pár komponens, de most induljunk ki abból, hogy egy erősítőnk és a jelforrásunk már megvan és vegyük csak a hangfalat.

Külső

A Fyne Audio F500 egy állványra való hangfal, nagyon elegáns felépítéssel. Mi a sötét tölgy burkolatú darabot kaptuk meg egy tesztre az Audiocentrum jóvoltából. Ez a már említett, külsőre egyutasnak tűnő kialakítással a matt fém hangszóróperemekkel és a fa doboz alján körbefutó szintén fém díszítéssel ritka elegáns megjelenésű darab. Alul egy rácsszerű kialakítást kapott, ami azért történt, mert a doboz alján található a reflexnyílás, ami alá egy kúp került. Ez 360 fokban szórva a mélyhangokat egy újabb trükkel segíti a még szélesebb tér kialakítását.

Fyne Audio F500

A dobozok hátulján kellemes, robosztus, természetesen banándugó fogadására is alkalmas csatlakozóaljzatokat találunk. Négyet, mert az F500 bikábelezhető, tehát igény szerint külön tudjuk meghajtani a magas és a mélyközép csatornát is.

Meghallgatás

Miután csomagoltuk az F500-ast, elhelyeztük, majd csatlakoztattuk a hifi láncunkhoz, elkezdtük a fülelgetést.

Ehhez egy Audio Hungary Qualiton A20i erősítőt, egy Audio-Technica AT-LP5-ös lemezjátszót és egy Marantz NA6006-os hálózati zenelejátszót használtunk.

Digitális

A Marantz segítségével az itthoni szerverünkön tárolt DSD fájlokkal kezdtük a zenehallgatást. Ezután következett a lemezjátszó a maga analógosabb hangzásával végül pedig a vicc kedvéért a TuneIn nevű online rádiót hallgattuk háttérzeneként.

Fyne Audio F500

A magas felbontású zenei fájlokkal indítani jó ötlet volt, mert megadta a dolog alaphangulatát. Először a U2 Achtung Baby című albumát hallgattuk végig újra és újra, majd, miután bemelegedtünk, a koreai Bulsechul nevű csapat Bulsechul Ensemble című albumát próbáltuk ki. Amíg a U2 igazi jóminőségű rockzenét varázsolt az otthonunkba, a Bulsechul a tradicionális hangszereivel teljesen elbűvölt minket. Izgalmas hangok töltötték meg a szobát a padlótól a plafonig, csak kapkodtuk a fejünket. A magasak tűpontosak, a mélyek pedig messze túlmutatnak egy állványos hangsugárzón – érdekes lesz meghallgatni e hangfal nagytestvérét, ami egy álló kivitelű darab egy plusz mélyhangszóróval.

és az analóg

A vinyl lemezeket a figyelemre méltó indulás után már eleve egy kis izgalommal vettük elő, bár az Audio-Technica amúgy kellemes LP5-öse most szinte a leggyengébb láncszem volt a sorban. Ennek ellenére Loreena McKennitt párizsi koncertje csodásan szólalt meg. Gyönyörű színpadképet, varázslatos magasakat és impresszív mélyeket mutatott a hangfal. Az egy tengelyen elhelyezett magas és mélysugárzó előnye itt tökéletesen kijött, mert a művésznő énekhangja például bőven igényli a közép mellett a magassugárzót is és így a hang továbbra is egy pontból érkezett, nem „kettévágva”.

Fyne Audio F500

Az Instant Crush című Daft Punk albumra váltva pedig meghallhattuk, hogy a populárisabb elektronikus zene is mennyire könnyedén megy az F500-asnak. Itt a hangminőség nem jelentett kihívást, viszont a kreatív sztereó tér, amit a francia duó lemezre álmodik, igényli a pontos hangfalakat. A Fyne Audio itt is jól vizsgázott. Öröm volt hallgatni a zenét, cseppet sem fárasztóan, de mégis kellemesen aktívan tette körénk a színpadot a két hangfal.

és megint a digitális

A TuneIn online rádiója nem a hangminőségéről híres, de ha az ember a háttérben szeretne zenét hallgatni minden erőlködés és döntési kényszer nélkül, elég innen benyomnia egy állomást és meg van oldva a dolog. Mi a francia Buddha Beach streamjét választottuk és nem bántuk meg. Kellemes lounge zenéi egy fél napon át megadták a szoba hangulatát úgy, hogy cseppet sem volt zavaró az mp3 hangzás, a hangfalak ugyanis ügyesen mosták el a kiugróbb hibákat is.

Összegzés

A Fyne Audio F500 egy igazi mindenes. Nyugodt szívvel merjük ajánlani mindenkinek, aki komolyabb rendszer összeállításán töri a fejét. Elektronikus, rock, jazz, mindegy neki. A megfelelő láncban szépen ki tud teljesedni és kellemes perceket (órákat, napokat) szerez majd a tulajdonosának. Valójában szerintünk jó lenne, ha minél több ilyen és ehhez hasonló hangfal találna gazdára, egyrészt mert egy jó hifi rendszer hallgatása bizonyítottan jó hatással van a mentális egészségre is, másrészt, mert jó lenne, ha sok embernek lenne pénze negyedmilliós hangfalakra Magyarországon.

A hangfalakat az Audiocentrumtól kaptuk kölcsön, köszönet nekik!

[sc name=”facebook” ]

  • Külső
    (4.5)
  • Tudásszint
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
4.5

Összegzés

A Fyne Audio F500-as egy tökéletes belépő, ami egy olyan zenei világba vezet minket, ahol a minőség az elsődleges szempont. De vigyázat, ez egy egyirányú utca, aki erre indul készüljön fel arra, hogy sok idejét és pénzét felemészti majd a megízlelt minőség folyamatos javítgatása!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?